Ένας Τρικαλινός στο Διεθνές Διαστημικό Πανεπιστήμιο – Πρόκειται για τον Πέτρο Ντίνα, ερευνητή στη μοριακή φυσιολογία της άσκησης της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για τη μοναδική ελληνική συμμετοχή.

Αν και κατέχει προπτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο από τη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Τρικάλων, συγκεκριμένοι λόγοι τον οδήγησαν να αιτηθεί τη συμμετοχή του σ΄ ένα πρόγραμμα που ασχολείται με τις διαστημικές επιστήμες.
Πρόκειται για τον τρικαλινό στην καταγωγή, Πέτρο Ντίνα, ερευνητή στη μοριακή φυσιολογία της άσκησης της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διδακτορικό φοιτητή του Πανεπιστημίου Wolverhampton στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος πέτυχε να αποσπάσει υποτροφία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για να συμμετάσχει σ’ ένα εξειδικευμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης του Διεθνούς Διαστημικού Πανεπιστημίου, όπου ξεκίνησαν πρόσφατα τα μαθήματα.

Εξαιρετικά υψηλό

Μιλώντας, επισημαίνει ότι υπάρχουν εδώ αντιπρόσωποι από 32 χώρες. Το επίπεδο σπουδών είναι πάρα πολύ υψηλό και οι διδακτικές μέθοδοι εκπληκτικές. Το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι εξαιρετικά υψηλό μιας και εδώ βρίσκονται οι καλύτεροι φοιτητές και επαγγελματίες. Συνεργάζομαι ήδη, προσθέτει, με ένα μηχανικό της NASA στα πλαίσια του προγράμματος και επίκειται μελλοντική μας συνεργασία εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Σήμερα Παρασκευή παρουσιάζει την παράδοση και κουλτούρα της χώρας μας σε όλους τους συμμετέχοντες και ήδη έχει προετοιμάσει κάποια event. Αυτό είναι κάτι που το κάνουν όλες οι χώρες και υπάρχει φοβερός συναγωνισμός για το ποιός θα κάνει την καλύτερη παρουσίαση, συμπληρώνει ο Πέτρος Ντίνας.

Οι λόγοι

Οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, όπως ο ίδιος δηλώνει, είναι επειδή πιστεύει ότι η επιστήμη της φυσιολογίας της άσκησης έχει άμεση εφαρμογή όταν ο άνθρωπος ζει σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας το ανθρώπινο σώμα, προσθέτει, χρειάζεται όσο τίποτε άλλο την άσκηση για να μπορέσει να σταματήσει την μείωση της μυϊκής μάζας που επέρχεται σταδιακά. Επίσης, πιστεύει ότι η συνεργασία πολλών επιστημών μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την επιστήμη και για τον άνθρωπο γενικότερα. Αυτό για τον Πέτρο Ντίνα, όπως ο ίδιος εξηγεί, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσει ο ένας την επιστήμη του άλλου που θα διευκολύνει μελλοντικές συνεργασίες. Στόχος του είναι να δημιουργηθεί στο μέλλον ένας πυρήνας επιστημόνων στην Ελλάδα που θα μπορεί να προάγει ερευνητικές συνεργασίες μεταξύ διαφόρων γνωστικών πεδίων και να εκπονεί μελέτες σχετικές για το διάστημα.

Το πρόγραμμα

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως ο ίδιος διευκρινίζει, επίσης, ονομάζεται «Διαστημικό Πρόγραμμα Σπουδών» και καλούνται για να συμμετάσχουν μετά από αυστηρή επιλογή επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Και μόνο η επιλογή ενός Έλληνα φυσιολόγου της άσκησης για το πρόγραμμα θεωρείται, σύμφωνα με τον ίδιο επιτυχία πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από υποτροφία. Το κόστος του προγράμματος για το 2014 είναι 18.000 Ευρώ και συνήθως οι υποψήφιοι ζητούν υποτροφίες για τα έξοδά τους από οργανισμούς διαστήματος ανά τον κόσμο όπως NASA, Canadian Space Agency κλπ. αλλά και εταιρίες που ασχολούνται με τις διαστημικές επιστήμες.
Να σημεώσουμε, ότι ο Πέτρος Ντίνας, είχε δικαίωμα να ζητήσει υποτροφία μόνο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος καθώς οι υπόλοιποι οργανισμοί διαστήματος εκτός Ευρώπης δεν χορηγούν υποτροφίες σε Ευρωπαίους.
Επίσης, οι εταιρίες που ασχολούνται με τις διαστημικές επιστήμες χορηγούν συνήθως υποτροφίες σε ειδικότητες όπως μηχανικών, αστροφυσικών και είναι εξαιρετικά δύσκολο να χορηγήσουν υποτροφίες σε φυσιολόγους της άσκησης.
Το Διεθνές Διαστημικό Πανεπιστήμιο που είναι το μοναδικό στο είδος του ιδρύθηκε το 1986 από Αμερικανούς και Καναδούς επιστήμονες και έχει έδρα το Στρασβούργο της Γαλλίας.
Ο στόχος του, επισημαίνει ο Πέτρος Ντίνας, είναι να προάγει συνεργασίες μεταξύ διαφόρων επιστημών (αστροφυσική, βιολογία, ψυχολογία, κοινωνιολογία, μηχανική κλπ.) για την εκπόνηση ερευνητικών μελετών που αφορούν τη μετάβαση, επιστροφή και διαμονή του αστροναύτη στο διάστημα αλλά και την εξήγηση διαφόρων φυσικών φαινομένων και συνεργάζεται στενά με όλους τους οργανισμούς διαστήματος του κόσμου όπως η NASA.

Δομή

Η δομή του «Διαστημικού Προγράμματος Σπουδών» όπου συμμετέχει  ο Πέτρος περιλαμβάνει πολλά πειραματικά εργαστήρια από όλες τις επιστήμες, γενικά μαθήματα για τα φυσικά φαινόμενα του διαστήματος αλλά και εκπόνηση τελικής ομαδικής εργασίας. Περιλαμβάνει επίσης εξετάσεις σε κάθε στάδιο και απαιτεί από τους συμμετέχοντες συνεχή συμμετοχή στις δραστηριότητες.

Αποστόλης Ζώης.

Λεζάντα: Ο Πέτρος Ντίνας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ