Γράφει ο Βασίλης Κίστης

Top Post Foto: ©Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου

 

Ο Γιάννης Σεντελές γεννήθηκε το 1960 στα Πράμαντα του Νομού Ιωαννίνων. --------1

Τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στα Πράμαντα και το Λύκειο στη «Ζωσιμαία» Σχολή Ιωαννίνων. Το 1978 εισήχθη στη Σχολή Ναυπηγών -Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1984. Στη συνέχεια παρακολούθησε προγράμματα με έμφαση στις νέες Τεχνολογίες και την Πληροφορική. Μιλά την Αγγλική και τη Γερμανική γλώσσα.

Έχει εργαστεί ως Μηχανολόγος – Μηχανικός στον ιδιωτικό τομέα και τον Ο.Σ.Ε. Σήμερα είναι στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα». Είχε άμεση επαφή και εμπειρία στην διαχείριση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και τη Μελέτη – Επίβλεψη Δημοσίων Έργων. Έχει δραστηριοποιηθεί συνδικαλιστικά στους χώρους εργασίας του.

Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1998, οπότε εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης. Τον Οκτώβριο του 2006 εξελέγη Δήμαρχος Πραμάντων στον Καποδιστριακό Δήμο και τον Νοέμβριο του 2010 εξελέγη Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκωνστον νέο Καλλικρατικό Δήμο

Πρόθυμος και ευγενής δέχτηκε να μας απαντήσει στις ερωτήσεις μας που εστιάστηκαν περισσότερο στις δυσκολίες λειτουργίας ενός ορεινού Δήμου όπως είναι ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.

1.      Δήμαρχε διοικείτε έναν αρκετά μεγάλο σε έκταση Καλλικρατικό Δήμο. Με την ένταξη του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στο καθεστώς των ορεινών Δήμων, ποιά θεωρείτε ότι είναι τα τυχόν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα απ’ αυτή την προσέγγιση; Και το ερώτημα γίνεται για να δούμε τα οφέλη μιας τέτοιας γεωλογικής προσέγγισης, εάν φυσικά υπάρχουν.

Η δημιουργία ενός δικτύου ορεινών Δήμων, με αναφορά σε όλη την επικράτεια της Χώρας, έχει σαν κύριο στόχο την προβολή των ιδιαιτέρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, λόγω της γεωμορφολογίας τους, οι ορεινοί Δήμοι και την ανάδειξη της ανάγκης ιδιαίτερης προσοχής κυρίως ως προς την ενίσχυσή τους, μέσω όχι μόνον των υπαρχόντων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αλλά και μέσω της δημιουργίας ειδικών ενισχυτικών δομών και πλαισίων, που θα αφορούν αποκλειστικά τους ορεινούς Δήμους.

2.      Προσφάτως προβήκατε στην δημιουργία Δικτύου ορεινών Δήμων. Πιστεύετε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει όσον αφορά την αντιμετώπιση της κεντρικής πολιτικής σκηνής πάνω σε αυτό τον τομέα;

Το Σύνταγμα της Ελλάδας προβλέπει πως όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι. Σήμερα οι Έλληνες των ορεινών περιοχών αντιμετωπίζονται από το κεντρικό κράτος σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Βιώνουν την απομόνωση, την εγκατάλειψη και την ερήμωση. Το Δίκτυο Ορεινών Δήμων θα είναι ο μοχλός πίεσης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής νοοτροπίας.

3.      Στην Ελλάδα η έκταση των ορεινών κοινοτήτων καταλαμβάνει το 77,9% της χώρας γεγονός το οποίο καθιστά την Ελλάδα την πιο ορεινή χώρα της Ε.Ε. μαζί με την Αυστρία και  αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως στην γήρανση του πληθυσμού, στον οικονομικό μαρασμό αλλά και προβλήματα στην έλλειψη βασικών υποδομών σε θέματα υγείας, παιδείας, επικοινωνίας κ.λπ. Με ποιόν τρόπο πιστεύετε θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί αυτό με το Δίκτυο;

Η ορεινή Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο. Το πρόβλημα πηγάζει πρωτίστως από την έλλειψη εθνικής στρατηγικής αναπτυξιακού χαρακτήρα για τις ορεινές περιοχές. Στόχος του δικτύου είναι να αναδείξει το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων, να διεκδικήσει δρομολόγηση λύσεων και να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές, πιέζοντας όσο πιο ασφυκτικά γίνεται για την υλοποίησή τους. Είναι πολύ σημαντικό η πίεση αυτή να μην εκφράζεται μεμονωμένα από κάθε Δήμο αλλά συλλογικά, μέσα από ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο.

4.      Είναι σαφές ότι το κράτος έχει απαξιώσει τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό φαίνεται απ’ την τεράστια μείωση των αυτοδιοικητικών πόρων που παίρνουν οι Δήμοι απ’ τον κρατικό “κορβανά”. Τελικά, υπάρχουν κατά την γνώμη σας, πολίτες δύο κατηγοριών στην χώρα μας, μιας και με δεδομένο ότι οι ανάγκες ενός ορεινού Δήμου είναι σαφώς περισσότερες;

Ανέφερα και προηγουμένως τη διαφορετική αντιμετώπιση από το κεντρικό κράτος των πολιτών των ορεινών περιοχών. Ο μικρός πληθυσμός των ορεινών περιοχών δεν σημαίνει ασφαλώς και μικρότερες ανάγκες και επομένως η κατανομή των πόρων με βάση κυρίως τον πληθυσμό αδικεί σαφέστατα τους ορεινούς Δήμους. Για τέτοιους Δήμους θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικά κριτήρια χρηματοδότησης, που θα λαμβάνουν υπόψη τις αυξημένες ιδιαίτερες ανάγκες τους.

5.      Κε Δήμαρχε . Κάνετε αγωνιώδεις προσπάθειες να αναπτυχθούν δράσεις στον Δήμο μας με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της Εθνολογικής κληρονομιάς. Προσφάτως ο Δήμος  Βορείων Τζουμέρκων εντάχθηκε και στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Πεζοπορία για τον Πολιτισμό». Με βάση την οικονομική κρίση που αποφέρει και την περαιτέρω εγκατάλειψη στις περιοχές μας, θεωρείτε πως όλα αυτά τα προγράμματα θα προτρέψουν τον κόσμο της περιοχής μας να επαναδραστηριοποιηθεί σε συγκεκριμένες δράσεις, ή μοιραία οδηγούμεθα στην ολοκληρωτική απομόνωση;

Ζούμε σε μια περίοδο που η κάθε περιοχή οφείλει να αναδείξει κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει, στην προσπάθεια της για ανάπτυξη και πρόοδο. Η ανάδειξη αυτή πρέπει να γίνει με τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας και είναι προφανές ότι αυτά τα προγράμματα, που εκτείνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες προβολής της περιοχής μας σε ένα μεγάλο κοινό και συνακόλουθα μπορούν να βοηθήσουν όλους εκείνους που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτές τις κατευθύνσεις.

6.      Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο κύριος πόλος απασχόλησης των κατοίκων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και ποιες θεωρείτε πως είναι οι περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης;

Οι κάτοικοι του Δήμου μας ασχολούνται κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία, πτηνοτροφία) και στον τριτογενή (παροχή υπηρεσιών τουρισμού). Και στους δύο τομείς υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης. Είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να διορθωθούν και να αναπτυχθούν και εδώ απαιτείται η αγαστή συνεργασία ιδιωτών, κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης.

7.      Στο θέμα της προσβασιμότητας στα τοπικά διαμερίσματα και με δεδομένο τις άσχημες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα και τις κατολισθήσεις, ποιες είναι μέχρι στιγμής οι προσπάθειές σας για καλυτέρευση του οδικού δικτύου;

Έχουμε αναπτύξει ένα αξιόπιστο, ετοιμοπόλεμο και αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας το οποίο διατηρεί ανοικτό και προσβάσιμο το οδικό δίκτυο, καθ’ όλη τη διάρκεια του Χειμώνα, σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Η βελτίωση του κεντρικού οδικού δικτύου δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου αλλά της Περιφέρειας Ηπείρου, προς την οποία έχουμε καταθέσει επανηλλειμμένα τις προτάσεις και τις απόψεις μας για τις απαιτούμενες βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες παρεμβάσεις.

8.      Ξέρουμε για τις πιέσεις σας στην κεντρική εξουσία και την Περιφέρεια Ηπείρου για καλυτέρευση του οδικού δικτύου αλλά και για την σύνδεση του Δήμου μέσω της Εγνατίας με τον Ε-65. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό το θέμα;

Η σύνδεση με την Εγνατία είναι ένα ζήτημα που για μας μένει ανοικτό και στις πρώτες θέσεις των διεκδικήσεών μας. Όμως το μεγάλο κόστος υλοποίησης σε συνδυασμό με τη παρούσα οικονομική κρίση παραπέμπουν το θέμα αυτό στο , ελπίζουμε όχι μακρινό, μέλλον.

9.      Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι παρόλο που ο ΧΥΤΑ του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων είναι στα διοικητικά όρια του Δήμου, καλείστε να πληρώνετε ανταποδοτικά τέλη στον φορέα διαχείρησης  που ελέγχεται απ’ τον Δήμο Ιωαννιτών;

Σε ένα κράτος με αρχές και στοιχειώδεις αξίες και δομές λειτουργίας οι χρήστες του ΧΥΤΑ θα έπρεπε να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, το Δήμο που φιλοξενεί μέσα στα διοικητικά του όρια τον ΧΥΤΑ. Στο σημερινό Ελληνικό Κράτος, δυστυχώς, αυτός ο Δήμος όχι μόνον δεν εισπράττει ανταποδοτικά τέλη αλλά καλείται και να πληρώσει. Απαράδεκτο.

10.  Πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην χώρα μας. Θα είστε ξανά υποψήφιος για Δήμαρχος και πως εκλαμβάνετε την ανταπόκριση των πολιτών αυτά τα τρισήμιση χρόνια;

Θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές αυτές, κάτι που αποφασίστηκε συλλογικά από την παράταξη της οποίας έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής. Από την καθημερινή επαφή αντιλαμβάνομαι  ότι υπάρχει μια ευρεία αποδοχή από τους συνδημότες μας, οι οποίοι εκτιμούν θετικά την τεράστια προσπάθεια που κάναμε αυτά τα χρόνια.

11.  Θα υπάρξει ανανέωση στους υποψηφίους του ψηφοδελτίου σας ή θα πορευτείτε πιθανών με τα ίδια άτομα ;

Μαζί με τα  παλιά και έμπειρα στελέχη της παράταξης θα υπάρξουν και νέα, που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να ασχοληθούν και να προσφέρουν στη περιοχή.

Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστώ πολύ για τις κατατοπιστικές σας απαντήσεις σε καίρια θέματα που απασχολούν τους συνδημότες μας.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ