Αξιοποιεί την ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Αμερικανοί μεγαλοεπενδυτές χρηματοδοτούν την εμπορική του εκμετάλλευση.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr, μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν μεγαλοεπενδυτές στις ΗΠΑ για την τελειοποίηση και την εμπορική εκμετάλλευση τεχνολογικού επιτεύγματος ελληνικής επιχείρησης, που αφορά ειδικές κυψελίδες καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, οι οποίες αξιοποιούν την ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από την ίδια πηγή. Στο δημοσίευμα αυτό αναφέρεται, ότι η ελληνική τεχνολογική εταιρεία «Advent», στην οποία ανήκει η πατέντα αυτή, έλαβε ήδη χρηματοδότηση ύψους ενός εκατομμυρίου δολλαρίων από τον αμερικανικό ημιδημόσιο φορέα Venture Capital, Connecticut Innovations του Κοννέκτικατ. Η συνολική επένδυση, στην οποία συμμετέχουν και οι επιχειρήσεις «Piraeus Capital Management/ΤΑΝΕΟ», «Systems Sunlight», «Velti», αλλά και άλλοι ιδιώτες επενδυτές, φθάνει τα 2,3 εκατομμύρια δολλάρια.

Η τεχνολογία των κυψελίδων καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας

 

Η τεχνολογία των κυψελίδων καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας εφαρμόζεται με επιτυχία σε ερευνητικό στάδιο και πλέον η «Advent» προχωρά στην εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων της, με στόχο την παγκόσμια αγορά. Ήδη η εταιρεία διαθέτει πιλοτική παραγωγή στην Πάτρα.
Η τεχνολογία της «Advent» επιτρέπει την καύση φυσικού αερίου, υδρογόνου, κηροζίνης ή βενζίνης και τη συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας.
«Η προηγούμενη τεχνολογία δεν μπορούσε να χειριστεί υπάρχοντα καύσιμα, παρά μόνο καθαρό υδρογόνο. Τώρα εμείς, επειδή δουλεύουμε σε υψηλή θερμοκρασία, μπορούμε να χειριστούμε και ακάθαρτο υδρογόνο, χωρίς να δηλητηριάζουμε τον καταλύτη», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος και ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας «Advent» κ. Βασίλειος Γρηγορίου.

Τα πεδία εφαρμογής της

 

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά πεδία, όπως για παράδειγμα στις τηλεπικοινωνίες, σε data centers, στη συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση του μπόϊλερ και αλλού.
Εκτός αυτού και επειδή σε πολλές χώρες του κόσμου απαγορεύεται, λόγω έκλυσης καυσαερίων, να είναι αναμμένη η μηχανή των φορτηγών οχημάτων, όσο αυτά βρίσκονται σταθμευμένα, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα θέρμανσης/ψύξης, εκτιμάται ότι οι κυψελίδες καυσίμου θα μπορούν να λύσουν και το πρόβλημα αυτό.
Οι κυψελίδες καυσίμου έχουν εφαρμογή σε διάφορες κινητές, αλλά και σε διαστημικές εφαρμογές.

Η εφαρμογή των κυψελίδων καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να αναπτυχθεί ευρέως και σε χώρες, σαν την δική μας, με πλούσια ηλιακή ενέργεια. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι η ενέργεια που συγκεντρώνεται από ηλιακά πάνελ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο, και το παραγόμενο υδρογόνο να χρησιμοποιηθεί στις κυψελίδες καυσίμου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ