Ο νεοελληνιστής καθηγητής Louis Coutelle του Πανεπιστημίου της Aix-en-Provence αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 Η τελετή αναγόρευσης του καθηγητή Louis Coutelle έγινε στις 29 Φεβρουαρίου 2012, στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την έναρξη έκανε ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγητής Μ. Χρυσανθόπουλος, ο οποίος έδωσε το λόγο πρώτα στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου , καθηγητή Ιωάννη Α. Μυλόπουλο, και στη συνέχεια στην επίκουρη καθηγήτρια Κατερίνα Τικτοπούλου.

Ο κύριος Πρύτανης στο λόγο μίλησε για την τιμή που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η αποδοχή από τον καθηγητή Louis Coutelle αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του γιατί έτσι εμπλουτίζει τον κατάλογο των μελών του με ένα μέλος που το έργο του είναι σημαντικό.
Στη συνέχεια μίλησε η επίκουρη καθηγήτρια Κατερίνα Τικτοπούλου. Στο λόγο της ανέφερε τις εργασίες που έκανε ο καθηγητής Louis Coutelle για τον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό, οι οποίες άλλαξαν σημαντικά τη γνώση των ειδικών για το έργο του ποιητή κυρίως σε ότι αφορά το άγνωστο έργο του και την παιδεία του. Ο Louis Coutelle στη μελέτη του επικεντρώθηκε για πρώτη φορά στο νεανικό έργο του Διονυσίου Σολωμού και τις προσωπικότητες που τον επηρέασαν. Γι’αυτό έκανε πολλά ταξίδια στην Ιταλία και τη Ζάκυνθο και έψαξε σε πολλές βιοβλιοθήκες δημόσιες και ιδιωτικές που διέθεταν άγνωστα στοιχεία για τον ποιητή. Η καθηγήτρια Κατερίνα Τικτοπούλου μίλησε ακόμα για τις επαφές του Louis Coutelle με ανθρώπους του πνεύματος και ακαδημαϊκούς δασκάλους της Θεσσαλονίκης που είχαν ασχοληθεί με το έργο του Σολωμού, όπως ήταν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Λίνος Πολίτης, ο καθηγητής Παναγιώτης Μουλάς ή ο καθηγητής Γιώργος Σαββίδης, που όντες γνώστες του έργου του Σολωμού είχαν βαθιά εκτίμηση τόσο στο έργο του Louis Coutelle όσο και στον άνθρωπο Louis Coutelle.

Την τελετή παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα. Μεταξύ των οποίων ήταν πολλοί φοιτητές του Πανεπιστημίου, αλλά και πολλοί φίλοι και παλιοί φητοιτές του Louis Coutelle, οι οποίοι πήγαν στη Θεσσαλονίκη ειδικά για την τελετή τόσο από διάφορα μέρη της Ελλάδας όσο και από τη Γαλλία, για να τιμήσουν το δάσκαλο τους.

Ο καθηγητής Louis Coutelle γεννήθηκε στη Μασσαλία. Την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία την ξεκίνησε ως καθηγητής αγγλικών στο Lycée Thiers της Μασσαλίας. Το 1959, ένα τουριστικό ταξίδι γίνεται αφορμή να γνωρίσει την Ελλάδα και να μάθει ελληνικά. Έκτοτε ασχολείται με τα ελληνικά γράμματα και έχει κάνει πολλές μελέτες εκ των οποίων στην Ελλάδα έχουν δημοσιευτεί : – 1977 εκδόσεις Ερμής « La formation poétique de Solomos » – 1990 εκδόσεις Νεφέλη « Πλαισιώνοντας τον Σολωμό » – 2009 εκδόσεις Μουσείου Μπενάκη « Για την ποιητική διαμόρφωση του Διονυσίου Σολωμού, 1815-1833 ».

 “DIASPORA-GRECQUE.COM”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ