Σημαντική ήττα υπέστη την Κυριακή η ξενοφοβική Λέγκα στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια. Το αποτέλεσμα κατέδειξε τα όρια ανοχής της ιταλικής κοινωνίας στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές κορώνες του Σαλβίνι.Στις περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια της Ιταλίας η υποψήφια της Λέγκας του Σαλβίνι, Λουτσία Μποργκοντζόνι, δεν κατάφερε τελικά να επιβληθεί του αντιπάλου της από το στρατόπεδο της κεντροαριστεράς Στέφανο Μπονατσίνιπου είναι ο ξεκάθαρος και με διαφορά νικητής των εκλογών.

Όπως σχολίασε μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο ιταλός πολιτικός αναλυτής και πρώην βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος PD, Μάριο Μπάρμπι:

«Με εξέπληξε το μέγεθος του θριάμβου, της νίκης του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος Μπονατσίνι. Πίστευα ότι η διαφορά με την βασική του αντίπαλο, την υποψήφια του Σαλβίνι, δεν θα είναι τόσο μεγάλη. Το μέγεθος του θριάμβου με ξάφνιασε».

O ρόλος του Κινήματος της Σαρδέλας

Με οκτώ περίπου ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά είναι όντως αξιοσημείωτη αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μάχη θα κρινόταν στο νήμα ενώ ο δε Σαλβίνι προεξοφλούσε «σαρωτική νίκη» του κόμματός του.

Τι ρόλο έπαιξε όμως στην εκλογική αναμέτρηση το λεγόμενο Κίνημα της Σαρδέλας το οποίο βάλει, κυρίως, κατά του επικεφαλής των εθνολαϊκιστών Σαλβίνι;

«Σίγουρα έπαιξε κάποιο ρόλο. Υπήρξε μια κινητοποίηση που δεν ήταν αυτονόητη και η οποία προκλήθηκε από τον Σαλβίνι καθώς […] το στιλ του και ο τρόπος που προβάλλεται είναι ξένος στους ανθρώπους της περιοχής η οποία, παρεμπιπτόντως, έχει καλή δημόσια διοίκηση και υγιή οικονομικά. Το κίνημα τόνισε την απόσταση αυτή που χωρίζει τους πολίτες από τον Σαλβίνι και συνέβαλε στην κινητοποίησή τους. Η συμμετοχή ήταν διπλάσια απ΄ ότι πριν από πέντε χρόνια».

Αριστερό ή δεξιό το Κίνημα των Πέντε Αστέρων;

Κατά πόσον επηρεάζει η ήττα αυτή της Λέγκα τον ίδιο τον Σαλβίνι και τις επιδιώξεις του να διαδεχθεί τον Κόντε στον πρωθυπουργικό θώκο της Ρώμης;

«Συνιστά αναμφίβολα ήττα για τον ίδιο. Έχει, τρόπον τινά, ένα προσωπικό πρόσημο διότι καταδεικνύει ότι έχει εξαντλήσει τα όριά του, έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο εάν συνεχίσει με την ίδια γλώσσα και στιλ. Εκτιμώ ότι επιχείρησε να προσδώσει στις εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση στη Ρώμη. Δεν τα κατάφερε. Δεν τα κατάφερε και γι΄ αυτό έχασε. Είχε λάθος υποψήφια. Δεν ήταν ούτε δυναμική, ούτε αξιόπιστη. Το ανέκδοτο: ο πατέρας της εργάστηκε κατά της υποψηφιότητας της κόρης του. Γι΄αυτό λοιπόν πιστεύω ότι ο Σαλβίνι έχει εξαντλήσει κάποια όρια. Παραμένει βέβαια ισχυρός. Με 31% έλαβε μεν μικρότερο ποσοστό απ΄ ότι στις Ευρωεκλογές, αλλά το ποσοστό παραμένει πολύ υψηλό. […] Ο Σαλβίνι θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν, συνεχίζοντας με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να πετύχει πλειοψηφίες. Προσωπικά αμφιβάλω. Εκτιμώ ότι παραείναι άξεστος και ανώριμος για να κερδίσει την πλειοψηφία και αυτό παρότι μιλάει για θέματα που ενδιαφέρουν και ανησυχούν τον κόσμο».

Όσον αφορά τον καταποντισμό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων που δεν ξεπέρασε καν το 5%, ο ειδικός είναι σαφής: «Οι μεγάλες αυτές απώλειες οφείλονται στο ό,τι […] δεν μπορούν να αποφασίσουν εάν είναι αριστεροί ή δεξιοί. Αυτό είναι το κυρίως πρόβλημα. Άλλαξαν εταίρο σε εθνικό επίπεδο. Εν μια νυκτί άφησαν τους δεξιούς και συμμάχησαν με τους αριστερούς, χάνοντας έτσι την αξιοπιστία τους. Δεν έχουν στρατηγική και θα πρέπει να αποσαφηνίσουν την ταυτότητά τους. Θα πρέπει να αποφασίσουν εάν ανήκουν στο δεξιό ή το αριστερό στρατόπεδο. Πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή θα τους αλλάξει εκ βάθρων. Πιστεύω ότι το κόμμα θα διασπαστεί».

Σίλβια Έγκελς (DLF)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ