Η δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσουλμανικό τέμενος λατρείας αποτελεί την κορύφωση ενορχηστρωμένων προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων παραγόντων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας κατά της απαράγραπτης ιστορίας και του πολιτισμού.  Ήδη, η Αγία Σοφία Νικαίας και η Αγία Σοφία Τραπεζούντος μετατράπηκαν αυθαίρετα σε τζαμιά.
Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, πρωτοπόρος στην υπεράσπιση των δικαίων  του Ελληνισμού, καταγγέλλει απερίφραστα αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης οι οποίες  προσβάλλουν βάναυσα το θρησκευτικό αίσθημα των Ορθοδόξων και αποδεικνύουν περίτρανα την περιφρόνηση προς τις πανανθρώπινες αξίες του παγκόσμιου πολιτισμού και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

English
Announcement of the Constantinopolitan Society for the statement of Turkey’s Deputy Prime Minister Bulent Arinc regarding the conversion of Saint Sophia of Constantinople into a mosque
The statement of Turkey’s Deputy Prime Minister Bulent Arinc regarding the conversion of Saint Sophia of Constantinople into a mosque is the culmination of orchestrated provocative actions and statements of Turkish political leadership against the inalienable history and civilization. Already, the Hagia Sophia in Nicaea and Hagia Sophia in Trebizond have been arbitrarily converted into mosques.
The Constantinopolitan Society , a leader in defending the rights of Hellenism , unequivocally condemns these unacceptable actions of the Turkish government which oppressively offend the religious belief of all Orthodox Christians and clearly demonstrate its contempt for the universal values ​​of world civilization and religious freedoms.

 

Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σχετικά με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων  περί μετατροπής Αγίας Σοφίας σε τέμενος

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής:

«Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή χριστιανικών Βυζαντινών ναών σε τεμένη συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων Χριστιανών και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες για ένα κράτος που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας. Οι χριστιανικοί Βυζαντινοί ναοί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και οφείλουν να τυγχάνουν του απαραίτητου σεβασμού και προστασίας».

 

Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων  σχετικά  με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων  σχετικά  με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο, δήθεν, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ως προς τη συνάντηση του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον Γενικό Γραμματέα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να διευκολυνθεί η απευθείας συνάντηση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με τον Γενικό Γραμματέα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στη στρατηγική και τους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και συμφωνία του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Αν αυτό ισχύει μια φορά για όλα τα κεφάλαια της κυβερνητικής πολιτικής, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων της κυβερνητικής συνεργασίας, ισχύει δύο φορές για τα εθνικά θέματα.

Όπως έχει, κατ´επανάληψη, τονίσει ο κ. Βενιζέλος τόσο στη Βουλή όσο και στα ΜΜΕ, η ελληνική Κυβέρνηση – άρα από κοινού ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης – αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακριβώς για να διευκολυνθεί η απευθείας επαφή του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική Κυβέρνηση.

Έχει υπογραμμιστεί, επανειλημμένως, ότι η συνάντηση αφορά τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δηλαδή οντότητας που προβλέπεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 και όχι τον εκπρόσωπο του ψευδοκράτους, η άμεση ή έμμεση αναγνώριση του  οποίου ρητά απαγορεύεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συναντήσεις των ηγετών ή των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων γίνονται συνεχώς, χωρίς ποτέ να τεθεί ζήτημα έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Έχει, επίσης, κατ´επανάληψη, τονισθεί και από την ελληνική και από την κυπριακή Κυβέρνηση ότι ούτε τίθεται, ούτε πρόκειται να γίνει αποδεκτό, άμεσα ή έμμεσα, οποιοδήποτε σχήμα δήθεν “τετραμερούς”».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ