Ο Καθηγητής Κώστας Θ. Γραμμένος, Πρόεδρος της ΔΕ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος παρουσίασε τα επιτεύγματα, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του Διεθνούς Πανεπιστημίου για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Αναφέρθηκε στους στρατηγικούς του στόχους, οι οποίοι είναι: ο φοιτητικοκεντρικός χαρακτήρας του Διεθνούς Πανεπιστημίου και η αριστεία στη διδασκαλία και στην έρευνα καθώς και η αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία.
•    Το Διεθνές Πανεπιστήμιο παρέχει 10 μεταπτυχιακά προγράμματα, στην αγγλική γλώσσα τα περισσότερα διεπιστημονικά και καινοτόμα.
•    Το 91% των αποφοίτων του, οι οποίοι προέρχονται από 29 χώρες, δήλωσε πολύ ικανοποιημένο και ικανοποιημένο, ποσοστό πολύ υψηλό και για τα πλέον καθιερωμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Πανεπιστημίου που διεξήχθη το 2012.
•    Τα γνωστικά αντικείμενα των προγραμμάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου διαμορφώνονται από τις ανάγκες, τις εξελίξεις και τις τάσεις της ευρύτερης κοινωνίας και το Πανεπιστήμιο βρίσκεται κοντά στη κοινωνία και επικοινωνεί αμφίδρομα με αυτή. Για αυτό το λόγο καθιερώνεται η «Εβδομάδα Διεθνούς Πανεπιστημίου» σε ετήσια βάση, η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 1 – 5 Απριλίου 2013 η οποία και θα περιλαμβάνει συζητήσεις, ομιλίες και διαδραστικά σεμινάρια.
•    Αναφέρθηκε στον μικρό αριθμό των μελών ΔΕΠ και των μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων. Παράλληλα, τόνισε την δημιουργία φυτωρίου νέων επιστημόνων, με 23 ακαδημαϊκούς βοηθούς επί συμβάσει έργου, οι οποίοι συνδράμουν τόσο στην οργάνωση και υποστήριξη όσο και στη διδασκαλία των προγραμμάτων σπουδών, ενώ ταυτόχρονα στοχεύουν στη δημοσίευση της έρευνάς τους σε υψηλού επιπέδου αναγνωρισμένα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά, γεγονός που σταδιακά επιτυγχάνεται.
•    Η διδασκαλία κατεξοχήν επιτυγχάνεται με 107 επισκέπτες καθηγητές εκ των οποίων οι 49 είναι διακεκριμένοι καθηγητές του εξωτερικού και μάλιστα εξ αυτών οι 24 είναι ελληνικής καταγωγής.
•    Οι καθηγητές και τα προγράμματα αξιολογούνται από τους φοιτητές από την έναρξη της λειτουργίας του Πανεπιστημίου ενώ από διετίας αξιολογείται και ολόκληρο το προσωπικό –ακαδημαϊκό και διοικητικό- και τίθενται στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.
•    Το Διεθνές Πανεπιστήμιο ανέπτυξε εσωτερικά πιλοτικό ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των δαπανών και εσόδων, από όλες τις χρηματοδοτικές πηγές του Πανεπιστημίου, ούτως ώστε η Διοίκηση του Πανεπιστημίου να γνωρίζει την ακριβή οικονομική του εικόνα λεπτομερειακά και ανά πάσα στιγμή.
•    Το Διεθνές Πανεπιστήμιο πραγματοποίησε εσωτερικά μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας και ο Καθηγητής κ. Γραμμένος παρουσίασε 3 σενάρια για την περίοδο 2015-2016, όταν η χρηματοδότηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου θα έχει, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», περατωθεί. Σύμφωνα με την μελέτη, το Διεθνές Πανεπιστήμιο με 15 μεταπτυχιακά προγράμματα, με μέσο ετήσιο αριθμό φοιτητών 28,5 ανά πρόγραμμα, μέσα ετήσια δίδακτρα 4.000€ ανά φοιτητή, την πραγματοποίηση αγοράς κτιριακών εγκαταστάσεων (η οποία ήδη έχει εγκριθεί) και με την πρόσληψη ή μετάταξη 22 νέων μελών ΔΕΠ και 20 νέων διοικητικών υπαλλήλων θα είναι σε θέση να καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του λειτουργικού του κόστους από τα δίδακτρα (62%-72%) και να αποτελέσει ουσιαστικά το πρώτο σε υψηλό βαθμό αυτοχρηματοδοτούμενο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, εισάγοντας έτσι ένα νέο μοντέλο οικονομικού προγραμματισμού, διαχείρισης και ανάπτυξης.
•    Ο κ. Γραμμένος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη δήλωση του κ. Υπουργού Παιδείας στις 31 Ιανουαρίου 2013, σύμφωνα με την οποία: «Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος αναβαθμίζεται για να επιτελέσει έναν επιπλέον ρόλο. Θέλουμε να καταστήσουμε το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη έναν κόμβο που θα δημιουργήσει δίκτυο με τις Έδρες Ελληνικών Σπουδών του εξωτερικού. Θα ενισχυθεί ως Ακαδημαϊκός χώρος προσέλκυσης ξένων σπουδαστών, που ήδη το πράττει, με ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας». Στη συνέχεια, ο κ. Γραμμένος δήλωσε: «Για εμάς, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, η δήλωση αυτή είναι μια ευχάριστη και δυναμική πρόκληση καθώς επίσης και μια επέκταση του στόχου μας, της αριστείας στην διδασκαλία και στην έρευνα».
•    Τέλος, ο κ. Γραμμένος εζήτησε την βοήθεια του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο γεφυρώνει την επικοινωνία με τις Έδρες Ελληνικών Σπουδών του εξωτερικού. Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση απήντησε ότι θα δοθεί η αμέριστη βοήθεια του Ιδρύματος προς το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ