Μιλάει σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ  ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος – Ο ίδιος σημειώνει πώς θα πρέπει άμεσα να ξεφύγουμε από το μνημόνιο γιατί ο λαός βιώνει την απόλυτη εξαθλίωση.

Ο Θάνος Μικρούτσικος και τα Υπόγεια Ρεύματα, δύο χρόνια μετά τη συνεργασία τους στο άλμπουμ «Τους έχω βαρεθεί!…» και την πολύ επιτυχημένη περιοδεία που ακολούθησε σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, συναντήθηκαν ξανά για λίγες επιλεγμένες παραστάσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παράσταση, όπου το γνωστό συγκρότημα Υπόγεια Ρεύματα διασκευάζει και ερμηνεύει με το δικό του τρόπο, σε σύγχρονους μουσικούς δρόμους, 25 τραγούδια με πολιτικό-κοινωνικό περιεχόμενο, από το ευρύ ρεπερτόριο του Θάνου Μικρούτσικου, πάνω στους στίχους μεγάλων ποιητών (Β. Μαγιακόφσκι, Ν. Χιχμέτ, Μπ. Μπρεχτ, Γ. Ρίτσος, Α. Αλκαίος, Μ. Ελευθερίου, Μ. Αναγνωστάκης, Φρ. Βιγιόν, Κ. Τριπολίτης, Ν. Καββαδίας, Β. Μπίρμαν κ.ά.).

Ο Θάνος Μικρούτσικος σήμερα μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ.

-Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τα Υπόγεια Ρεύματα;

«Όταν το 2008 τα Υπόγεια Ρεύματα μου ζήτησαν την άδεια να παρουσιάσουν τραγούδια μου με το δικό τους τρόπο και στη συνέχεια να παίξω μαζί τους, η απάντησή μου ήταν αμέσως θετική. Γνωρίζοντας τη δουλειά τους από τη δεκαετία του ’90, είχα διακρίνει ότι αυτό το γκρουπ της λεγόμενης ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής είχε λάβει υπ’ όψιν του αυτό που είχε προηγηθεί στο λεγόμενο έντεχνο νεοελληνικό τραγούδι, σε αντίθεση με πολλά ροκ συγκροτήματα εκείνης της περιόδου. Ξεκινήσαμε τις πρόβες, αρχίσαμε τις παραστάσεις, δεθήκαμε. Γίναμε ένα, επιβεβαιώθηκε πλήρως η άποψη που είχα για το γκρουπ και επιπροσθέτως γνώρισα τέσσερα υπέροχα παιδιά, έξοχους μουσικούς, με υψηλό επίπεδο παιδείας, κουλτούρας αλλά και κοινωνικής ευαισθησίας. Γίναμε φίλοι και χαιρόμαστε τη συνεργασία μας ενώ οι παραστάσεις με τα τραγούδια αυτά που προηγήθηκαν, είχαν τέτοια απήχηση και αποδοχή που γέννησαν την ανάγκη της ηχογράφησης αυτού του υλικού. Έτσι μπήκαμε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε το άλμπουμ «Τους έχω βαρεθεί».

Πάμε στην δύσκολη ελληνική κοινωνική πραγματικότητα. Πού οδηγείται η Ελλάδα με το μνημόνιο;

«Η Ελλάδα δεν οδηγείται αλλά έχει οδηγηθεί ήδη στην καταστροφή. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια επιχειρείται, προς το παρόν με επιτυχία, η καταστροφή του κοινωνικού ιστού της χώρας, και μάλιστα με το πρόσχημα ότι έτσι θα σωθεί η χώρα! Γίνεται μια ανελέητη επίθεση με αποτέλεσμα 1,5 εκατ. Έλληνες να είναι άνεργοι, 2,5 εκατ. να ζουν υπό καθεστώς φτώχιας και ανέχειας, ενώ ο χειμώνας που έρχεται θα είναι κατά τη γνώμη μου ο πιο δύσκολος για τα περισσότερα κοινωνικά στρώματα της χώρας μετά την μεταπολίτευση. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως 10 εκατομμύρια Έλληνες καταστρέφονται! Καταστρέφονται, και δεν υπάρχει επιστροφή μέσω του μνημονίου! Αυτό το μνημόνιο, πρέπει να ακυρωθεί με κάθε τρόπο και μέσο!».

-Πώς κρίνετε την τρικομματική κυβέρνηση;

«Η σημερινή κυβέρνηση των τριών κομμάτων είναι η συνέχεια της κυβέρνησης Παπαδήμου και φυσικά της κυβέρνησης Παπανδρέου. Όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική, η αθλιότητα δεν θα έχει τέλος. Νομίζω πως είναι επιτακτική ανάγκη πλέον ότι πρέπει να αντισταθούμε σε όλη τη βαρβαρότητα. Να παλέψουμε οργανωμένα χωρίς καμιά διακοπή εναντίον του Μνημονίου και των συνεπειών του. Γιατί έχει φθάσει σε τέτοια απόγνωση ο κόσμος σε τόσο μεγάλο αδιέξοδο, καθώς κόβονται μισθοί, η ανεργία καλπάζει – αυτή την στιγμή είναι πάνω από 25% – ενώ επίσημα πλέον ένα εκατομμύριο συνάνθρωποι μας δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Η μεσαία τάξη διαλύεται και άμα διαλύεται η μεσαία τάξη οι άνεργοι θα γίνουν ακόμα περισσότεροι το αμέσως χρονικό διάστημα.»

Δηλαδή τι εκτιμάτε πώς πρέπει να γίνει;

«Είμαι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ αλλά χωρίς το μνημόνιο. Πρέπει να φύγουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, μακάρι, να απαλλαγούμε από το μνημόνιο, μένοντας μέσα σε αυτούς τους θεσμούς. Γιατί αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές του μνημονίου μέχρι το 2020 θα έχει χαθεί η γενιά των νέων που υποτίθεται μπαίνει στην παραγωγή και οι υπερήλικες οι οποίοι θα ζήσουν δυστυχισμένα γεράματα».

Με άλλα λόγια τι αποτελεί για σας κόκκινη γραμμή;

«Για μένα, η κόκκινη γραμμή, αν θέλετε να το πούμε έτσι, είναι η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, για μένα η κόκκινη γραμμή είναι η επιβίωση του ελληνικού λαού!. Είναι γεγονός πως αρκετοί κλάδοι βιώνουν καθημερινά την καταστροφή. Όπως είναι ο δικός σας των δημοσιογράφων όπου σε ποσοστό μέχρι και 80% του κλάδου είναι άνεργοι. Επίσης μεγάλα ποσοστά ανεργίας εμφανίζει και ο κλάδος των καλλιτεχνών. Δυστυχώς ζούμε έναν βάρβαρο καπιταλισμό όπου εξακολουθεί να ισχύει αυτό που διατύπωσε ο Μαρξ, ότι οι άρχουσες τάξεις προσπαθούν να μετακυλήσουν την κρίση του κεφαλαίου και να την καταστήσουν κρίση της εργασίας».

-Και η Αριστερά;

«Παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν, θα έπρεπε να βρεθεί ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεργασίας, τουλάχιστον για να ξεπεραστεί η συγκεκριμένη κρίση προς μία θετική κατεύθυνση. Σε αυτή την περίπτωση θέλω να κάνω μία παρένθεση και να πω ότι το ΚΚΕ, το σέβομαι διότι έχει μία ιστορία αγώνων και θυσιών που πλησιάζει τα 100 χρόνια, διαφωνώ όμως, κάθετα, με τη στάση του. Εκτιμώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πρόταση πολιτικά ορθή σε πολλά πράγματα και για αυτό παραλίγο να τον οδηγήσει στην εξουσία».

Ξεχωριστή προσφορά

Ο Θάνος Μικρούτσικος ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτηση του από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Έχει γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους ελλήνων και ξένων ποιητών.

Έχει ηχογραφήσει δεκάδες LP και CD συνεργαζόμενος με τις δισκογραφικές εταιρίες EMI- Classics, Blue Note, Polydor, Sony (CBS), Minos- Emi, Agora, Lyra, HMV, Legend, Legend Classics κ.α.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς έλληνες και ξένους σκηνοθέτες γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Η.Π.Α., Ελβετία, Γερμανία, Ρουμανία, Αυστραλία κ.α.)

Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (Θεατρικό Μουσείο).

Έχει σκηνοθετήσει τρία έργα στο χώρο του μουσικού θεάτρου.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής (Λονδίνο, Γλασκόβη, Εδιμβούργο, Παρίσι, Λίλλη, Λυών, Ρενς, Μονπελλιέ, Βρυξέλλες, Λιέγη, Γενεύη, Λοζάννη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερόνα, Φλωρεντία, Βερολίνο, Δρέσδη, Λειψία, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κωστάντζα, Νόργουιτς, Λουϊζιάνα, Σικάγο, Χονγκ Κόνγκ, Μπουρζ, Μιλάνο, Λισσαβόνα, Άγκυρα, Μοντεβίδεο, Μπουένος Άιρες, Σάο Πάολο, Κάιρο κ.α.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ