Χωρίς αποτέλεσμα  για τον σχηματισμό κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αύριο στις 13.00 θα συνεδριάσει και πάλι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, για να σχηματισθεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση. Πιθανή ημερομηνία φέρεται η 17η Ιουνίου χωρίς να αποκλείεται και άλλη ημερομηνία. Σε δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί μεταξύ των άλλων σημείωσαν για τις εξελίξεις τα παρακάτω.

Σαμαράς

Δυστυχώς οι εκλογές είναι πια αναπόφευκτες, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ανέφερε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη μια μεριά ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου. “Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο”, είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας

Προσπαθήσαμε, τόνισε ο κ. Τσίπρας να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση που θα σεβαστεί κατ΄ ελάχιστο την λαϊκή ετυμηγορία και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τους πέντε άξονες με σημαντικότερους την πρόταση για την ακύρωση των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων. Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, διευκρίνισε  ο κ. Τσίπρας, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους, αρνήθηκαν να τις υιοθετήσουν και επί της ουσίας έθεταν το δίλημμα Μνημόνιο ή εκλογές, ελπίζοντας ίσως ότι θα μας εκβιάσουν να προσχωρήσουμε στο Μνημόνιο ή για να φέρουν για τους εαυτούς τους καλύτερο αποτέλεσμα.

Βενιζέλος

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αλαζονεία», «μικροκομματισμό», και «τυχοδιωκτισμό» κάποιων εκ των πολιτικών αρχηγών και ζήτησε από όλους τους Έλληνες να διαβάσουν τα πρακτικά της σύσκεψης, προκειμένου να αντιληφθεί ποια ήταν η συμπεριφορά του καθενός.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε ευθύνες για το ναυάγιο όλων των προσπαθειών κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ανέφερε ότι σήμερα υπήρξε νέα πρόταση από τον κ. Καμμένο να αναλάβουν εκείνος και το κόμμα του τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από κανέναν, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, δεν ήταν αυτή η εντολή του ελληνικού λαού.

Καμένος

Σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Καμμένος είπε ότι έκανε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, καταθέτοντας τις επτά προτάσεις του, επί των οποίων ζήτησε την στήριξη των υπολοίπων κομμάτων, ενώ πρότεινε επίσης να συζητηθούν και τα εθνικά θέματα, με πρώτο αυτό της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συζητηθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ, ενώ ζήτησε να υπάρξει και πάγωμα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν τον Ιούνιο προκειμένου, όπως είπε, να πάρει ανάσα ο λαός που δέχεται όπως είπε επίθεση εκβιασμού από τους δανειστές του.  Όπως είπε ο κ. Καμμένος η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν», ενώ ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησε στα περισσότερα σημεία που πρότεινε εκτός της διαγραφής του χρέους και της καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων.

Παπαρήγα

Σε δηλώσεις της η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις και τις νέες εκλογές κ. Παπαρήγα έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η κάλπη ήταν προαποφασισμένη, όπως έδειξε η υποκρισία των διερευνητικών εντολών. Μπροστά στον ελληνικό λαό τώρα στέκεται ένα καινούργιο δίλημμα, δηλαδή ένα παλιό δίλημμα με νέα μορφή: «κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά», που μπορεί να το διαμορφώσουν «δεξιά κυβέρνηση ή αριστερή κυβέρνηση». Οι μεν κινδυνολογούν κυριολεκτικά και εκβιάζουν, οι άλλοι εφησυχάζουν και αφοπλίζουν το λαό. Σπέρνουν όλοι στο λαό χάρτινες προσδοκίες κι αυτές θα μετατραπούν σίγουρα σε ένα μεγάλο ποτάμι λαϊκής οργής και απογοήτευσης.  Δεν φέρνουν αλλαγή πολιτικής και τα δύο σκέλη του διλήμματος. Μπορεί να έχουμε και αλλαγή χορωδίας, το τραγούδι όμως θα είναι στον ίδιο σκοπό και με τα ίδια λόγια: Ο «ευρωμονόδρομος», οι φοβερές δεσμεύσεις από τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και επίσης οι καταλυτικές δεσμεύσεις από τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ.  Με τα σημερινά δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί, η μόνη ευκαιρία και ανάγκη που έχει ο λαός, πριν είναι αργά, για να μη σβήσει η ελπίδα, είναι να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, το Κόμμα που δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, που δεν μπορούν να το υποτάξουν, να το βάλουν στο μαντρί. Να είναι όμως ταυτόχρονα ο λαός πολύ δυνατός, πολύ μαχητικός στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά, στην ύπαιθρο. Το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει στη λαϊκή διακυβέρνηση, που ο λαός θα κατακτήσει, που ο λαός θα αναδείξει, τη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας».

Κουβέλης

Η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου να μην υπάρξει η προσφυγή στις εκλογές για να υπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλης. Φαίνεται ότι, από την πρώτη στιγμή, κάποιες δυνάμεις είχαν την επιλογή να πάμε σε εκλογές, για το στενό κομματικό τους συμφέρον, συμπλήρωσε, καλώντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ