Η φετινή Πρωτοχρονιά ήταν διαφορετική από κάθε άποψη και για τους Ιταλούς. Το 2020 η πανδημία έπληξε έντονα τη χώρα. Όλοι θέλουν πλέον να ξορκίσουν τον φόβο του κορωνοϊού. Μήνυμα αλληλεγγύης και από το Βατικανό.Οι Ιταλοί υποδέχθηκαν την νέα χρονιά με τη βοήθεια της παράδοσης και αρκετά βεγγαλικά για να ξορκίσουν τον φόβο και να ανοίξουν την πόρτα στην ελπίδα. Στα σπίτια όλοι σχεδόν έφαγαν τορτελίνια ή τα πιο μικρά «καπελέτι», άπαχο βραστό βοδινό με λαχανικά αλλά και το έδεσμα που συμβολίζει την ευημερία: zampone e lenticchie, χοιρινού με φακές. Μια συνήθεια που έχει πολύ παλιές ρίζες από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η κόκκινη ζώνη που ισχύει και πάλι από χθες σε όλη την χώρα περιόρισε τους τραυματισμούς από παράνομα βεγγαλικά: στο Άστι, όμως, έξω από το Τορίνο, ένας έφηβος δεκατριών ετών τραυματίσθηκε θανάσιμα από κροτίδα. Στην Νάπολη μια γυναίκα, ενώ άλλαζε ο χρόνος, τραυματίσθηκε από αδέσποτη σφαίρα στο κεφάλι.

Μήνυμα Πάπα: «Χρειάζεται εγγύτητα και αλληλεγγύη»

Από το Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμά του, γεμάτο ανθρωπιά και αμεσότητα: «Η πανδημία πρέπει να ξυπνήσει μέσα μας το ενδιαφέρον και η φροντίδα για όσους υποφέρουν. Χρειάζεται εγγύτητα και αλληλεγγύη», υπογράμμισε. O Αργεντινός Πάπας ζήτησε από τους πιστούς να προσφέρουν καθημερινά την βοήθειά τους αθόρυβα αλλά ουσιαστικά.

Ο Φραγκίσκος, όμως, χθες και σήμερα δεν τέλεσε την λειτουργία στον Άγιο Πέτρο. Τις ημέρες αυτές η χρόνια ενόχλησή του λόγω ισχιαλγίας αυξήθηκε και οι γιατροί τον συμβούλεψαν να ξεκουραστεί.

Ελπίδα για μια νέα χρονιά χωρίς φόβο

Δεν έλειψαν βέβαια στην Ιταλία και οι απείθαρχοι, οι οποίοι προσπάθησαν να μην σεβαστούν τις απαγορεύσεις. Στην Ρώμη, σε ξενοδοχείο του ιστορικού κέντρου, την περασμένη νύχτα οργανώθηκε παράνομο ρεβεγιόν. Οι γείτονες ειδοποίησαν την δημοτική αστυνομία, η οποία επέβαλε πρόστιμο χιλίων ευρώ σε είκοσι επτά άτομα.

Αρχή της νέας χρονιάς με σύννεφα και βροχή στην Ιταλία αλλά και με την ελπίδα να μπορέσουν σύντομα όλοι να ξαναγευθούν ένα απλό όσο και πολύτιμο καπουτσίνο σε μικρά και μεγάλα καφέ χωρίς έγνοιες και φόβους.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ