Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την πραγματοποιηθείσα υπογραφή Τριμερούς Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας-Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Σήμερα, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου υπεγράφη, ενώπιον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο Υπουργείο Εξωτερικών, η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για τη στήριξη του δια-Αδριατικού αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Τη συμφωνία, εκ μέρους των κυβερνήσεων των τριών κρατών, υπέγραψαν ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της Αλβανίας Edmond Haxhinasto και ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας Corrado Passera. Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Κοινοπραξίας του TAP και των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, των εταιριών που συμμετέχουν στο Consortium Shah Deniz II καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

Είχε, ήδη, προηγηθεί συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, στην Ρώμη (Ιούλιος 2012), η οποία οδήγησε στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας που ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας από τους Υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών, στη Νέα Υόρκη, στις 27.9.2012, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Εν συνεχεία, και κατόπιν της συνάντησης του κ. Αβραμόπουλου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της 49ης Διάσκεψης Ασφαλείας στο Μόναχο, και επαφών με τους ομολόγους του από Ιταλία και Αλβανία, ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η υπογραφή της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας θα ελάμβανε χώρα στην Αθήνα, στις 13 Φεβρουαρίου.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε την στήριξη του συγκεκριμένου έργου υπό το φως των προφανών πλεονεκτημάτων από την άμεση αυτή ξένη επένδυση στην απασχόληση και την ανάπτυξη, στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, που θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο στη Ν.Α. Ευρώπη.

Ο αγωγός ΤΑΡ, μήκους 800 χλμ., εκ των οποίων τα 478 χλμ. επί ελληνικού εδάφους, σχεδιάστηκε για να μεταφέρει, αρχικά, 10 δις κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο αγωγός θα ξεκινά από την Κασπία Θάλασσα, και μέσω Τουρκίας, θα διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα, θα εισέρχεται στην Αλβανία και με υποθαλάσσιο αγωγό θα καταλήγει στη γειτονική Ιταλία.

Ο αγωγός TAP στηρίζεται από τις εταιρίες μετόχους του (42,5% ελβετική AXPO, 42,5% νορβηγική Statoil και 15% γερμανική EON).

Η κοινοπραξία Shah Deniz II που εκμεταλλεύεται το ομώνυμο κοίτασμα στο Αζερμπαϊτζάν αναμένεται φέτος το καλοκαίρι να επιλέξει το αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του TAP (έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco West) είναι η υψηλότερη αποτελεσματικότητα και απόδοσή του, ως αγωγού, η συντομότερη διαδρομή, το μικρότερο κόστος κατασκευής και η διέλευση από λιγότερες χώρες.

Η άμεση αυτή επένδυση στην ελληνική επικράτεια ανέρχεται σε 1,5 δις ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.

Ομιλία Υπουργού Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλου σε τελετή υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας στήριξης του Trans Adriatic Pipeline (TAP)

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, για την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας στήριξης του Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Είναι τιμή για εμάς, η εδώ παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Αλβανίας και Υπουργού Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto και του Υπουργού Ανάπτυξης της Ιταλίας Corrado Passera, οι οποίοι, ήρθαν στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας. Με αυτό τον τρόπο, Αθήνα, Τίρανα και Ρώμη, εκφράζουμε την ισχυρή πολιτική βούληση των κυβερνήσεών μας για την υλοποίηση της κατασκευής του εν λόγω αγωγού. Η προσήλωση της Ελλάδας στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου εκφράζεται με την παρουσία, εδώ, σήμερα, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, από το ξεκίνημα, έθεσε το όλο εγχείρημα υπό τις οδηγίες του.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Οι παγκόσμιες εξελίξεις, όσον αφορά στην προσφορά, στη ζήτηση και στη μεταφορά ενέργειας, επηρεάζουν τα συμφέροντά μας και συνδιαμορφώνουν την εξωτερική και ενεργειακή πολιτική μας. Το νέο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς: η ραγδαία αύξηση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης, η πρόσβαση σε νέες πηγές ενέργειας, το αυξημένο μερίδιο φυσικού αερίου στο νέο ενεργειακό μείγμα. Όλοι αυτοί οι νέοι παράγοντες εισέρχονται στην ενεργειακή εξίσωση που καλούμαστε να λύσουμε.

Η χώρα μας δεν αρκείται να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις. Συμμετέχει δυναμικά σε αυτές. Με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών, όπως η σημερινή για τον TAP, η Ελλάδα γίνεται συνδιαμορφωτής των ενεργειακών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου η διασφάλιση του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την πολιτική σταθερότητα. Κάτι που αποτελεί ζητούμενο για τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή μας.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,

Ο αγωγός TAP αποκτά και αυτονόητη στρατηγική σημασία. Φιλοδοξεί να καταστεί γέφυρα που θα ενώνει: τη Δύση με την Ανατολή, την Ευρώπη με την Ευρασία, την Ελλάδα με την Ευρασία. Μια γέφυρα που θα ενώνει τη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά του κόσμου, την ευρωπαϊκή, με μια από τις πλουσιότερες περιοχές σε ενεργειακά αποθέματα, την Κασπία. Μία γέφυρα που θα απομακρύνει τις χώρες της περιοχής από τις κακές μνήμες, από τα φαντάσματα του παρελθόντος και θα τις οδηγεί στο μέλλον.

Και η Ελλάδα, αποκτά στον ενεργειακό χάρτη τη γεωστρατηγική θέση που της αρμόζει από την ιστορία της, το σταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και την παγκόσμια προσφορά της στον πολιτισμό και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, καθιστούμε την περιοχή μας ελκυστική και δημιουργούμε, για τις χώρες μας, για την Ελλάδα, ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους διεθνείς επενδυτές. Η υλοποίηση του έργου θα σημάνει άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 1,5 δις ευρώ για τη χώρα μας και 2.000  άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,

Η πολιτική βούληση της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού TAP αποτελεί και ένα ηχηρό κάλεσμα προς όλους τους διεθνείς δυνητικούς επενδυτές αλλά και μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το αύριο.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να κάνω ειδική αναφορά στον Ιταλό ομόλογό μου κ. Giulio Terzi, με τον οποίο συναντηθήκαμε στη Ρώμη, τον Αύγουστο του 2012, για να βάλουμε τα θεμέλια της σημερινής συμφωνίας. Η συνεργασία μας, και όσα συμφωνήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή, από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας ένα μήνα αργότερα, το Σεπτέμβριο 2012, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, του Μνημονίου Συνεννόησης για τον αγωγό TAP.

Σήμερα, η Ελλάδα έχει την τιμή να φιλοξενεί στο ιστορικό κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, την τελετή υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών για την υλοποίηση της κατασκευής του αγωγού.
Μια συμφωνία ορόσημο στο δρόμο για τη διεκδίκηση αυτού του φιλόδοξου έργου. Μια συμφωνία που εδραιώνει την αξιοπιστία του εγχειρήματος, έναντι της κοινοπραξίας Shah Deniz II, της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το ομώνυμο κοίτασμα στο Αζερμπαϊτζάν και αναμένεται το καλοκαίρι να επιλέξει τον αγωγό για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Μια συμφωνία που έρχεται να προστεθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αγωγού TAP έναντι των ανταγωνιστικών προτάσεων.
Μια συμφωνία που δίνει ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στο διεθνές ενεργειακό περιβάλλον, στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, με την συνέργεια των ευρωπαίων και των περιφερειακών εταίρων της, με την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών. Ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον τόσο ηχηρό, που σήμερα φτάνει μέχρι το μακρινό Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, μέσω του αγωγού ΤΑΡ, έρχεται πλέον πιο κοντά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ