Ο Χορευτικός Όμιλος “Μετέωρα” του Δήμου Καλαμπάκας το περασμένο τριήμερο, 20-22 Ιουνίου, συμμετείχε στο 3ο αντάμωμα πολιτιστικών συλλόγων που έλαβε χώρα στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής έπειτα από πρόσκληση της τοπικής εταιρείας πολιτισμού και παράδοσης. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Συνολικά πήραν μέρος 44 πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα με 1200 χορευτές. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εμπειρία από πλευράς ποικιλίας παραδοσιακών κουστουμιών, ρυθμών, ήχων, μελωδιών, τραγουδιών και φυσικά χορών. Ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων αφορούσε το πρώτο μέρος του προγράμματος, όταν όλοι μαζί οι 44 χορευτικοί σύλλογοι έκαναν πατινάδα συνοδεία μουσικής σε όλους σχεδόν τους δρόμους του χωριού της Μεγάλης Παναγιάς. Δρομικοί χοροί σε ρυθμούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα εναλλάσσονταν μέσα σε μια ατμόσφαιρα λαϊκού ξεφαντώματος, το οποίο θύμιζε παλιές καλές εποχές. Σε κάθε άνοιγμα του δρόμου, σε κάθε σταυροδρόμι, στηνόταν και ένα πανηγύρι από τις χορευτικές ομάδες που συναντιόντουσαν. Όλοι οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς βρίσκονταν στους δρόμους, υποδεχόταν θερμά τις ομάδες των χορευτών, χειροκροτούσαν και συμμετείχαν στο πολιτιστικό γεγονός που διαδραματιζόταν, πρόθυμοι να συνδράμουν και να δώσουν λύση και βοήθεια όποτε παρίστατο ανάγκη.
Όλες οι δρομικές πομπές κατέληγαν στην κεντρική πλατεία όπου είχαν στηθεί τραπεζοκαθίσματα με φαγητά και ποτά για όλες τις φιλοξενούμενες ομάδες.
Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί πως εκεί, στην πλατεία του χωριού, από τους 44 προσκεκλημένους συλλόγους μόνο οι χορευτικές ομάδες των 8 εξ αυτών προτάθηκαν και παρουσίασαν ξεχωριστό χορευτικό πρόγραμμα. Μία από αυτές ήταν και ο Χορευτικός Όμιλος “Μετέωρα”, ο οποίος μάλιστα τιμητικά άνοιξε την παρουσίαση με την έλευση των επίσημων προσώπων και αρχών της ευρύτερης περιοχής.
Πραγματικά, οι Καλαμπακιώτες χορευτές υπό τις οδηγίες του δασκάλου τους παρουσίασαν την πολιτισμική χορευτική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της Καλαμπάκας δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, με αποτέλεσμα να καταχειροκροτηθούν για τη ζωντάνια, την ψυχική τους συμμετοχή και την αυθεντική τους έκφραση!
Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των υπολοίπων 7 ομάδων από διάφορες περιοχές της ευρύτερης Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης, των Γρεβενών, της Θράκης και των νησιών της Λευκάδας και της Χίου. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων ακολούθησε ομαδικό χορευτικό γλέντι όλων των συλλόγων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η οργάνωση ήταν άψογη από κάθε πλευρά. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής καθώς και σε όλους τους κατοίκους της Μεγάλης Παναγιάς. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια πρέπει να δοθούν στον πρόεδρο του όλου εγχειρήματος κ. Kώστα Βλαχοθεόδωρο.
Το πρόγραμμα για το ταξίδι του Χορευτικού Ομίλου ‘‘ΜΕΤΕΩΡΑ’’ επιμελήθηκε το πολιτιστικό τμήμα του Δήμου Καλαμπάκας με την φροντίδα του αντιδημάρχου Ηρακλή Αλμπάνη. Η αποστολή ταξίδεψε με το λεωφορεία του Δήμου και με οδηγό τον κ. Χρίστο Μουζακιάρη. Συμμετείχαν οι χορευτές όπως διακρίνονται στην επισυναπτόμενη φωτογραφία: Αναστασίου Κώστας, Βαΐου Δημήτρης, Κιούρας Νίκος, Ταραλάγκας Δημήτρης, Φωτόπουλος Φώτης, Γιάννης Φάνης, Μπαλατσός θανάσης, Παπούλιας Ζήσης, Κοκόρας Κώστας, Παπούλιας Προκόπης, Μπαλατσός Νίκος, Κοτσίρα Αικατερίνη, Γιάννη Αικατερίνη, Χαντζοπούλου Σούλα, Τερζίδου Νίνια, Τσικέλη Σούλα, Φασούλα Γωγώ, Αθανασούλα Ελένη, Φωλίνα Ματίνα, Τασίκα Ράνια, Μιχαλίτση Εβίτα, Σαράντη Αφροδίτη, Σταύρου Δώρα, Πάντου Ζωή. Συμμετείχαν μαζί τους ο νέος μουσικός-κλαρινίστας Δημήτρης Καραθανάσης και ο υπεύθυνος των χορευτικών ομάδων (εδώ και 28 χρόνια) καθηγητής και πανεπιστημιακός δάσκαλος κ. Γιάννης Δήμας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ