Μια ζεστή, συγκινητική βραδιά επεφύλαξε το κοινό στον Μάνο Ελευθερίου το βράδυ της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε η συγκεντρωτική έκδοση των στίχων του με τίτλο Τα λόγια και τα χρόνια: 1963-2013, Τα τραγούδια που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

«Στους ήρωες του Μάνου αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας» είπε η Άννα Νταλάρα. Οι δρόμοι του Μάνου Ελευθερίου και της Άννας Νταλάρα, που ανέλαβε να τον παρουσιάσει χθες στο κοινό, έχουν διασταυρωθεί πολλές φορές στο παρελθόν καθώς και οι δύο ανήκουν στον χώρο της δισκογραφίας.

«Η ποιητική του νοημοσύνη ταυτίζεται απόλυτα με την πολιτική» επισήμανε μεταξύ άλλων η Άννα Νταλάρα, θυμίζοντας σε όλους την ικανότητά του να γίνεται αιχμηρός και αιρετικός χωρίς να υπολογίζει το κόστος ή ακόμα και την ελευθερία του να συνεργάζεται με όποιον εκείνος επιλέγει. Γράφουμε τραγούδια μόνο για την ψυχή μας και, επιτέλους, όπως θέλουμε» είπε ο ίδιος ο Μάνος, υπέροχα αυθεντικός όπως πάντα. Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους συνθέτες που έδωσαν φτερά στους στίχους του και ιδιαίτερα τον Χρήστο Λεοντή που μελοποίησε το πρώτο του τραγούδι Ρημαγμένοι κήποι το 1963. Ευχαρίστησε ακόμα τους ερμηνευτές των τραγουδιών του, ενώ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει και παρουσίες όπως του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που με τη σειρά του εξήρε το ταλέντο του: «Ο Μάνος είναι καλός σε ό,τι καταπιάνεται, είτε είναι πεζογραφία είτε ποίηση είτε μελέτες.

2585ELEFTHERIOYΚαι τα τραγούδια του σε αναγκάζουν να περνάς σε δεύτερο επίπεδο για να τα χωνέψεις επαρκώς». Την αγάπη του στους στίχους του Μάνου τόνισε και ο Μίμης Ανδρουλάκης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τον «έζησε» μέσα από τους συνθέτες του.
«Μάνο, δώσε μας τη λέξη σου και πάρε το χέρι μας» είπε στο κλείσιμο της βραδιάς η Άννα Νταλάρα.

Πλήθος καλλιτεχνών και ανθρώπων των γραμμάτων αναμείχθηκε με τους πολλούς, νέους και παλαιότερους φίλους του Μάνου Ελευθερίου, που βρέθηκαν εκεί για να μιλήσουν μαζί του και να έχουν την ευκαιρία να τους υπογράψει τα βιβλία του. Ανάμεσα στους φίλους του συγγραφέα και οι Μίμης Ανδρουλάκης, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Σωτήρης Δημητρίου, Γιάννης Καλπούζος, Γιάννης Κοντός, Χριστόφορος Λιοντάκης, Γιώργος Νταλάρας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Έλλη Στάη, Μαρία Στασινοπούλου, Βαγγέλης Χρόνης κ.ά.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Μυρσίνη Χριστοδούλου και Κωνσταντίνος Πλεμμένος.

Ντόρα Τσακνάκη
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ