Επίσημος Προσκεκλημένος  της  Ουγγρικής Κυβερνήσεως για την Εθνική Εορτή του Αγίου Στεφάνου και της εθνικής επετείου ιδρύσεως του Ουγγρικού Κράτους,  επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄ . Στις  20/08/2012 κι ώρα 11.00  π.μ. πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Σπήλαιο των Παυλικιανών (Gellért-hegy) χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσενίου . Στο ίδιο χώρο  πριν από δώδεκα χρόνια χοροστατούσε στην Δοξολογία ο  Μακαριστός Μητροπολίτης Μιχαήλ και ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄.

Στην δοξολογία παρευρέθηκαν εκ μέρους του Ουγγρικού κράτους αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό Dr Semjen Zsolt, εκ  μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας ο εκτελών χρέη Πρέσβη Γιάννης Σταματέκος  μαζί με τον Εμπορικό Σύμβουλο, και από την Ελληνική Ομογένεια η πρόεδρος της Ελληνικής Εκκλησιαστικής  Κοινότητος Βουδαπέστης και του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας Μάρθα Πολιτίδου , ο πρόεδρος του Μακεδονικού Διαπολιτιστικού Συλλόγου Δημήτρης Λαδάς, ο πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουγγαρίας Σπύρος Αγκάρντι, ο πρόεδρος  της Ελληνικής Αυτοδιοικήσεως του 7ου  Διαμερίσματος Νίκος Προδρομίδης και ο πρώην Δήμαρχος του Χωριού Μπελογιάννη Κώστας Ριζογιάννης και ομογενείς.

Επίσης στην Δοξολογία παρευρέθησαν εκπρόσωποι από όλες τις ορθόδοξες αποστολές στην Βουδαπέστη και αντιπρόσωποι από άλλα δόγματα.

Μετά το τέλος της Δοξολογίας ακολούθησε δεξίωση  όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και να συζητήσουν μαζί του.

Δυστυχώς, η Δοξολογία έγινε σε ένα σπήλαιο λόγω του ότι ο  ελληνικός ιστορικός Ναός  της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον οποίο έκτισαν οι έλληνες πραματευτάδες  το 1791 και τα θυρανοίξια έγιναν το 1801, βρίσκεται από το 1951 μέχρι  σήμερα υπό κατοχή του Ρωσικού Πατριαρχείου μετά την αφαίρεσή του από το Κομμουνιστικό καθεστώς από την Ελληνική Ορθόδοξο Κοινότητα της Βουδαπέστης.

Βουδαπέστη 20 Αυγούστου 2012

Ο  Γραμματέας

Βασίλης Σταματόπουλος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ