Καταγγέλθηκε η Τουρκία για την παράνομη αλλαγή 35.000 τοπωνυμίων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας, εφημερίδα Χαραυγή, Κύπρος.

Συνήλθε στην έδρα του ΟΗΕ  η 10η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων στη Νέα Υόρκη από τις 31 Ιουλίου μέχρι και τις 9 Αυγούστου και η 27η Σύνοδος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα Γεωγραφικά Ονόματα στη Νέα Υόρκη στις 30 Ιουλίου και στις 10 Αυγούστου.

Στη Διάσκεψη και στη Σύνοδο έλαβαν μέρος 110 χώρες με 280 αντιπροσώπους, ειδικά πρακτορεία, διακυβερνητικοί οργανισμοί, διεθνείς  επιστημονικοί οργανισμοί και παρατηρητές. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου υποβλήθηκαν πάνω από 200 επίσημα έγγραφα, τα οποία ανακοινώθηκαν και σχολιάστηκαν.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Κύπρος συμμετείχε με τον  Πρόδρομο Βασιλείου, Πρόεδρο της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας, και τα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Στέλιο Μακρυγιάννη και Μαρία Ζουπανιώτη.

Ο κ. Βασιλείου στις 7 Αυγούστου παρουσίασε στους συνέδρους το βιβλίο «Κατάλογος Ονομάτων Χωρών και Πρωτευουσών» που εξέδωσε η Μόνιμη Κυπριακή Επιτροπή Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων το 2012.  Όπως τόνισε ο κ. Βασιλείου στην παρουσίαση του, η Κύπρος προσδίδει τεράστια σημασία στην εφαρμογή των ψηφισμάτων των συνόδων για την τυποποίηση και προστασία των γεωγραφικών ονομάτων ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας η οποία πρέπει να προστατεύεται από κάθε προμελετημένη και βίαιη προσπάθεια αλλαγής τους.

Απαντώντας σε προκλητική δήλωση στις 6 Αυγούστου της αντιπροσώπου της Τουρκίας, η οποία μετείχε στη Διάσκεψη, ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας προτάσσοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, αυτό της «ΤΔΒΚ» και της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στο Νότο» ενώ τα συμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας παραμένουν σε ισχύ, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε απογοήτευση που η Τουρκία επέλεξε να πολιτικοποιήσει μια σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τυποποίηση των ονομάτων αντί να συνεργαστεί εποικοδομητικά για τους σκοπούς της  Συνόδου.

Οποιαδήποτε τουρκική ένσταση εναντίον της διεθνούς προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, δεν έχει καμία απολύτως νομική συνέπεια ούτε και επηρεάζει το καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Βασιλείου υπενθύμισε την αντιπρόσωπο της Τουρκίας ότι από την 1η Ιουλίου 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Τουρκία ακόμη προσπαθεί να γίνει μέλος.

Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε επίσης και στο νομικό καθεστώς του ψευδοκράτους, που έχει καταδικαστεί από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως νομικά άκυρη οντότητα ενώ καλούνται τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν ή να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια στην αποσχιστική οντότητα.

Η Τουρκία, είπε, δεν εφάρμοσε αυτά τα ψηφίσματα αλλά ούτε και τα σχετικά ψηφίσματα της τυποποίησης γεωγραφικών ονομάτων αφού στην κατεχόμενη περιοχή αυθαίρετα και παράνομα έχει αλλάξει πάνω από 35,000 τοπωνύμια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ