Ο κύβος ερρίφθη: το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Ήδη ο σκελετός, το προσχέδιο νόμου, είναι έτοιμος και μπαίνει επίσημα, από σήμερα και μέχρι 31 Ιανουαρίου, σε δημόσια διαβούλευση, αναμένοντας προτάσεις και ιδέες από όλους τους απόδημους Έλληνες μέσα από τον διαδικτυακό τόπο ΔΙΑΥΓΕΙΑ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (www.opengov.gr).

Είκοσι άρθρα συνθέτουν με σαφήνεια την νέα αντίληψη, τις νέες δυνατότητες και προοπτικές για ένα λειτουργικό και κυρίως αποτελεσματικό εργαλείο που θα υπηρετεί αξιόπιστα την ελληνική ομογένεια, με αποστολή του, όπως ορίζει και το άρθρο 1, «την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού». Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα είναι και ο αρμόδιος για την ελληνική διασπορά υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας, ο οποίος δήλωσε αποκλειστικά στο ΑΜΠΕ: «Συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα, παραδώσαμε στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης νέο σχέδιο νόμου για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

Φιλοδοξούμε η εφαρμογή του να είναι η αφετηρία μιας ουσιαστικότερης σχέσης μεταξύ του οικουμενικού ελληνισμού και του Εθνικού Κέντρου, την Ελλάδα. Ένα νέο ΣΑΕ που στηρίζεται στο σύνολο του απόδημου ελληνισμού μέσα από ριζικά αναθεωρημένες δομές, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το θεσμικό συνομιλητή με την ελληνική Πολιτεία. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, αναμένουμε τις προτάσεις-παρατηρήσεις του συνόλου της ελληνικής ομογένειας προκειμένου να διαμορφωθεί το καλύτερο δυνατό σχέδιο νόμου. Είμαστε πεπεισμένοι πως το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα φέρει τον οικουμενικό ελληνισμό, ακόμη πιο κοντά στην πατρίδα μας». Εξάλλου, ο κ. Τσιάρας απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους ομογενείς να συμβάλουν ενεργά με τη συμμετοχή τους στην οικοδόμηση του νέου ΣΑΕ: «Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, Τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την “Οργάνωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού”.

Το ΣΑΕ, το οποίο κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, έχει ως αποστολή την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού, ολοκλήρωσε κατά κοινή ομολογία ένα κύκλο. Έφθασε η στιγμή, με τη δική σας συμβολή, για να κτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικό, που να έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του οικουμενικού ελληνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθειά μας πρέπει να εστιάζεται στην προσαρμογή του θεσμικού του πλαισίου, στα σύγχρονα δεδομένα. Στην παροχή της δυνατότητας συμμετοχής σε αυτό, σε όποιον Έλληνα και Ελληνίδα απανταχού της γης επιθυμεί, στην αυτοοργάνωση και αυτοχρηματοδότηση του θεσμού, γεγονός που θα εμφυσήσει σε όλους τους απόδημους και ομογενείς την πεποίθηση πως το ΣΑΕ αφ’ ενός μεν τους ανήκει, αφ’ ετέρου δε τους εκπροσωπεί χωρίς αποκλεισμούς. Για να το επιτύχουμε απαιτείται η ενεργός συμμετοχή στη διαβούλευση, οι ιδέες και προτάσεις όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων που βρίσκονται σε όλες τις γωνιές της γης. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ