Με σταθμούς τις πόλεις Κολωνία, Ντύσσελντορφ και Βόννη ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ενημέρωσε κατά το τριήμερο 25 έως 27 Ιανουαρίου τον Ελληνισμό της Γερμανίας για θέματα που ενδιαφέρουν τους απόδημους, όπως η αναγνώριση του εκλογικού τους δικαιώματος, η σχολική εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων, το θέμα της αποφυγής διπλής φορολόγησης κ.α.

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΟΕΚ παρουσίασε στον κ. Τσιάρα τον ρόλο και τις δραστηριότητες των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία και της Ομοσπονδίας τους με εκτενή αναφορά στις παρεμβάσεις σε επίπεδα της κυβερνητικής πολιτικής, σε δράσεις σχετικά με εθνικά θέματα και την ένταξη των Ελλήνων στη γερμανική κοινωνία.

Σε ομιλία του στην Κοινότητα της Κολωνίας όπως και στο ενοριακό κέντρο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο Ντύσσελντορφ σε πλήθος κόσμου ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση της χώρας και στη μεγάλη σημασία που αποδίδεται στον Ελληνισμό της Διασποράς. Αναφορικά με το φλέγον θέμα της συνεχούς υποβάθμισης των αμιγών ελληνικών σχολείων και της αναγκαιότητας άμεσης επίλυσης και άλλων ζωτικών προβλημάτων της Ομογένειας, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δέχεται τον προβληματισμό, εργάζεται προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων ενώ σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τον σχεδιασμό ενός ενιαίου πλαισίου ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Αναφορικά με την αναγνώριση του εκλογικού δικαιώματος των μεταναστών ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει το θέμα θετικά και εργάζεται για την δημιουργία ανάλογου νομοθετικού πλαισίου στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα έκανε λόγο για σαφή πρόθεση της κυβέρνησης να επιλύσει άμεσα το θέμα της διπλής φορολόγησης στο πλαίσιο του νέου υπό επεξεργασία φορολογικού νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο δείπνου εργασίας που παρέθεσε το Δ.Σ. της ΟΕΚ προς τιμή του Υφυπουργού οι εκπρόσωποι των ελληνικών συλλογικοτήτων διατύπωσαν την άποψη ότι το ΣΑΕ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως συμβουλευτικού, διεκδικητικού και γνωμοδοτικού οργάνου της ελληνικού κοινοβουλίου, γι΄ αυτό και τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της μεταρρύθμισής του. Κριτική και επιφυλάξεις εκφράστηκαν τόσο για την συζητούμενη αυτοχρηματοδότηση του ΣΑΕ όσο και για την συμμετοχή αποκλειστικά φυσικών προσώπων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΟΕΚ και Ταμίας του ΣΑΕ, Κώστας Δημητρίου, το ΣΑΕ μπορεί να λειτουργήσει μόνο, όταν κορμός του είναι οι οργανωμένες συλλογικές εκφράσεις του Ελληνισμού της Διασποράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της ΟΕΚ και Συντονιστή των Ομοσπονδιών των Ελληνικών Κοινοτήτων Ευρώπης, Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας εθνικού σχεδίου για τον απόδημο Ελληνισμό, στο οποίο θα εντάσσονται ο όλος των Κοινοτήτων και των Συλλογικών Εκφράσεων του Απόδημου, η Εκκλησία και ο ρόλο της, το ΣΑΕ, η εκπαιδευτική πολιτική κλπ. Δεν μπορεί να συνεχίζεται, κατέληξε, το ασύνδετο των πολιτικών επιλογών, πράγμα που μόνο σύγχυση προκαλεί.

Η επίσκεψη του κ. Τσιάρα στην περιοχή που υπάγεται στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είχε επίσημο χαρακτήρα. Έτσι ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και την Υπουργό Ομοσπονδιακών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αγγέλικα Σβάλλ-Ντύρεν. Ακόμη ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στη Βόννη όπου είχε εκτενή συνομιλία με τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο για θέματα που αφορούν την Ελληνική Ομογένεια στη Γερμανία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ