Σάββατο, 02.11.2013, ώρα 21.00 – Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ, Παρασκευοπούλου 42- Είσοδος ελεύθερη

 

Στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

 

Ο γνωστός στη Γερμανία σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος παρουσιάζει στις 2 Νοεμβρίου 2013, στο Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ, το έργο «ΠΛΟΥΤΟΣ//Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ» εκπροσωπώντας για τρίτη φορά την πόλη της Κολωνίας στη συμπρωτεύουσα. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με την Κολωνία.

 

Ο Κώστας Παπακωστόπουλος εγκαινίασε πέρυσι με το έργο αυτό τον κύκλο ενασχόλησής του με το θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον του γερμανικού κοινού και κερδίζοντας την Foto3άμεση ανταπόκρισή του.

 

Η δημιουργία του νέου έργου, που βασίζεται στην κωμωδία του Αριστοφάνη «ΠΛΟΥΤΟΣ», ήταν αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας. Σε ένα πρώτο στάδιο ο σκηνοθέτης συνέλεξε με τους συνεργάτες του υλικό από το χώρο του Διαδικτύου, που περιελάμβανε μαρτυρίες «Αγανακτισμένων πολιτών» της Ευρώπης. Στη συνέχεια συνέθεσε αυτό το υλικό με αποσπάσματα από τον ΠΛΟΥΤΟ του Αριστοφάνη δημιουργώντας το νέο έργο.

 

Η σκηνοθεσία μεταφέρει τη δράση στον κόσμο των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης, ενώ ο χορός των Αθηναίων αγροτών αντικαθίσταται από τον χορό των αγανακτισμένων, ένα πλήθος οργισμένων πολιτών, διαφόρων εθνοτήτων, βγαλμένων από τις πλατείες της Αθήνας, της Βαρκελώνης, της Φρανκφούρτης και της Ρώμης. Η σκηνοθεσία αναδεικνύει με κριτικό αλλά και κωμικό τρόπο τις συμπεριφορές των Ευρωπαίων, που στην εποχή της κρίσης αδυνατούν να συσπειρωθούν κάτω από ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα παραμένοντας προσκολλημένοι στα ιδιοτελή και τοπικά συμφέροντά τους. Η παράσταση, που ανέβηκε στην Κολωνία τον Οκτώβριο του 2012, απέσπασε τη θερμή κριτική του γερμανικού τύπου.

 

Στο σχήμα, που συμμετέχουν εννέα ηθοποιοί, τον Χρεμύλο ενσαρκώνει ο γνωστός ηθοποιός της Κολωνίας ThomasFranke, την Φτώχεια η ταλαντούχος ηθοποιός LisaKusz, ενώ επταμελής χορός ενσαρκώνει τους «Αγανακτισμένου πολίτες». Σκηνικά και κοστούμια υπογράφει ο βούλγαρος σκηνογράφος ZezoDinekoff, ενώ την μουσική έχει συνθέσει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης HerbertMitschke.

 

Η σκηνοθεσία αποτελεί συμπαραγωγή με τα δύο σημαντικότερα θέατρα της ελεύθερης σκηνής στην Κολωνία, το Θέατρο Studiobühne και το Θέατρο ComediaTheater και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού του Κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, καθώς και της πόλης της Κολωνίας.

 

 

 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Σκηνοθεσία, Σύνθεση κειμένων: Κώστας Παπακωστόπουλος

 

Δραματουργία:      FlorianMeyer, CagatayBasar

 

Σκηνικά, Κοστούμια:    Zezo Dinekoff

 

Μουσική: Herbert Mitschke

 

Φωτισμοί: Martin Haag

 

ΒοηθόςΣκηνοθέτη: Renja Dropalla

 

Μακιγιάζ: Birgit Riedl

 

Γραφική επιμέλεια: Αντρέας Τσορτανίδης

 

 

 

Χρεμύλος:ThomasFranke

 

Πλούτος:Annika Weitershagen

 

Φτώχεια: Lisa Sophie Kusz

 

Χορός Αγανακτισμένων:Τόνια Ανδριανάκη

Ιορδάνης Γραμμάτης

Stefan Kleinert

 

Lisa Sophie Kusz

 

ΒασίληςΝαλμπάντης

 

KnudFehlauer

 

ElisabethPleß

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ