Σημεία ομιλίας ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Καραμανλή της Σχολής Διεθνών Σχέσεων Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts.131113_12772_karamanlis063.jpg

Ομιλία στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Καραμανλή της Σχολής Διεθνών Σχέσεων Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, πραγματοποίησε χθες βράδυ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Τον κ. Αβραμόπουλο υποδέχθηκε ο Πρύτανης του Fletcher, Ναυάρχος James Stavridis, ο οποίος έχει διατελέσει Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, ενώ προλόγισε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Την ομιλία με θέμα «Ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας», παρακολούθησαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», φοιτητές και διδάσκοντες της Σχολής, πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι, καθώς και μέλη της ελληνικής ομογένειας.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

Για το νέο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας, σε μία άκρως ασταθή περιοχή, σε μία άκρως ρευστή παγκόσμια πραγματικότητα.

Ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στηρίζεται σε έξι άξονες:

την ανάκαμψη της οικονομίας μας και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη,
το ρόλο που παίζει το εθνικό αμυντικό μας σύστημα στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωατλαντικής Συνεργασίας σε μία περιοχή ζωτικής σημασίας για τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια,
τη στρατηγική σημασία των ελληνικών λιμανιών ως εμπορικών πυλών που συνδέουν την Ευρώπη και την Ασία,
τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ως μοχλού και μελλοντικού παραγωγού ενεργειακών πόρων,
τη συμβολή της Ελλάδας στην ένταξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση
και, κυρίως, τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως φρουρού των αξιών της Δύσης σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από διαμάχες και συγκρούσεις.

Για το Κυπριακό και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού

Η επίλυση του Κυπριακού, όχι μόνο δεν θα αποτελέσει τον καταλύτη για την πλήρη αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά κυρίως δίνει τέλος σε μία εκκρεμότητα που προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα.

Η προχθεσινή δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού δεν θίγει τόσο την Κύπρο και την Ελλάδα, όσο τη διεθνή έννομη τάξη, διότι είναι σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία κρίσιμη στιγμή των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, και αυτό πλέον το έχουν αντιληφθεί οι πάντες, το Κυπριακό είναι το κλειδί για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και βέβαια, για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα

Πέραν από το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε στάδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας της προκειμένου να επανέλθει στην οικονομική ανάπτυξη, διαθέτει ένα πολιτικό σύστημα το οποίο εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από το υψηλό αίσθημα ευθύνης, που χαρακτηρίζει τις σημαντικότερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που είναι και η εγγύηση του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα στην ευρύτερη περιοχή.

Μία απόδειξη της υπευθυνότητας του πολιτικού μας συστήματος είναι και η ομόθυμη καταδίκη του πρόσκαιρου φαινομένου του ναζιστικού εξτρεμισμού.

Για τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή

Ο δυτικός κόσμος χρειάζεται νέα στρατηγική για τη συνεχιζόμενη κρίση στη ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική. Χρειαζόμαστε μία στρατηγική που θα πιέζει για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στις συγκεκριμένες περιοχές. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα προς μία νέα ρεαλιστικότερη προσέγγιση της Δύσης στην περιοχή.

Πέρα από την κρίση, οι αξίες στις οποίες οικοδομήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα ισχύουν ακόμη. Η οικονομική κρίση δεν επηρέασε την αξιοπιστία της Ελλάδας ως πυλώνα περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας.

Η χώρα μας είναι υπόδειγμα συνέπειας στην εξωτερική της πολιτική, υπόδειγμα φερεγγυότητας στις σχέσεις με τους συμμάχους της.

Οι χώρες του κόσμου και οι χώρες της περιοχής αναγνωρίζουν και σέβονται αυτό το γεγονός.

Για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Πρόσφατα οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο από δύο νέες εξελίξεις: την κρίση στην ευρωζώνη και την Περιφερειακή Αστάθεια με επίκεντρο τον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο.

Η κρίση στην ευρωζώνη μας έφερε πιο κοντά γιατί και οι δύο χώρες μας συμφωνούν ότι η μονόπλευρη λιτότητα είναι επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και πρόοδο.

Οι χώρες μας συμφωνούν ότι η Ευρώπη και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα χρειάζονται μία στρατηγική που θα οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όμως και η περιφερειακή αστάθεια έφερε τις χώρες μας πιο κοντά, υπό την έννοια ότι και οι δύο συμφωνούμε ότι αποτελεί πρωταρχική ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα σταθερό διεθνές περιβάλλον που να διέπεται από το κράτος δικαίου. Το διεθνές δίκαιο και η διεθνής νομιμότητα πρέπει να είναι η στρατηγική μας πυξίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ