Ολοκληρώθηκε η επιστημονική μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ για τη ποιότητα της ανοικτής θάλασσας περιμετρικά της Κρήτης.

Ολοκληρώθηκε η επιστημονική μελέτη για την καταγραφή και αξιολόγηση της ποιότητας της ανοικτής θάλασσας περιμετρικά της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ωκεανογραφικής αποστολής του ερευνητικού σκάφους «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Η επιστημονική έρευνα έγινε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και ΕΛΚΕΘΕ για τη μελέτη, καταγραφή και αξιολόγηση της ποιότητας της ανοικτής θάλασσας περιμετρικά του νησιού.
Κατά την παρουσία του ερευνητικού σκάφους στο λιμάνι του Ηρακλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής και και το στέλεχος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Ε. Χατζηγιάννη ενημερώθηκαν από τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ κκ Μ. Τσαπάκη και Ν. Λαμπαδαρίου τόσο για την περιοχή μελέτης όσο και για την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.
Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε σε ένα ευρύ πλέγμα σταθμών και με ποικιλία βαθυμετρίας στην ανοικτή θάλασσα γύρω από την Κρήτη, από την επιφάνεια μέχρι και το μέγιστο βάθος των 4318m στη βαθιά λεκάνη στα νοτιοανατολικά του νησιού. Συλλέχθηκε ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων νερού και ιζήματος, με σκοπό να πραγματοποιηθεί ανάλυση των αβιοτικών και βιοτικών παραμέτρων του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στα πιστοποιημένα για το σκοπό αυτό εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ.
Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τις αναλύσεις σε συνδυασμό με την συγκέντρωση όλης της σχετικής επιστημονικής πληροφορίας, θέτει το πρώτο και βασικό βήμα για την παρακολούθηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος γύρω από την Κρήτη σε σχέση με την οποιαδήποτε μελλοντική δραστηριότητα στην περιοχή, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη του θαλάσσιου χώρου όπως αυτή προσδιορίζεται από τη Θαλάσσια Στρατηγική και τη Στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ