Άγιοι Σαράντα 11.02.2011. Εν αναμονή της ελεύθερης απογραφής πληθυσμού και ακινήτων στην Αλβανία, μερίδα του Αλβανικού τύπου και άλλα κέντρα που δεν μπορούν να κατανοήσουν το πνεύμα της σύγχρονης εποχής, ανακαλύπτουν ανύπαρκτα θέματα και καλλιεργούν φαντάσματα για να συντηρούν κλίμα εντάσεων στη συνύπαρξη των κοινοτήτων μας και στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Σειρά αυτή τη φορά είχε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά, ο οποίος ως επίσημος καλεσμένος στην επέτειο των 20 χρόνων του Παραρτήματος της Οργάνωσης μας στην Κορυτσά, χαιρετώντας την εκδήλωση έκανε μια αυτονόητη έκκληση στους παρόντες Έλληνες για συμμετοχή στην απογραφή δηλώνοντας με παρρησία ο καθένας αυτό που αισθάνεται.

Η παρουσία του Ελληνισμού στην Κορυτσά και τη Μοσχόπολη είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη και ιστορικά τεκμηριωμένη. Παρόλο που η περιοχή δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις αφομοίωσης στο παρελθόν, κανένας δεν μπορεί να τους εμποδίσει σήμερα να δηλώσουν αυτό που αισθάνονται. Οι άμεσοι και έμμεσοι εκβιασμοί, δεν έχουν καμία σχέση με το σύγχρονο πνεύμα και δε συνάδουν με την Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Η Δημοκρατική Εθνική Ελληνική Μειονότητα «ΟΜΟΝΟΙΑ» αλλά και το σύνολο της Ελληνικής Μειονότητας, δεν αποτέλεσαν ποτέ πρόβλημα και απειλή για το Αλβανικό κράτος αλλά παράγοντα ειρήνης και ανάπτυξης ενώ το Ελληνικό κράτος είναι ο βασικότερος σύμμαχος της Αλβανία, στην ενταξιακή πορεία των Ευρωατλαντικών συμμαχιών, ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την «ανησυχία» των ανωτέρω κέντρων.

Θα περιμέναμε ο Αλβανικός τύπος να ήταν υπέρμαχος της ελεύθερης απογραφής, επικριτικός προς στους αρμόδιους φορείς καθώς ελάχιστους μήνες πριν την απογραφή δεν ανακοινώνουν τον τρόπο και το τελικό ερωτηματολόγιο και όχι να διοχετεύει ανθελληνικό μένος στην κοινή γνώμη.

Η Δ.Ε.Ε.ΕΜ. «ΟΜΟΝΟΙΑ», πιστή στο όραμα για ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων μας, θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να αποτελεί παράγοντα ειρηνικής συνύπαρξης, απαιτώντας παράλληλα τον αντίστοιχο σεβασμό της Ελληνικής Μειονότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ