Αντιπαραθέσεις πολιτικών και επιστημόνων για τους εμβολιασμούς στην Ιταλία. Παράλληλα ανησυχία των πολιτών για τις καθυστερήσεις εξαιτίας κακής οργάνωσης. Αύξηση των κρουσμάτων κατά 25%.Νέα σύγκρουση με θέμα τον κορωνοϊό και την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ιταλία. Αιτία, η δήλωση της υφυπουργού Υγείας Σάντρα Τζάμπα, την οποία ανέβασε στο twitter, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει.

«Πρέπει να αντέξουμε δυο, τρεις μήνες, μετά, όταν φτιάξει ο καιρός θα είναι όλα πιο εύκολα και θα εμβολιαστούν εκατομμύρια άνθρωποι. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια εκστρατεία εμβολιασμού πρώτης εθνικής κατηγορίας και για να δώσουμε νέα ώθηση στον τουρισμό και στις εμπορικές συναλλαγές, πριν από τους ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε η Ιταλίδα υφυπουργός Υγείας.

Στην Τζάμπα, θέλησε να της απαντήσει άμεσα ένας από τους γνωστότερους λοιμωξιολόγους της χώρας, ο Ρομπέρτο Μπουριόνι. «Πρέπει να περιμένουμε δυο, τρεις μήνες; Αστειεύεστε ή έχετε απλώς τρελλαθεί;», διερωτήθηκε ο ιταλός επιστήμονας.

Δεν είναι όμως η μόνη «ιδιαίτερη εξέλιξη», σε μια Ιταλία που βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο Μιλάνο και στην περιφέρειά της -την Λομβαρδία- η οποία χτυπήθηκε όσο καμία άλλη από τον ιό, υπάρχουν επίσης προβλήματα.

Καθηστερήσεις και ανησυχία

Οι εμβολιασμοί έχουν καθυστερήσει και οι κάτοικοι ανησυχούν. Αλλά ο υπεύθυνος της περιφέρειας για θέματα υγείας, Τζούλιο Γκαλέρα, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να ζητήσει από τους γιατρούς και νοσοκόμους που πήραν άδεια, λόγω των γιορτών, να επιστρέψουν για να χορηγήσουν ένα εμβόλιο».

Τις ώρες αυτές, όπως διαρρέει, ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον Γκαλέρα, με νέο πρόσωπο. Πιθανώς την πρώην δήμαρχο του Μιλάνου και επιχειρηματία, Λετίτσια Μοράτι ή με τον υπεύθυνο οικονομικών θεμάτων της Λέγκα, Τζανκάρλο Τζορτζέτι.

Αυτό που φοβούνται οι ιταλοί ουσιαστικά είναι ότι η ελλιπής οργάνωση και οι τόσες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου θα επαναληφθούν τώρα και με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, μετά από έξι εβδομάδες μείωσης των μολύνσεων από covid -19, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν από τις 30 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, ότι τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 25%. Συνέπεια, πιθανότατα, των μαζικών εξόδων για αγορές δώρων λίγο πριν τις γιορτές.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ