Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλάει στον Μάριο Μιχαηλίδη.

“Δεν εκτιμώ ότι υπάρχουν στελέχη του κόμματος μας που υπερβαίνουν τα ιδεολογικά –προγραμματικά όρια του, παρόλο που κάποιες φορές υπήρξαν και κάποιες παραφωνίες. Πολλοί παρεξηγούν την εσωκομματική δημοκρατία και το δικαίωμα της έκφρασης της διαφορετικής γνώμης με την κακώς εννοούμενη πολυγνωσία. Εμείς θέλουμε το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη να μην τραυματίζει τη συλλογικότητα και να σέβεται τις επίσημες θέσεις του κόμματος μας.

Ασφαλώς και δεν μοιάζουμε με εκείνα τα προσωποπαγή κόμματα που επικρατεί η σιωπή του νεκροταφείου. Θα θέλαμε πάντως να μας κρίνετε με βάση τις επίσημες θέσεις μας και αυτά τα οποία πραγματικά υποστηρίζουν τα στελέχη μας και όχι με βάση αυτά που τους βάζου οι άλλοι στο στόμα”. Αυτά υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχωρεί στον συγγραφέα-εκπαιδευτικό Μάριο Μιχαηλίδη και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.

κ. Σκουρλέτη, οι εκλογές ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα. Οι αντίπαλοί σας, όμως, δεν παύουν να υπογραμμίζουν ότι το αρνητικό για τους ιδίους αποτέλεσμα είναι καθόλα φυσιολογικό, εφόσον αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν πρωτόγνωρα μέτρα, τα οποία έπληξαν τα μεσαία και τα κατώτερα τμήματα της κοινωνίας. Αντιτείνουν, μάλιστα,  ότι η δική σας επιτυχία είναι μάλλον ψευδεπίγραφη, διότι ούτε καν προσεγγίσατε το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια ιστορική νίκη, για πρώτη φορά κόμμα της Αριστεράς καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη πατρίδα μας. Το αποτέλεσμα αυτό έχει μεγάλη σημασία, τόσο για τις εσωτερικές εξελίξεις όσο και για την Ευρώπη. Πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν πως το ποσοστό των εκλογών του Ιουνίου του 2012 ήταν πρόσκαιρο και συγκυριακό, τώρα διαψεύδονται. Τα αποτελέσματα τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να εδραιωθεί ως ένας ισχυρός πόλος της πολιτικής μας ζωής, ικανός να πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη και να βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Επίσης την ίδια στιγμή που τα περισσότερα κόμματα αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ρευστοποίησης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε  μια σταθερά του πολιτικού μας συστήματος και βασικό στήριγμα του λαού και της Δημοκρατίας.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τα  ποσοστά των εθνικών εκλογών στις ευρωεκλογές είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το ’81 για το πρώτο ή το δεύτερο κόμμα Συνήθως το κυβερνητικό κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση υπολείπονται στις ευρωεκλογές από το εθνικό ποσοστό τους 3-4 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια μεγάλη νίκη, που τον ενθαρρύνει να συνεχίσει με περισσότερο πείσμα, χωρίς ταυτόχρονα να εφησυχάζει. Άλλωστε τα οξυμένα προβλήματα της κοινωνίας δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς και επανάπαυση.

Αν είναι αλήθεια ότι σε δύσκολους καιρούς τα κόμματα οφείλουν να ομονοούν και να μεριμνούν για τη σωτηρία της πατρίδας, μπορείτε να εγγυηθείτε ότι, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, θα υπηρετήσετε αυτή την αρχή; Ή μήπως πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει χωρίς τη σύμπραξη άλλων την ώρα που η Ελλάδα σήμερα βιώνει προβλήματα με τερατώδεις διαστάσεις;

Φαίνεται ότι αυτή η μεγάλη αλήθεια που διατυπώνεται μέσω του ερωτήματος σας δεν κατανοήθηκε ποτέ από τις δυνάμεις συναποτελούν την μνημονιακή κυβέρνηση.  Με ευθύνη του πρωθυπουργού υιοθετήθηκε ένας βαθιά διχαστικός λόγος, ενώ εφαρμόσθηκε η πιο αντικοινωνική και εθνικά επιζήμια πολιτική που γνώρισε ο τόπος μετά την μεταπολίτευση. Το ζήτημα λοιπόν των ευρύτερων συμπράξεων προϋποθέτει κοινή πολιτική βάση και προγραμματική σύγκληση, αλλιώς η επίκληση για εθνική συνεννόηση είναι υποκριτική και ψεύτικη. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν φιλοδοξεί να είναι η δύναμη εκείνη που θα ενώσει τους πολλούς προς όφελος του λαού και της πατρίδας και με αυτή την έννοια είναι ανοιχτός σε συνεργασίες που θα συμβάλουν ώστε να βγει η χώρα μας από τη κρίση και θα βάλουν ένα τέλος στο κατήφορο. Προσέξτε όμως η κρίση που βιώνουμε ως κοινωνία δεν προέκυψε από τον ουρανό, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών και επιλογών.  Αυτές οι πολιτικές που μας έφεραν μέχρις εδώ πρέπει να ηττηθούν.

Κατά κοινή ομολογία εσείς, ως ανώτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είστε η πλέον ήρεμη φωνή του κόμματος. Σας ενοχλεί που ορισμένοι συνάδελφοί σας συχνά υπερβαίνουν ακόμη και τα επίσημα ιδεολογικά – προγραμματικά όρια του κόμματος σας, με συνέπεια να   ξαφνιάζουν ή και να φοβίζουν μερίδα των αστών οπαδών σας;

Δεν εκτιμώ ότι υπάρχουν στελέχη του κόμματος μας που υπερβαίνουν τα ιδεολογικά –προγραμματικά όρια του, παρόλο που κάποιες φορές υπήρξαν και κάποιες παραφωνίες. Πολλοί παρεξηγούν την εσωκομματική δημοκρατία και το δικαίωμα της έκφρασης της διαφορετικής γνώμης με την κακώς εννοούμενη πολυγνωσία. Εμείς θέλουμε το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη να μην τραυματίζει τη συλλογικότητα και να σέβεται τις επίσημες θέσεις του κόμματος μας. Ασφαλώς και δεν μοιάζουμε με εκείνα τα προσωποπαγή κόμματα που επικρατεί η σιωπή του νεκροταφείου. Θα θέλαμε πάντως να μας κρίνετε με βάση τις επίσημες θέσεις μας και αυτά τα οποία πραγματικά υποστηρίζουν τα στελέχη μας και όχι με βάση αυτά που τους βάζου οι άλλοι στο στόμα.

Εκτιμάτε ότι η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας μπορεί να ξεπεραστεί  μέσα στην ευρωζώνη και με νόμισμα το ευρώ; Ή μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη εναλλακτική λύση; Ποια η άποψή σας;

Εκτιμώ πως η έξοδος από την κρίση πρέπει και μπορεί να αναζητηθεί μέσα στην ευρωζώνη. Βεβαίως κάτι τέτοιο προϋποθέτει την εγκατάλειψη των ακραίων πολιτικών λιτότητας και την αντικατάσταση τους από βαθιά κοινωνικές πολιτικές ανάπτυξης. Σήμερα η Ε. Ε. βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ή θα συνεχίσει στον δρόμο της λιτότητας με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού και των φυγόκεντρων δυνάμεων που την θέτουν σε δοκιμασία ή θα ακολουθήσει το δρόμο της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην ελληνική ομογένεια; Τι μπορεί να προσδοκούν οι Έλληνες που ζουν στην Ευρώπη και στην Αμερική στην περίπτωση που ο λαός δώσει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η ελληνική ομογένεια είναι ένα από τα μεγάλα όπλα -στηρίγματα της Ελλάδας. Θέλουμε όσοι συμπατριώτες μας ζουν στο εξωτερικό να είναι υπερήφανοι για την μητέρα πατρίδα. Θα αγωνισθούμε για να μπορεί η Ελλάδα να ξανασταθεί με το κεφάλι ψηλά, να μην είναι συνώνυμο της ανθρωπιστικής κρίσης και για να ξαναβρεί την αξιοπρέπεια της και την αυτοπεποίθησή της. Πρέπει να ξέρουν ότι μια Ελλάδα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια χώρα δημοκρατική, παράγοντας ειρήνης και προόδου η οποία θα τους υποδέχεται πάντα με εκτίμηση και στοργή.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ