Με 150 συμμετοχές, Άγγλους εκπαιδευτές.

Με απόλυτη επιτυχία ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 23 Μαίου, το 1ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών, στο ξενοδοχείο Valis Resort στο Βόλο. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 24 Μαίου και πραγματοποιείται για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά και μάλιστα με Άγγλους εκπαιδευτές από το British Institute of Funeral Director & British Institute of Embalmers.
To σεμινάριο, το οποίο διοργανώνει η Ένωση Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών Ελλάδος πραγματοποιείται στην Αγγλική Γλώσσα με αυτόματη μετάφραση από αγγλικά στα ελληνικά και αντίστροφα, οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 150, ενώ αποτελεί ουσιαστικά τον προάγγελο για την ίδρυση της Σχολής Επαγγελμάτων Κηδείας. Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών, δύο ήταν κυρίως τα μηνύματα που απεύθυνε η Ένωση: δημιουργία ΣΕΚ, Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και άμεση ανάγκη για τη δημιουργία νομοσχεδίου που να θέτει τις βάσεις λειτουργίας του κλάδου, πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Κατά το χαιρετισμό του, πριν την έναρξη του σεμιναρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Μιχάλης Παναγιώτου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η σημερινή ημέρα, πριν λίγους μήνες, μόνο ως όνειρο βρισκόταν στο μυαλό μας. Κι όμως, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και φυσικά χάρη στη δική σας παρουσία σήμερα εδώ, καταφέραμε να οργανώσουμε αυτήν την πρώτη επίσημη επιμόρφωση, το 1ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών με διεθνείς εκπαιδευτές. Στόχος μας είναι η διαρκής ενημέρωση των μελών της Ένωσης καθώς και η δημιουργία Σχολής Επαγγελμάτων Κηδείας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Αγγελέτος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης, ο οποίος αφού μίλησε για την αρτιότητα της πόλης του Βόλου ως ιδανικός συνεδριακός προορισμός, στη συνέχεια τόνισε: «Η παρουσία σας αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για όλους εμάς ώστε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη τις προσπάθειες για να εκπληρώσουμε όλους τους στόχους μας, για να επιλύσουμε όλα τα μεγάλα αλλά και μικρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας αλλά, κυρίως, για να δημιουργήσουμε μαζί το νέο πλαίσιο όπου θα κινούνται πλέον όλα τα Γραφεία Τελετών στην Ελλάδα.
Ο κλάδος μας δικαιούται επιτέλους να έχει δυνατή φωνή στα κέντρα αποφάσεων, να τοποθετηθεί σε νέες βάσεις που θα μας κατοχυρώνουν και θα αποδείξουν επιτέλους στην ελληνική κοινωνία ότι όλοι εμείς, που κινούμαστε σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό χώρο μπορούμε να ανταποκριθούμε με επαγγελματισμό και συνέπεια στο έργο μας, που μοιάζει τελικά περισσότερο ως λειτούργημα παρά ως επάγγελμα».

Τους χαιρετισμούς συντόνισε ο κ. Μιχάλης Κυριάκου, πρόεδρος του σεμιναρίου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: « Κάποιοι από εσάς ήρθατε από πολύ μακριά, φτάσατε εδώ από κάθε γωνιά της Έλλάδας και είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που βρίσκεστε σήμερα εδώ.

Μέσα σε πέντε μήνες ενεργητικής δραστηριότητας της Ένωσης καταφέραμε το ακατόρθωτο, τη δημιουργία του πρώτου σεμιναρίου. Βέβαια ο πήχης της Ένωσης βρίσκεται πολύ υψηλά και οι στόχοι μας λίγο – πολύ γνωστοί σε όλους.

Να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στη Βουλή.  Δηλαδή, να ψηφιστεί ένας νόμος που να μας παρέχει την επαγγελματική αποκατάσταση. Ήδη υπάρχει ένα ολόκληρο επιτελείο από νομικούς και ακαδημαϊκούς, που θα δώσουν τον αγώνα τους για τη δημιουργία ενός Ανοιχτού Πανεπιστημίου ή πιθανόν και ενός Τ.Ε.Ι..
Μόνο έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα στις νέες γενιές να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χώρο μας, παρέχοντας τους όμως ταυτόχρονα όλα τα κατάλληλα εφόδια και την ανάλογη κατάρτιση, ώστε να ανταποκριθούν στις δύσκολες συγκυρίες που περνάμε.
Στα άμεσα σχέδια μας είναι η επανάληψη του σεμιναρίου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους συναδέλφους μας να επιμορφωθούν»

Χαιρετισμούς απεύθυναν και οι Τέλης Μπασδάνης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ο Βασίλης Νιζάμης, νομικός της Ένωσης, η Sally Walton, President BIFD και ο Ray Hood από τους BIE. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί certificate παρακολούθησης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ