Μετά από πρόσκληση της Παγκρητίου Ένωσης Μελβούρνης – Αυστραλίας, μια 25μελη αντιπροσωπεία του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης θα ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μέχρι την μακρινή Ήπειρο της Αυστραλίας να βρεθεί με τους Κρήτες της Μελβούρνης και να συνεορτάσει την 144η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

Η αντιπροσωπεία του Ομίλου με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Αντώνη Κατικάκη κα τον Γενικό Διευθυντή Κώστα Ζαμπετάκη απαρτίζετε από τον Χορευτικό Όμιλο, την Ριζίτικη Ομάδα, τους Καλλιτέχνες Αναστάσιο Μπαγουράκη (Λύρα – Τραγούδι) και Μανώλη Χαχλάκη (Λαούτο), ενώ θα ταξιδέψει μαζί τους και τηλεοπτικό συνεργείο του Creta Channel.

Κατά την παραμονή τους στην Μελβούρνη τα τμήματα του Ομίλου θα εμφανιστούν στην Πανηγυρική Χοροεσπερίδα της Παγκρητίου Ένωσης Μελβούρνης στο Κρητικό Χωριό, στο Φεστιβάλ της Ένωσης Θεσσαλονικέων για την αδελφοποίηση Μελβούρνη – Θεσσαλονίκη ενώ θα κάνουν και από μια σειρά Σεμιναρίων Κρητικού Χορού / Τραγουδιού και ενδυμασιών για τα Ελληνόπουλα της Μελβούρνης. Θα έχουν και επαφές με τις Προξενικές, Θρησκευτικές και Πολιτικές αρχές της Μελβούρνης ενώ θα γίνουν και κάποιες επισκέψεις σε αξιοθέατα της Μελβούρνης που σχετίζονται με την Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Ομίλου στην Αυστραλία είναι ιστορική αφού είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που θα επισκεφτεί Λαογραφικός / Χορευτικός Όμιλος με Ριζίτες τους Απόδημους Κρητικούς της Μελβούρνης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Πρόεδρο της Παγκρητίου Ένωσης Μελβούρνης Αντώνη Τσουρδαλάκη στο 0419856736 η μέσω εμαιλ στο president@pancretan.com.au

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης ιδρύθηκε το 1973 στο Ρέθυμνο, από μια ομάδα μερακλήδων κρητικών, με επικεφαλής και πρώτο Πρόεδρο τον αείμνηστο Γιάννη Σταυριδάκη. Ακλούθησαν στην θέση του Προέδρου επίσης ο αείμνηστος Μάρκος Πολιουδάκης, ενώ σήμερα Προεδρεύει ο δραστήριος Στέλιος Κιαγιαδάκης.

Η σύλληψη της ιδέας της δημιουργίας ενός τέτοιου συλλόγου εκείνη την εποχή, ίσως να ήταν μόνο για το μεράκι ορισμένων καλών κρητικών για παράδοση και πολιτισμό. Έμελλε όμως οι όλες τους προσπάθειες να λειτουργήσουν σαν αντισώματα στα ξενόφερτα ήθη και έθιμα που εισέβαλαν σε μορφή επιδημίας στην Κρήτη την δεκαετία του ‘70 και να γίνουν οι θεματοφύλακες των εθνικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων.

Η Δεκαετία του 1990 βρίσκει τον Όμιλο Βρακοφόρων Ρεθύμνου στην πρώτη θέση των Συλλόγων της Μεγαλονήσου και είναι καταξιωμένος πλέον στη συνείδηση του Κρητικού Λαού σαν τον μεγαλύτερο παραδοσιακό φορέα του νησιού. Έτσι δημιουργείται η ανάγκη κάποιας αλλαγής και το 1996 μετατρέπεται σε Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης.

Οι δραστηριότητες του Ομίλου είναι γνωστές στο Πανελλήνιο αλλά και σ’ όλο τον κόσμο όπου υπάρχει ελληνικό αλλά και ιδιαίτερα κρητικό στοιχείο. Διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία παγκρήτιες εκδηλώσεις επιβράβευσης και προβολής της Κρητικής Παράδοσης.

Ο Όμιλος στα 37 χρόνια της πορείας του στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας έχει ταξιδέψει σ’ όλη την Ελλάδα αλλά και σ ‘ολόκληρο τον κόσμο, με ξεχωριστή επιτυχία κάθε φορά. Έχει τιμήσει κατά καιρούς μεγάλες προσωπικότητες της Κρήτης, που προσφέρουν στον Πολιτισμό, στα Γράμματα στις Τέχνες αλλά και στην Πατρίδα. Γιατί ο Όμιλος πιστεύει ότι η παράδοση ενός τόπου δεν είναι μόνο ο χορός, το τραγούδι, ο πατριωτισμός και πολλά άλλα και αυτά υπηρετεί, αναδεικνύει και προβάλλει.

Ο Όμιλος Βρακοφόρων έκτος των άλλων τμημάτων του διαθέτει και θεατρική ομάδα, με την οποία έχει ανεβάσει στο παρελθόν θεατρικές παραστάσεις, κρητικές ηθογραφίες κυρίως, με τεράστια επιτυχία. Οι σχόλες χορού του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης διδάσκουν τους νέους μας και κυρίως τα παιδιά , το ιδεώδες της κρητικής παράδοσης.

Σήμερα ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης διοικείται από εννεαμελές συμβούλιο και συνεχίζει την πορεία του στο πέλαγος της Κρητικής Παράδοσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ