Μιλά σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ  ο κ. Γιάννης Θεοδωράκης, αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας στο ΤΕΦΑΑ

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

«Το λίγο αλκοόλ δεν βλάπτει. Το πολύ βέβαια βλάπτει. Το κάπνισμα όμως, ακόμα και το λίγο βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ναι έχουμε ολοκληρώσει μια σειρά ερευνών πάνω στο θέμα που λένε, ότι τα άτομα και ιδιαίτερα οι νεαρές ηλικίες, διαμορφώνουν ένα προφίλ, είτε υγιεινών είτε ανθυγιεινών συμπεριφορών. Η μια συμπεριφορά επηρεάζει την άλλη. Και έτσι τα άτομα, είτε στρέφονται προς τις υγιεινές είτε προς τις ανθυγιεινές συμπεριφορές στο σύνολό τους. Λίγο το αρνητικό περιβάλλον που κινείται κανείς, λίγο τα κακά πρότυπα και οι μιμήσεις, λίγο τα άγχη και οι στεναχώριες, στρέφουν τα άτομα σε ανθυγιεινές επιλογές».

Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ  ο κ. Γιάννης Θεοδωράκης, αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας στο ΤΕΦΑΑ.  Ο Γιάννης Θεοδωράκης είναι αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Επίσης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Φυσικής Αγωγής, εκδότης του περιοδικού Αναζητήσεις στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, και μέλος του editorial board του περιοδικού Psychology of  Sport and Exercise. Διετέλεσε μεταξύ των άλλων, πρόεδρος για 6 χρόνια του τμήματός του, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας, μέλος του  Managing Council της European Society of  Sport Psychology, και μέλος επιστημονικών επιτροπών αρκετών ελληνικών και διεθνών περιοδικών σχετικών με τη φυσική αγωγή και την αθλητική ψυχολογία. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, πολλές παρουσιάσεις σε συνέδρια, σεμινάρια ή ημερίδες, ενώ είναι συγγραφέας  με συνεργάτες του  αρκετών βιβλίων σχετικών με τη φυσική αγωγή και την αθλητική ψυχολογία (Ψυχολογική Υπεροχή στον Αθλητισμό, Για μια καλύτερη Φυσική Αγωγή, Οργάνωση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, Φυσική Αγωγή για το Γυμνάσιο, Πρόγραμμα Καλλιπάτειρα, Ψυχολογική Υποστήριξη στο στίβο, Η Ψυχολογία στα Γυμναστήρια). Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται σε θέματα στάσεων και πρόβλεψη συμπεριφοράς, ψυχολογικών τεχνικών και μεγιστοποίησης της απόδοσης και άσκησης και υγείας.

Η συνέντευξη

Κάθε φορά που αφήνουμε την Άνοιξη για το καλοκαίρι, οι περισσότεροι προσπαθούν να κάνουν άσκηση για ένα καλό σώμα στην παραλία… Πιστεύτε πως αυτός ο τρόπος είναι και ο πλέον πιο σωστός, ή η άσκηση θα πρέπει να γίνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου;

«Το σώμα δεν τα καταλαβαίνει αυτά, και δεν μπορεί να προσαρμοσθεί σε 1 και 2 μήνες. Αντιθέτως αντιδράει και περίεργα σε τέτοιες περιπτώσεις. Είτε θα τραυματισθεί, είτε οι αλλαγές θα είναι τόσο ανεπαίσθητες που δεν θα τις καταλάβει κανείς. Όλα θέλουν τον χρόνο τους, και το σώμα δεν πρέπει να το βιάζουμε. Τα πραγματικά αποτελέσματα στο σώμα και την εμφάνιση, και τη δύναμη και τη μείωση του βάρους τα βλέπει κανείς μετά από συστηματική άσκηση 5 και 6 μηνών. Νωρίτερα δεν γίνεται. Η άσκηση και η σωστή διατροφή και ο έλεγχος του βάρους, είναι τρόπος ζωής, δηλαδή θέλουν το χρόνο τους».

Μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά στη Θεσσαλία εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας. Μπορείτε να αναφερθείτε πιο αναλυτικά σε αυτή την εικόνα; Πού οφείλεται και τι πρέπει να γίνει;

«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλία, αλλά ολόκληρη τη χώρα. Τα αίτια είναι απλά, αλλά θέλουμε να τα αγνοούμε. Κακή και ανθυγιεινή διατροφή, με πολλά λιπαρά και πολλά συντηρητικά, υποκινητικότητα, ελάχιστο παιγνίδι, ελάχιστο περπάτημα, από το σπίτι μέχρι το σχολείο με αυτοκίνητο, και πολλές ώρες τηλεόραση και υπολογιστές. Θα προσθέσω ένα ακόμα στοιχείο, που συνήθως μα διαφεύγει: πολύ άγχος και στρες. Τι πρέπει να γίνει; Παιγνίδι, σπορ, περισσότερες ώρες φυσική αγωγή στο σχολείο, περπάτημα, και αποφυγή του αυτοκινήτου στις μετακινήσεις, ακόμα και για αποστάσεις 1-2 χιλιομέτρων, χειμώνα καλοκαίρι».

Όσοι καπνίζουν συνήθως πίνουν και μεγάλες ποσότητες αλκοόλ… Ενώ όσοι αθλούνται συστηματικά σπάνια καταφεύγουν στο κάπνισμα. Θα θέλαμε τη δική σας άποψη σε αυτή την επιστημονική διαπίστωση.

«Το λίγο αλκοόλ δεν βλάπτει. Το πολύ βέβαια βλάπτει. Το κάπνισμα όμως, ακόμα και το λίγο βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ναι έχουμε ολοκληρώσει μια σειρά ερευνών πάνω στο θέμα που λένε, ότι τα άτομα και ιδιαίτερα οι νεαρές ηλικίες, διαμορφώνουν ένα προφίλ, είτε υγιεινών είτε ανθυγιεινών συμπεριφορών. Η μια συμπεριφορά επηρεάζει την άλλη. Και έτσι τα άτομα, είτε στρέφονται προς τις υγιεινές είτε προς τις ανθυγιεινές συμπεριφορές στο σύνολό τους. Λίγο το αρνητικό περιβάλλον που κινείται κανείς, λίγο τα κακά πρότυπα και οι μιμήσεις, λίγο τα άγχη και οι στεναχώριες, στρέφουν τα άτομα σε ανθυγιεινές επιλογές. Πάντως τα προβλήματα και οι έγνοιες δεν λύνονται ούτε με το τσιγάρο, ούτε με το ποτό, αντιθέτως, επιδεινώνονται. Να ξέρετε πάντως ότι ο αθλητικός τρόπος ζωής κάνει τα άτομα να έχουν αυτοπεποίθηση, σιγουριά, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, εγκράτεια, ηρεμία και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής».

Πόσο βλαβερές είναι οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος για τον άνθρωπο;

«Είναι πασίγνωστο ότι το κάπνισμα, είτε το κανονικό, είτε το παθητικό, ευθύνεται για πλήθος ασθενειών, ή μάλλον ελάχιστες είναι οι ασθένειες που δεν συσχετίζονται με το κάπνισμα».

Είναι ενημερωμένος ο σύγχρονος Έλληνας για το κάπνισμα και τις συνέπειες;

«Συζητήσεις γίνονται, όπως επίσης και προσπάθειες ενημέρωσης. Ενημερωτικά σας λέω επίσης ότι η απαγόρευση του καπνίσματος χρειάζεται, και πρέπει να γίνει. Σε χώρες που οι νόμοι οι σχετικοί με την απαγόρευση εφαρμόζονται υπάρχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η ενημέρωση όμως τελικά δεν αρκεί. Χρειάζεται μια σε βάθος ευαισθητοποίηση για το θέμα. Για το λόγο αυτό, στο εργαστήριό μας έχουμε αναπτύξει ένα βιωματικό πρόγραμμα με τίτλο «Δεν καπνίζω, γυμνάζομαι». Είναι ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα και είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Επισκεφτείτε την και ενημερώστε τα σχολεία να το εφαρμόσουν. Σας βεβαιώνω έχουν να κερδίσουν πολλά. http://www.pe-uth.gr/xsmoke/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ