Η γκαλερί Artis Causa και το Goethe-Institut  Thessaloniki με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ανακοινώνουν την πραγματοποίηση της έκθεσης:

ΤΕΧΝΗ ≈ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

KUNSTKAPITAL

Ο τίτλος προέρχεται από τον ίδιο τον Joseph Beuys έναν από τους πιο πολυσυζητημένους και εμβληματικούς καλλιτέχνες του 20ου Αιώνα.

Η τέχνη του ανατρεπτική, η βιογραφία του μυθική, οι διαστάσεις του έργου του παγκόσμιες, η σημειολογία του διαχρονική και επίκαιρη. Ποιητής ο ίδιος αλλά και πολιτικός, με κλίση στις φυσικές επιστήμες αλλά και τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και τον αποκρυφισμό. Ο Beuys  ήταν γλύπτης, ζωγράφος, performer, ένας άνθρωπος παγκόσμιος, που τον κοινωνικό ρόλο της Τέχνης απέδωσε με τη θεματική των έργων του.

Τις παραστάσεις του ονόμαζε Δράσεις (Actions) και τα ειδικά έντυπά του Multiples.

Η Θάλεια Στεφανίδου στο κείμενο της υπογραμμίζει:

Η συνολική του κατάθεση και παρουσία μοιάζει με ένα είδος ανθρωπολογικής μελέτης, ένα “oeuvre totale”, όπου προσχέδια, σχέδια, πολλαπλά, ομοθυμικές συλλογικές δράσεις, διδασκαλίες και πολιτικές διακηρύξεις ολοκληρώνουν μία υπαρξιακή διαδικασία, ατέρμονη, σε ένα συνεχές γίγνεσθαι.

Η πίστη του πως ο κάθε άνθρωπος είναι καλλιτέχνης και πως, αν ο καθένας κάνει χρήση της δημιουργικότητάς του, όλα θα αποτελούν δωρεά, είναι η τεράστια απελευθερωτική προσφορά του. Η ανάγκη κοινωνικής αλλαγής για μια πιο δίκαιη αντίληψη για τη “συμβίωση”, με δικαιοσύνη, εκτίμηση και αποδοχή της ετερότητας, είναι η κύρια ομολογία της δράσης, της θεωρίας και της παιδαγωγικής του αντίληψης για την τέχνη και τη ζωή.”

 

Και όπως λέει ο Rafael Vostell  με την έκθεση αυτή,  «θέλουμε να δώσουμε στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη δυνατότητα  να έλθει σε επαφή live με ένα κομμάτι της ιστορίας της Τέχνης. Παράλληλα όμως, πρόκειται για τη διεύρυνση  της συνειδητότητάς μας, τη δυνατή και επιθυμητή πίσω πλευρά των γεγονότων και των καταστάσεων».

Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή Manfred και Gitte Ballmann που με χαρά ένα μέρος της έθεσαν εδώ στη διάθεσή  μας. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ιστορικά έργα όπως, “ja ja ja Nee Nee Nee”, “das Kapital”, “Spur1” και “Hommage an Beuys”. Τους ευχαριστούμε θερμά καθώς και φυσικά όλους τους συντελεστές αυτής της τόσο ενδιαφέρουσας έκθεσης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ