Της Χρυσούλας Δημητρακάκης.

Έλαβαν τέλος οι εργασίες του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποιητών, που έγινε στην πόλη της Λάρισας, από 30 Ιουνίου μέχρι και 3 Ιουλίου 2011, με την συμμετοχή 65 χωρών και 205 ποιητών, που μετά από 21 παγκόσμια συνέδρια, σε διάφορες χώρες του Υφηλίου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα επι σειρά ετών προσπαθειών και με την καθοριστική συμβολή του Λαρισαίου Ιατρού-Ποιητή κου Δημήτρη Κρανιώτη.

Το Παγκόσμιο συνέδριο ποιητών, διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Διεθνή Ένωση Τιμημένων Ποιητών (United Poets Laureate International), συγκεντρώνοντας ποιητές από όλο τον κόσμο. Στόχος του θεσμού είναι η προώθηση της «Παγκόσμιας Αδελφοσύνης και Ειρήνης μέσω της Ποίησης», χωρίς διακρίσεις φυλής, θρησκεύματος, εθνικότητας και ιδρύθηκε το 1969 από τον Amado M. Yuzon, με έδρα την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το Συνέδριο, το 2009 έγινε στην Νικαράγουα, και το 2013 θα γίνει στο Σίδνευ της Αυστραλίας.

Αλλά σε ένα μεγάλο γεγονός, όση επιτυχία και αν αποδοθεί απολογιστικά, μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο, συνήθως υπάρχει ένας οραματιστής που συνεπαίρνει και πολλούς άλλους να φτάσουν πολύ μακρύτερα από εκεί που νομίζουν ότι μπορούνε και οι ίδιοι να πάνε.

Αυτό που συνέβη στην Λάρισα, στο κέντρο της Ελλάδας μας. Ανοιξαν φραγμένοι δρόμοι, σε καιρούς που η επιβίωση μας έχει προσγειώσει σε άγνωστη χώρα και ψάχνουμε να αναγνωρίσουμε εδάφη και ανθρώπους.

Στην συνύπαρξη τόσων ανθρώπων από όλο τον κόσμο, δεν υποτιμήθηκε η πραγματικότητα και δεν υπερέβαλλαν οι ονειρικές προτάσεις.

Συγκεντρώθηκε ο νους των ανθρώπων προς τον άνθρωπο και μίλησε η ψυχή του ανθρώπου με τον άνθρωπο. Και αν το «Άγγιγμα του Θεού με τον άνθρωπο» αποτυπώνεται από τον Michael Angelo, με το άγγιγμα του ενός δακτύλου, δεν μας μένει παρά να απλώσουμε το χέρι και να αγγίξουμε τον διπλανό μας Θεό.

Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, να φέρνουν την Πατρίδα μας στο προσκήνιο και ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που την αγαπούν. Κύριε Κρανιώτη, σας ευχαριστούμε για την Πατρίδα μας και για την απροσδόκητη συγκίνηση που χαρίσατε στους συνέδρους.

Διαβάστε και “Τιμή στην ποιήτρια Χρυσούλα Δημητρακάκη από το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ