Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου του Δήμου Χαϊδαρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσία του πρώτου βιβλίου της κ. Λούλας Δημητρίου-Τύμπα  «Μέσα από τα δικά μου μάτια», που δεν αφορούσε απλά την αφήγηση των γεγονότων που έζησε μια οικογένεια αγωνιστών αλλά και ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας, από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι τις ημέρες μας , μεταφέροντάς μας σκηνές από εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

Οι παρευρισκόμενοι έζησαν τόσο μέσα από τη συναρπαστική αφήγηση κειμένων των καταξιωμένων ηθοποιών Βαγγέλη Βαζάκα και Νένας Μεντή, όσο και μέσα από την προβολή οπτικοακουστικού υλικού στιγμών που σημάδεψαν όχι μόνο τη ζωή μιας οικογένειας αλλά και μιας ολόκληρης εποχής.

Στο ταξίδι αυτό βοήθησε και η «Μηχανή του Χρόνου» του δημοσιογράφου της ΝΕΤ Χρίστου Βασιλόπουλου ο οποίος είπε χαρακτηριστικά :

«Μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα που κάναμε για την Ανατίναξη της Μάχης του Γοργοποτάμου ήρθαμε αντιμέτωποι με τη μεγάλη μορφή του Καπετάν Νικηφόρου (μεγάλου αδελφού της οικογένειας Δημητρίου) αλλά και με όλα τα πολιτικά πάθη του παρελθόντος που γέννησε ο αδελφοκτόνος και χυδαίος ξενοκινούμενος πόλεμος. Το βιβλίο είναι πολύτιμο γιατί είναι η πιο γνήσια κατάθεση ψυχής μέσα από τα έντιμα μάτια της συγγραφέως , χωρίς να παρεμβάλλονται «πάτρονες» που στρογγυλεύουν την ιστορική αλήθεια. Πρόκειται για μια οικογένεια που είχε να χάσει πολλά κι όμως αντιστάθηκε. Το «όχι» της δεν ήταν ευκαιριακή σημαία αλλά γνήσιο παράδειγμα πατριωτισμού».  Ενώ κατέληξε κάνοντας τον παραλληλισμό της ομοιότητας του Χθες και του Σήμερα με το «Κυνήγι των Καταραμένων…»

Πολύ σημαντική όμως ήταν και η παρουσία στο πάνελ του Καπετάν Ερμή (Βασίλη Πριόβολου) ο οποίος με περίσσια λεβεντιά πάρα τα 93 του χρόνια μίλησε για τους συναγωνιστές του και τις μεγάλες στιγμές που έζησαν νικώντας τον κατακτητή.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας υπογραμμίζοντας  ότι είναι τιμή και χρέος του Δήμου Χαϊδαρίου,  τόπο Μαρτυρίου, να φιλοξενεί τέτοιου είδους εκδηλώσεις, στη μνήμη όλων εκείνων που έπεσαν μαχόμενοι για τα ιδανικά της πατρίδας. Ενώ συνεχάρη την Χαϊδαριώτισσα δημοσιογράφο  Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά που έβαλε τη σφραγίδα της στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου αφού είχε την ευθύνη της επιμέλειας  και του συντονισμού  όλης της παρουσίασης,  η οποία τόνισε χαρακτηριστικά: «Το κίνητρο αυτής της παρουσίασης ήταν αρκετά ισχυρό για να μας κάνει να βρεθούμε απόψε εδώ και να γίνουμε πλέον μάρτυρες μιας  ολόκληρης εποχής, που σημαδεύτηκε από όλα τα δεινά που αφήνει πίσω του ο πόλεμος…. στη μνήμη όλων εκείνων…! Όσα χρόνια κι αν περάσουν η ιστορία αναπνέει για να μας θυμίζει ότι λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να τη ξαναζήσει…»

Την αίθουσα πλημμύρισε η συγκίνηση όταν η συγγραφέας αφιέρωσε στους παριστάμενους ένα παλιό αντάρτικο τραγούδι που δεν άργησε να εξαπλωθεί στο στόμα όλων…

«Ήρθε  η ώρα στην Ελλάδα»

Ας ξεχάσουμε τα μίση

Κι όλα τα άλλα τα παλιά

Και ας ενώσουμε τα ξίφη

Μόνο για τη λευτεριά

Κι έτσι πλέον ενωμένοι στη ζωή και τη φωτιά

Θε να δούμε λυτρωμένη

Την Ελλάδα μας παιδιά!!!

Την παρουσίαση επένδυσαν μελωδικά η ορχήστρα του Μουσικού εργαστηρίου Αμφίων. Οι μουσικοί που έπαιξαν : Βασίλη Κιοσόγλου Ακορντεόν, Ηλίας Δαμιανός Μπουζούκι, Λευτέρης Εγγλέζος, φωνή.

Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, η περιφερειακή Σύμβουλος  Αττικής κ. Γεωργία Ερμίδου, ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Βουρλούμης, ο πρώην Δήμαρχος Χαϊδαρίου Κυριάκος Ντηνιακός , πρών αντιδ. Χριστοφοράκη Γιώργος, η Πρόεδρος ομίλου μνήμης εκτελεσμένων αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1952 «Αττικός Τύμβος» Ξανθή Παπαναστασίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής  Κούτρας Στέφανος, οι Αθλητικοί σύλλογοι Δάφνη και Πήγασος με τους εκπροσώπους τους αντίστοιχα Άκη Σπανόπουλο και Πλάτων Δεσάντη, ο εγγονός του Νικόλα Λεοντάρη από τα Τρίκαλα που διέσωσε την Ελληνική Σημαία του 5ου Συντάγματος στον Ελληνοιταλικό πόλεμο Νικόλας Λεοντάρης, πρόεδρος της Αερολέσχης Πύλης Ηλίας Ντούβλης, από τους Φίλους της ένωσης του Οικομενικού Πατριαρχείου ο πρόεδρος Ιωακείμ Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος των Ηπειρωτών Χαϊδαρίου Χρίστος Κάσαρης, ο Πρόεδρος της κοινότητας  Φύλλα Εύβοιας Γιώργος Καλαβρής, ο  πρώην αντιπρόεδρος πνευματικού κέντρου Αλεξόπουλος Γιάννης, η Γραμματέας του Πολιτιστικού συλλόγου Δάσους Δρίκου Σοφία, ο εκδοτικός οίκος Παπασωτηρίου που συνέδραμε στην έκδοση του βιβλίου. Απέστειλαν χαιρετισμούς για την εκδήλωση :Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων Βαϊος Φασούλας , ο Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου «ο Καραϊσκάκης» Δημήτρης Γιώτης από το Μαυρομμάτι Καρδίτσας και η Γραμματέας των απανταχού Καρδιτσιωτών Θέμης Τσίπρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ