Γόνιμες πρωτοβουλίες του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο λειτουργεί στους κόλπους της ΕΕΔΕ.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου*.

«Οι επικεφαλής των διευθύνσεων ανθρώπινου δυναμικού βρίσκονται και σήμερα στην πρώτη γραμμή στο πλευρό του επιχειρηματία-ηγέτη και συμμερίζονται το όραμα και τους στόχους του. Από αυτούς αναμένεται να διατηρήσουν ψηλά την πίστη, το ηθικό και το φρόνημά τους, να συνεχίσουν να ενεργούν με προνοητικότητα και δημιουργικότητα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προσαρμοστικότητα, στις αλλαγές και στις νέες συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων και της αγοράς. Επικεντρώνοντας την προσοχή, τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους στην επιτυχία των επιχειρήσεων, μέσω της συνεχούς ανάπτυξης και απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού, συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της θετικής επίδρασης στο τελικό αποτέλεσμα. Με ανοιχτό μυαλό και εξωστρέφεια λειτουργούν σαν φορείς αλλαγών και σαν υγιή κύτταρα στο DNA των οργανισμών, καταπολεμώντας την απογοήτευση και την αδράνεια. Έτσι θα καταφέρουν να διατηρήσουν το λύχνο της ελπίδας, της εμπιστοσύνης, της ηθικής, της ανάπτυξης και της ανάκαμψης αναμμένο και φωτεινό».

Με τα λόγια αυτά υποδέχθηκε τα παριστάμενα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), κ. Μαίρη Γεωργιάδου, στην τελετή απονομής των Ετήσιων Βραβείων Αριστείας Ανθρώπινου Δυναμικού, που για πρώτη φορά καθιερώθηκαν φέτος. Το γεγονός αυτό κρίνεται ως απολύτως θετικό, δεδομένου ότι η διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού, σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί πλέον μια ζωτική λειτουργία για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα γι αυτές που θέλουν να βλέπουν μπροστά. Διότι, όπως είχε γράψει αρκετά χρόνια πριν ένας σημαντικός νομπελίστας οικονομολόγος, «οι επιχειρήσεις, αλλά και η οικονομία, είναι πριν απ’ όλα οι άνθρωποι, η δημιουργικότητά τους και το ταλέντο τους». Αυτά πίστευε ο Θήοντορ Σουλτζ, μεταξύ άλλων, και η εξέλιξη του επιχειρείν τον δικαιώνει.

Υπό αυτή την έννοια, τα HR Excellence Awards που διοργανώθηκαν φέτος από το ΕΙΜΑΔ σκοπό έχουν να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν έμπρακτα όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο, οριοθετώντας το πλαίσιο μέσω του οποίου εντοπίζονται, αναδεικνύονται, δημοσιοποιούνται και επιβραβεύονται επιτυχημένες πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος τόνισε στον χαιρετισμό του ότι βασική στρατηγική της Εταιρείας, στην οποία εντάσσονται και τα HR Excellence Awards, είναι η ανάδειξη των αρίστων. «Στις δύσκολες εποχές, ο άνθρωπος με την αξία του κάνει την διαφορά», επεσήμανε.

«Εν μέσω βαθύτατης κρίσης», τόνισε η κ. Μ.Γεωργιάδου, «αναζητήσαμε μέσα από τα HR Excellence Awards φωτεινά παραδείγματα και ελπιδοφόρα μηνύματα από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού, έχουν πίστη στο όραμα και την στρατηγική των επιχειρήσεών τους, πιστεύουν στις ευκαιρίες, στην συνεχή προσπάθεια για βελτίωση, έχουν στόχο, κοπιάζουν και αγαπούν αυτό που κάνουν. Ο θεσμός των HR Excellence Awards γεννήθηκε πριν από 15 περίπου μήνες, όταν αναγνωρίσαμε σαν ΕΙΜΑΔ την υποχρέωση και το καθήκον που είχαμε προς τα μέλη μας, αλλά κα το σύνολο όλων όσοι διοικούν ανθρώπους και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον χώρο του HR, να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε επιτυχημένες πρακτικές που συνέβαλαν στην δημιουργία αξίας και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και στην αποτελεσματικότητα της διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού και του ρόλου που διαδραματίζει στις επιχειρήσεις σήμερα».

Οι υποψηφιότητες για τα HR Excellence Awards 2012 περιελάμβαναν προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν ή ολοκληρώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα. Οι κατηγορίες στις οποίες διαγωνίσθηκαν και τα βραβεία που απέσπασαν οι επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

*Για την Τεχνολογία στο HR βραβεύθηκε η Metro AEBE. Το βραβείο παρέλαβε ο κ.Ιωάννης Δρίτσας, γενικός διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

*Για την Διαχείριση Ταλέντων βραβεύθηκαν δύο επιχειρήσεις. Η GE Healthcare AE, για την οποία το βραβείο παρέλαβε η κ.Μιράντα Χατζηϊωάννου, HR Manager, και η Pepsico Greece, το βραβείο της οποίας παρέλαβε η κ.Αναστασία Μακαριγάκη, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού  Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Βαλκανίων.

*Για το Εργασιακό Περιβάλλον, ψυχική υγεία και ασφάλεια βραβεύθηκε η Μινέρβα ΑΕ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων. Το βραβείο παρέλαβε ο κ.Παν. Κεσόγλου, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

*Για την Καινοτομία στο HR βραβεύθηκαν οι εταιρείες Intralot SA Integrated Lottery Systems, για λογαριασμό της οποίας παρέλαβε το βραβείο ο κ. Αργύρης Τσαλίδης, Organization & Human Resources Director, και η PwC Business Solutions SA, από την οποία το βραβείο παρέλαβε η κ.Μαρίζα Σακελλαρίδου, Partner της εταιρείας.

*Για την Εκπαίδευση και Ανάπτυξη βραβεύθηκε η τράπεζα Eurobank Ergasias AE, για λογαριασμό της οποίας παρέλαβε το βραβείο η κ.Αθηνά Δεσύπρη, γενική διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού.

Η διάκριση αποτελεί σημαντική αναγνώριση και επιβράβευση της προσπάθειας και της σκληρής δουλειάς για την υλοποίηση επιτυχημένων πρακτικών στον συγκεκριμένο χώρο. Για δε την ιστορία αναφέρουμε ότι το ΕΙΜΑΔ της ΕΕΔΕ ιδρύθηκε το 1989 και στοχεύει στην ανάπτυξη, διάδοση και εφαρμογή της επιστήμης και των πρακτικών μεθόδων και τεχνικών της διοίκησης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, την αναβάθμιση του ρόλου του στην διοίκηση της επιχείρησης καθώς και την προώθηση, προβολή και διάδοση των αρχών του για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

*O Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος πραγματοποίησε τις γυμνασιακές του σπουδές διαδοχικά, στη Σχολή Μπερζάν, στο Λεόντειο Λύκειο και στο Αρέθειο. Στη συνέχεια, σπούδασε στο Βέλγιο Οικονομικές και Εμπορικές Επιστήμες εφαρμοσμένες στις υπό ανάπτυξη χώρες. Πτυχιούχος του Πανεπιστημιακού Κέντρου της Μονς, παρακολούθησε, επίσης, στα πανεπιστήμια της Λιέγης, της Λίλλης και των Βρυξελλών, Πολιτική Οικονομία και Κοινωνιολογία, Δημοσιογραφία και Τεχνικές Επικοινωνίας, Φιλοσοφία και Οικονομική των Επιχειρήσεων. Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε το 1956, σαν συνεργάτης της “Αθλητικής Ηχούς” και του “Νεολόγου Πατρών”. Το 1963 προσελήφθη ως συντάκτης στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” και το “Οικονομικό Βήμα” και από το 1966 υπήρξε ανταποκριτής τους στο Βέλγιο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1977 και ξανάρχισε τη συνεργασία του με τον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” στο τέλος της ίδιας χρονιάς. Συνεργασία που σταμάτησε τον Ιούλιο του 2004, με αφορμή τη διακοπή της κυκλοφορίας του περιοδικού. Στην πολυετή σταδιοδρομία του συνεργάστηκε με τις εφημερίδες “Ελεύθερος Τύπος”, “Απογευματινή”, “Τύπος της Κυριακής”, “Πελοπόννησος” της Πάτρας, “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη”, κ.α. Όπως επίσης και με τα γνωστά περιοδικά “Status”, “Manager”, “Retail”, κ.α. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες “Εστία”, “Ναυτεμπορική”, “Κόσμος Σαββατοκύριακο” και “Βήμα της Αιγιαλείας”. Επιμελείται την εκπομπή “Δρόμοι της Ανάπτυξης” της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων στο Κανάλι 10/ Sbc και είναι σύμβουλος της εκπομπής “Καρριέρα: Πού;” στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι. Είναι επίσης επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, πρόεδρος του ελληνικού της τμήματος και μέλος της ΔΣ της Ένωσης Συντακτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει βραβευθεί με 42 ελληνικά και διεθνή δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής και της Ουγγρικής Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ