Αντιδρώντας στο άρθρο του Τζάκ Στρο στους Τάιμς του Λονδίνου, ο Βουλευτής Χέντον Μάθιου Όφφορτ είπε ότι οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών θέτουν σε κίνδυνο τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

Σε άρθρο του στους Τάιμς ο Τζάκ Στρό εισηγήθηκε ότι είναι καιρός η Βρετανική Κυβέρνησης να «μελετήσει επίσημα τη διχοτόμηση της Κύπρου» αν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της νήσου δεν φέρουν αποτέλεσμα.

Ανταποκρινόμενος με θυμό, ο Μάθιου είπε «Αυτή είναι απαράδεκτη λύση για ένα λαό που υπέστη εισβολή το 1974. Όχι μόνο θα είναι προδοσία έναντι των Ελληνοκυπρίων που έχουν χάσει τα σπίτια και τη γή τους, τους αγαπημένους τους δολοφονημένους και έχουν την χώρα τους υπό κατοχή αλλά ο διαχωρισμός θα σημαίνει σύμφωνα με την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, ότι η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τις βάσεις της στην Κύπρο. Αυτό θα είναι καταστροφικό για τα στρατεύματά μας που πηγαινοέρχονται στην διαμάχη στο Αφχανιστάν. Καλώ τον Υπ. Εξωτερικών να μην μετατραπεί σε αχυράνθρωπο και να αντιμετωπίσει την Τουρκία απαιτώντας απ’ αυτήν να αποχωρήσει από το νησί».