Κρίσιμες επαφές στο Βερολίνο έχει σήμερα ο υπ. Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για το ουκρανικό και την απειλή ρωσικής εισβολής. Στο επίκεντρο ο συντονισμός των κινήσεων έναντι της Μόσχας.Με την κρίση στα ρωσοουκρανικά σύνορα να συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και την απειλή ρωσικής εισβολής να μην έχει αποσοβηθεί,ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μετά το Κίεβο συνεχίζει τις επαφές του σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Στις χθεσινές δηλώσεις του, στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον και «περαιτέρω επιθετικά μέτρα» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Κρίσιμες επαφές της Δύσης στο Βερολίνο

Σήμερα στο Βερολίνο, από το πρωί έχει διαδοχικές επαφές με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, άρτι αφιχθείσα επίσης από το Κίεβο και τη Μόσχα,τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Υβ Λε Ντριάν αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι. Η κοινή συνέντευξη τύπου αναμένεται στις 14.30 ώρα Γερμανίας, ενώ προγραμματισμένη είναι επίσης συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθεί η αξιολόγηση του κινδύνου στα ρωσοουκρανικά σύνορα αλλά και ο συντονισμός των διπλωματικών και πολιτικών κινήσεων έναντι της Ρωσίας, η οποία μεταξύ άλλων ζητά γραπτές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ως προς την μη επέκτασή του προς Ανατολάς, κάτι βέβαια που απορρίπτει η Δυτική Συμμαχία.

Μπλίνκεν-Λαβρόφ σε ουδέτερο έδαφος

Μέσα στο απόγευμα ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών αναμένεται επίσης να μιλήσει για τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις και τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στον Σύλλογο Αμερικανογερμανικής Κατανόησης Atlantik Brücke, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Συμβούλιο Γερμανίας, το Ινστιτούτο Άσπεν και το Ίδρυμα του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ.

Όλα τα βλέμματα ωστόσο είναι στραμμένα στον επόμενο γύρο επαφών του Άντονι Μπλίνκεν Παρασκευή, στη Γενεύη, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με θέμα το ουκρανικό.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ