Τα μέλη της σενατείας του παραρτήματος Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Ένωσης Επιχειρηματιών Γερμανίας, του μεγαλύτερου ιδιωτικού φορέα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, διοργάνωσαν σε συνεργασία με τον Γερμανο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο (DHW) συζήτηση γύρω από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τις συνέπειές της για την επιχειρηματικότητα στην Γερμανία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία όπου υπήρξε ένας ασυνήθιστα ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος με τον ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων και Πρόεδρο του DHW Γιώργο Χατζημαρκάκη.

Αναφορικά με την ελλαδική κρίση τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος στο τέσσερα τοις εκατό. Το ποσοστό ανεργίας θα κυμανθεί σε επίπεδο ρεκόρ φθάνοντας σχεδόν το 15 τοις εκατό. Μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις και τις ριζικές περικοπές του προϋπολογισμού η Ελλάδα όμως φαίνεται να ανασάνει. Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, γνώστης της ελληνικής πολιτικής, διαβλέπει τεράστια ανάγκη για εντατική επιχειρηματική δραστηριοποίηση. Ο δεδηλωμένος «Ευρωφίλος» κάλεσε όλους τους Ευρωπαίους σε αμοιβαία αλληλεγγύη κατά την περίοδο της διαχείρισης των κρίσεων. Διότι η ηρεμία μπορεί να σημαίνει και ηρεμία πριν από την (επόμενη) καταιγίδα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Όσον αφορά την έντονη κριτική σχετικά με το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης είπε ότι ήλθε πλεόν η ώρα των «ομογενών» να στηρίξουν την πατρίδα τους. Το ελληνικό πνεύμα, η θέληση για ανανέωση και μία μεταρρύθμιση που θα συνοδεύεται εποικοδομητικά από την Ε.Ε. είναι τα δομικά στοιχεία για ένα καλλίτερο ελλαδικό μέλλον.

Ο επί κεφαλής της οργάνωσης Herbert Schulte εξήρε την σημασία του εντατικού διαλόγου με τον γερμανοελληνικό συνεργαζόμενο φορέα DHW τονίζοντας: “Στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία υπάρχουν πάνω από 7.000 επιχειρήσεις που ανήκουν σε ελληνικής καταγωγής άτομα και συμβάλουν με έναν ετήσιο τζίρο της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ στο τοπικό μας ΑΕΠ. Η ελληνική κρίση είναι και ευρωπαϊκή κρίση. Αρκεί να δεί κανείς τα τεράστια προβλήματα της χρηματοδότησης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και το καταπιεστικό χρεός σε ομοσπονδιακή κλίμακα. Η Ευρώπη πρέπει ενωμένη, με την ισχυρή της οικονομική δύναμη και την ανάλογη αλληλεγγύη να αδράξει τις ευκαιρίες της παγκοσμιοποίησης. Η κοσμοπολίτικη και οραματική σκέψη ήταν πάντοτε αρετές των Ελλήνων».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην γκαλερί Krings-Ernst στο Μπάγιενταλ της Κολωνίας (www.kegallery.com).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ