Πρωταθλητές στην λίστα των επιόρκων αναδεικνύονται υπάλληλοι στην Αυτοδιοίκηση.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Συνολικά 2.200 ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα, τα οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν 1.301 υπάλληλοι από το 2007 μέχρι το 2012, περιλαμβάνονται στην λίστα, που παρέδωσαν πρόσφατα οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο Yπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Πρωταθλητές στην λίστα των επιόρκων αναδεικνύονται εργαζόμενοι σε Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δήμους, Νομαρχίες, Περιφέρειες και διάφορες δημοτικές επιχειρήσεις, όπου ο αριθμός των υπαλλήλων, που διώκονται από το 2007 μέχρι το 2012 αγγίζει τους 619 και αντιστοιχεί στο 47% όλων των περιπτώσεων, τις οποίες  έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Πηγές του ίδιου Υπουργείου αναφέρουν, ότι σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο, οι 1.301 υπάλληλοι με την άσκηση ποινικής δίωξης θα έπρεπε να τεθούν άμεσα σε αργία, λαμβάνοντας το 50% του μισθού τους μέχρι τις τελεσίδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπονται οι 1.301 υπάλληλοι είναι σοβαρά και αφορούν, μεταξύ άλλων, υποθέσεις παράβασης καθήκοντος και πλαστογραφίες.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ποινικών διώξεων, που έχουν ασκηθεί, και του αριθμού των υπαλλήλων που έχουν κατηγορηθεί, οφείλεται στο γεγονός, ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κατηγορηθεί εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα για περισσότερα από ένα αδικήματα.
Είναι τέτοιο το χάος, που επικρατεί αναφορικά με θέματα επίορκων υπαλλήλων στο Δημόσιο, που ανάγκασε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ξεκινήσει συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να κοινοποιούνται στη δημόσια διοίκηση όσες σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων θα έπρεπε να ενεργοποιήσουν αυτόματα τα πειθαρχικά συμβούλια.

Παραβάτες κατά συρροή

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αντιστοιχούν για τα έτη 2007 μέχρι και 2012 ποινικές διώξεις για 119 αδικήματα και 89 επίορκους υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα, από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή έχουν καταγραφεί ποινικές διώξεις για 28 εργαζομένους σε δημοτικές επιχειρήσεις, 14 στη ΔΕΗ, 5 στην ΕΘΕΛ και 5 στην ΕΡΤ. Οι περιπτώσεις των επίορκων υπαλλήλων της ΔΕΗ αφορούν παραβάσεις καθήκοντος και έχουν τελεστεί από το 2012, ενώ ξεχωρίζουν δύο διώξεις, που πραγματοποιήθηκαν για το αδίκημα της απάτης κατά του Δημοσίου και πρόκληση ζημιάς άνω των 150.000 ευρώ.
Πλήθος ποινικών διώξεων έχει ασκηθεί το 2012 σε 23 υπαλλήλους της ΕΥΑΘ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Μόλις πέρυσι κατηγορήθηκαν 13 υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου – οι τέσσερις διώκονται για αποκόμιση πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ για ψευδείς βεβαιώσεις και απόπειρα απάτης οι υπόλοιποι. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα σε 16 υπαλλήλους των ΕΛΤΑ, εννέα υπαλλήλους του ΕΟΤ και εννέα εργαζομένους στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Μεταξύ των 134 υπαλλήλων νοσοκομείων στους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις βρίσκονται και 62 γιατροί του ΕΣΥ και του ΙΚΑ. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν παράβαση καθήκοντος, ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκονται τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της παθητικής δωροδοκίας και της απάτης.
Από τους εν λόγω γιατρούς, οι 17 υπηρετούσαν σε Κέντρα Υγείας της περιφέρειας και κατηγορούνται για πλαστογραφία και νόθευση εγγράφων, προφανώς σχετικά με πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις.
Ακόμη δύο γιατροί του ΕΣΥ στο «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», κατηγορούνται για ψευδή ιατρική βεβαίωση, ενώ στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και στο «Βενιζέλειο» Γενικό Νοσοκομείο Ηράκλειου Κρήτης έχουν ασκηθεί πέντε ποινικές διώξεις για σωματική βλάβη, που προξενήθηκε από γιατρούς, αλλά και για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε άλλες πέντε περιπτώσεις.

Τα «αρπακτικά» των Δήμων

Από τους 619 υπαλλήλους δήμων, περιφερειών, νομαρχιών και δημοτικών επιχειρήσεων, για τους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, 35 υπάλληλοι εργάζονταν στον Δήμο Αθηναίων, 12 στον Δήμο Θεσσαλονίκης και 46 στον Δήμο Πειραιά, εκ των οποίων οι οκτώ στο δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης.
Οι 53 υπάλληλοι των ΟΤΑ στους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εργάζονταν σε τεχνικές υπηρεσίες δήμων και νομαρχιών. Τα αδικήματα αφορούν στην πλειονότητά τους παραβάσεις καθήκοντος.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υπαλλήλου πολεοδομίας σε δήμο της Αθήνας, ο οποίος εξέδιδε -ως όφειλε από τον νόμο- πρωτόκολλα κατεδάφισης για αυθαίρετες κατασκευές.
Για την έκδοση των πρωτοκόλλων λάμβανε ένα σημαντικό ποσό από τους ενδιαφερομένους -το οποίο έφτανε αρκετές φορές και τα 500 ευρώ-, καθώς οι κάτοχοι των αυθαιρέτων δεν γνώριζαν, ότι ήταν υποχρέωση του υπαλλήλου να προχωρήσει σε αυτήν τη διαδικασία. Με την υπογραφή των εγγράφων, οι πολίτες κατέβαλλαν έναν «μόνιμο φόρο» στον δήμο για τις κατασκευές. Βέβαια, ο υπάλληλος «πουλούσε» την αναστολή των κατεδαφίσεων με τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μηχανήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπάλληλος εντοπίστηκε επ’ αυτοφώρω να διαπράττει το αδίκημα το 2000, ωστόσο απομακρύνθηκε από την υπηρεσία πρόσφατα, ύστερα από περίπου 12 χρόνια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ