Ανοικτή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας περιόδου 1941-1944 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», διεξήχθη την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στα Καλάβρυτα. Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να δοθεί ώθηση στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και συνολικά των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών για το σκοπό αυτό ενόψει και της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ειδικότερα, στις αρχές του 2014 θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών προκειμένου το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων να εισαχθεί στην ατζέντα των θεμάτων που θα προωθήσει η Ελληνική Προεδρία, με τη συνδρομή Ελλήνων Βουλευτών οι οποίοι έλκουν την καταγωγή του από μαρτυρικούς τόπους. Ένα άλλο ζήτημα που επισημάνθηκε είναι η ανάγκη ενημέρωσης των νέων μέσα από τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με ειδική αναφορά στα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ήδη, όπως τονίστηκε, υπάρχει επαρκές οπτικοακουστικό υλικό (ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους κλπ), το οποίο πρέπει να προβληθεί στα Σχολεία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου εξέλεξε, όπως αναφέρεται από το Δήμο Βόλου,  Πρόεδρο για το χρονικό διάστημα μέχρι και τις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαϊου, τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουρά. Στη Συνεδρίαση συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι ενώσεων συγγενών θεμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Βόλου αποτελεί μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, τόσο λόγω της εκτέλεσης των 118 Δρακειωτών από γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 18 Δεκεμβρίου 1943, όσο και λόγω της πυρπόλησης της Νέας Αγχιάλου τον Απρίλιο του 1943.

Η συνεδρίαση συνδυάστηκε με τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Το πρωί της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πόλης των Καλαβρύτων, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Μουσεία και Μνήμη», κατά την οποία έγινε αναφορά από τη κ.Ειρήνη Νάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Μουσείο Μνήμης που πρόσφατα δημιούργησε ο Δήμος Βόλου στη Δράκεια και ανοίγει για πρώτη φορά την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου. Οι εκδηλώσεις στα Καλάβρυτα ολοκληρώθηκαν με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με τίτλο «Νεοναζί, το Ολοκαύτωμα της Μνήμης».

Ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Αγριάς-Αρτέμιδος κ.Νίκος Στόϊκος, εκπροσώπησε το Δήμο Βόλου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ