Πανηγυρική λειτουργία για τα 50 χρόνια ιδρύσεως της Μητρόπολης Αυστρίας και τα εγκαίνια της  ανακαίνισης της Ελληνικής Εθνικής Σχολής και των γραφείων της Μητροπόλεως.

 

Βουδαπέστη: Γράφει ο Βασίλης Σταματόπουλος.

 

Στις 24 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε  πανηγυρική θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνεπικουρούμενος από τον Μητροπολίτη Αυστρίας – Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο,  τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου Κρήτης Νεκτάριο, και τον Μητροπολίτη NoviSad Ειρηνέο. Επίσης,  παραβρέθηκαν ιερωμένοι των ορθοδόξων εκκλησιών της Αυστρίας,  οι  πρεσβευτές της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αυστρία  Θεμιστοκλής Δημίδης και Κώστας Παπαδήμας αντίστοιχα, o Έλληνας πρεσβευτής στην Ουγγαρία Δημήτριος  Γιαννακάκης και  η Γραμματέας του Σ.Α.Ε. Όλγα Σαραντοπούλου. Εκτός των άλλων παρευρέθησαν και οι εκπρόσωποι των δυο Ελληνικών  κοινοτήτων της Βιέννης, η πρόεδρο της Ελληνικής   Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης Μάρθα Πολιτίδου, οι πρόεδροι  των Μακεδονικών Διαπολιτιστικών Συλλόγων Βιέννης και Βουδαπέστης  Χάρης  Ζήκος και Δημήτρης Λαδάς και ο γραμματέας του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού συλλόγου Φιλίας Βασίλης Σταματόπουλος  καθώς και εκατοντάδες πιστοί από την Αυστρία και τις γύρω χώρες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στην ιστορική πορεία της Ορθοδοξίας στην Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Μεσευρώπη, εξήρε την προσωπικότητα και το έργο των δύο πρώτων ιεραρχών από την ίδρυση της Μητροπόλεως Αυστρίας , του μητροπολίτη Χρυσοστόμου, πρώτου ποιμενάρχη της Μητρόπολης, μετά την ίδρυσή της στις 17 Φεβρουαρίου του 1963 καθώς και του πρόωρα αποδημήσαντα, πριν από δύο χρόνια,  μητροπολίτη Μιχαήλ, τονίζοντας ιδιαίτερα τη μακροχρόνια προσφορά και υποδειγματική αφοσίωση και πίστη του στη μητέρα Εκκλησία, καθώς επίσης και το έργο του Μητροπολίτη Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Γερμανού Καραβαγγέλη με έδρα την Βιέννη και τον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος .

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το έως τώρα έργο του νέου Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου, για την  πρωτοβουλία του  και τις  ενέργειες του, που είχαν ως αποτέλεσμα την  ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση τόσο των αιθουσών της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, όσο και των γραφείων της Μητρόπολης.

Στην προσφώνησή του, ο Μητροπολίτης Αρσένιος τόνισε τη σημαντική συμβολή του πρώτου Μητροπολίτη Χρυσοστόμου στην επίσημη αναγνώριση της Μητρόπολης Αυστρίας από την αυστριακή κυβέρνηση ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το 1967, καθώς και στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας μεταξύ των χριστιανικών Εκκλησιών.
Για τον μητροπολίτη Μιχαήλ, χαρακτήρισε ως καθοριστική τη συμβολή του στο οικουμενικού πνεύμα στην Αυστρία, καθώς έχοντας διατελέσει,  πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών προώθησε και υλοποίησε την ανασύσταση της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουγγαρία, αλλά και την ανέγερση του ελληνορθόδοξου ναού στο ιστορικό ελληνικό χωριό Μπελογιάννης,  Τέλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του που ακόμα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα για την επιστροφή του περίλαμπρου ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βουδαπέστη.

Μετά το τέλος της λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ανακαινίσεως της Ελληνικής Εθνικής Σχολής  Βιέννης, που είναι το αρχαιότερο εν ενεργεία ελληνικό σχολείο της Ελληνικής Διασποράς, το οποίο λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 209 χρόνια, μετά την επίσημη αναγνώρισή του, από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο τον Α’, στις 6 Μαΐου του 1804. Από το 1920 έως σήμερα η Σχολή λειτουργεί ως συμπληρωματικό σχολείο, χωρίς να έχει χάσει ποτέ την άδεια δημόσιου σχολείου στο οποίο διδάσκονται Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Γεωγραφία και Θρησκευτικά και  στον ανακαινισθέντα χώρο σήμερα λειτουργεί και νηπιαγωγείο.  Μετά το τέλος των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε δεξίωση στο προαύλιο του Ναού για όλους τους παρευρισκομένους.

 

Εορταστική Εκδήλωση για τα 50 Χρόνια από την Ίδρυση της Μητροπόλεως Αυστρίας

Στις 23 Νοεμβρίου 2013 ημέρα Σάββατο και ώρα 19.00  πραγματοποιήθηκε  συναυλία κλασικής μουσικής στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων, στο κέντρο της Βιέννης, με συντελεστές τους διάσημους πιανίστες, Χάραλντ Οσμπέργκερ και Χρήστο Μαράντο. Η Συναυλία δόθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της ίδρυσης  της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας- διά του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου τους έτους 1963.  Η συναυλία  έγινε παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη  Βαρθολομαίου και την παρακολουθήσαν ο μητροπολίτης  Αυστρίας-Έξαρχος  Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος,  ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Μητροπολίτης  Πέτρας και Χερσονήσου Κρήτης Νεκτάριος, ο Μητροπολίτης Νοβι Σαντ Ειρηνέος από την Σερβία , οι επικεφαλής των θρησκευτικών δογμάτων στην Αυστρία, ο Αυστριακός υφυπουργός Εσωτερικών και Ενσωμάτωσης  Σεμπάστιαν Κούρτς,  οι Προξενικές Ελληνικές Αρχές, εκπρόσωποι από την Θρησκευτική κοινότητα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Γεωργίου Βιέννης, από τον Μακεδονικό Διαπολιτιστικό Σύλλογο Βιέννης και Βουδαπέστης , από τον Ελληνικό Κυπριακό Ουγγρικό Σύλλογο Φιλίας , από την Εκκλησιαστική Κοινότητα της Βουδαπέστης και πλήθος κόσμου από τους Έλληνες κατοίκους της Βιέννης  δημιουργούντος το αδιαχώρητο στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδος, η οποία  οικοδομήθηκε το 1787 με δαπάνες Σίμωνα Σίνα και Στέργιου Δούμπα . Ο ιστορικός και πνευματικός αυτός ναός διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο  στην προετοιμασία και την   πνευματική ανάπτυξη  της εξεγέρσεως  του 1821  με αποκορύφωμα  την δημιουργία του Ελληνικού κράτους. Εδώ ιδρύθηκε το 1804 η Ελληνική Εθνική Σχολή στην οποία δίδαξαν μεγάλοι δάσκαλοι του ελληνικού Έθνους, όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Θεόκλητος Φαρμακίδης , ο Νεόφυτος Δούκας, ο Δημήτριος Αλεξανδρίδης, ο Δημήτριος Δάρβαρης, ο Κωνσταντίνος Κοκκινάκης και  ο εθνικός ήρωας Ρήγας Φεραίος.

Σημαντικό πόλο έπαιξαν και οι ιερείς που ιερούργησαν στον ναό όπως και ο πρώτος Μητροπολίτης Ουγγαρίας  και  Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης Γερμανός Καραβαγγέλης, με έδρα την Βιέννη, καθώς επίσης και ο πρώτος Μητροπολίτης μετά την ίδρυση της Μητροπόλεως Χρυσόστομος Τσίτερ και ο μακαριστός Μητροπολίτης Στάϊκος Μιχαήλ που μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του δημιουργούσε νέες ενορίες στην Αυστρία, ενώ δημιούργησε την Εξαρχία της Ουγγαρίας και έσπειρε τον σπόρο για την επιστροφή της εκκλησίας,  της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  της Βουδαπέστης, στους πραγματικούς δικαιούχους της Ελληνικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας. Η εκδήλωση έκλεισε με  δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους στον προαύλιο χώρο του ναού.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές

 

 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας της  Βουδαπέστης αποτελούμενη από την πρόεδρο Μάρθα Πολιτίδου, τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Λαδά, τον γραμματέα Βασίλη Σταματόπουλο και το μέλος Κατερίνα Δαρδάλλη-Λαδά συναντήθηκε στις 23 Νοεμβρίου με τον  Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της ιδρύσεως της Μητροπόλεως της Αυστρίας με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσενίου. Το θέμα της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών που χρειάζονται για την επιστροφή του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βουδαπέστη από το Πατριαρχείο της Μόσχας, που συνεχίζει παράνομα την καταπάτηση  και την κατακράτηση του ιστορικού ιερού ναού, τον οποίον έκτισαν και λειτούργησαν το 1802 οι προγονοί μας.

 

Συνεστίαση στην Βιέννη της Ελληνικής Εταιρείας της Αυστρίας και του Μακεδονικού Διαπολιτιστικού Συλλόγου Βιέννης 

Το διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποτελούμενο από την πρόεδρο  Μάρθα Πολιτίδου και τον Γραμματέα Βασίλη Σταματόπουλο, μαζί με τον  πρόεδρο του Μακεδονικού Διαπολιτιστικού Συλλόγου Βουδαπέστης Δημήτρη Λαδά, παρευρέθησαν στις 23 Νοεμβρίου 2013, στο Δείπνο Συνεργασίας και Φιλίας, στο εστιατόριο ILOXENIA στην Βιέννη, που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας με πρόεδρο την Γραμματέα του Σ.Α.Ε.  Όλγα Σαραντοπούλου και τον Μακεδονικό Διαπολιτιστικό Σύλλογο Βιέννης με πρόεδρο τον Χαρίλαο Ζήκο.

Η Ελληνική μουσική μαζί τα ελληνικά φαγητά και κρασιά έδωσαν γρήγορα κέφι και ξεσήκωσαν όλα τα μέλη στην πίστα. Εκτός των Ελλήνων παρευρέθησαν και πολλοί φίλοι Αυστριακοί μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Αυστριακού Κοινοβουλίου VolkmarHarwanegg.

 

Βουδαπέστη

Βασίλης Σταματόπουλος

Γραμματέας

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ