Με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και στο νοσηλευτικό προσωπικό άρχισαν την Κυριακή οι εμβολιασμοί στη Γερμανία. Ανεβασμένες στο πολιτικό χρηματιστήριο οι «μετοχές» του υπουργού Υγείας.‘Αρχισαν και επισήμως στις 27 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί στη Γερμανία. Στο Βερολίνο το πρώτο εμβόλιο έγινε σε μία κυρία ηλικίας 101 ετών, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο κυρίες στο ίδιο γηροκομείο. Σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας προτεραιότητα δίνεται στους ηλικιωμένους, ενώ στο Βερολίνο εμβολιάζεται παράλληλα και το νοσηλευτικό προσωπικό. Μόνο στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν ήδη ετοιμαστεί έξι κέντρα εμβολιασμού. Το μεγαλύτερο από αυτά διαθέτει 80 καμπίνες, ώστε να γίνονται ταυτόχρονα δεκάδες εμβόλια. Σε όλη τη Γερμανία δημιουργούνται 400 κέντρα. Δεν έλειψαν πάντως και τα απρόοπτα, για παράδειγμα σε περιοχές της Βαυαρίας, όπου εμφανίστηκαν προβλήματα στο σύστημα ψύξης, με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι εμβολιασμοί.

Μόνο το ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ βιάστηκε λίγο και δεν θέλησε να περιμένει την επίσημη, ευρωπαϊκή πρεμιέρα της 27ης Δεκεμβρίου. Σε οίκο ευγηρίας της πόλης Χάλμπερσταντ οι γιατροί αποφάσισαν να εμβολιάσουν ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου μία ένοικο, ηλικίας 101 ετών. Η απόφαση αυτή προκάλεσε μία διακριτική παρατήρηση από τον Γερμανό υπουργό Υγείας Γιενς Σπαν, που δήλωσε ότι «εύχεται ό,τι καλύτερο» για την ηλικιωμένη κυρία, αλλά παράλληλα υπενθύμισε στους αρμοδίους ότι υπάρχει συμφωνία των 27 κρατών-μελών της ΕΕ και των 16 ομόσπονδων κρατιδίων στη Γερμανία» να παραληφθεί το εμβόλιο το Σάββατο και να αρχίσουν οι εμβολιασμοί την Κυριακή» και όχι νωρίτερα. Ο διευθυντής του οίκου ευγηρίας στο Χάλμπερστεντ απορρίπτει την κριτική, λέγοντας ότι από τη στιγμή που υπήρχε το εμβόλιο ήδη το Σάββατο και οι ίδιοι ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν τους εμβολλιασμούς, «δεν καταλαβαίνει» γιατί θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την Κυριακή.

Υψηλή δημοφιλία για τον Γιενς Σπαν

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα φαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν έχει πείσει τους Γερμανούς για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών του στο μέτωπο της πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κάνταρ για την κυριακάτικη Bild θεωρείται πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής και μάλιστα, για πρώτη φορά, ξεπερνά σε δημοτικότητα ακόμη και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θέλει να δει τον Γιενς Σπαν σε πιο ενεργό πολιτικό ρόλο το 2021, μάλιστα στις γυναίκες ψηφοφόρους το ποσοστό αυτό φτάνει το 66%.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, μιλώντας σήμερα στην Bild, προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να γίνονται διαχωρισμοί ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν και σε όσους δεν έκαναν το εμβόλιο. O υπουργός Εσωτερικών προφανώς θα ήθελε να αποφύγει, για παράδειγμα, μία άνιση μεταχείριση από τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες πιθανώς θα προτιμούσαν να δώσουν προτεραιότητα σε όσους έχουν κάνει εμβόλιο. Από την πλευρά του ο Γιενς Σπαν επανέλαβε σε δηλώσεις του, το Σάββατο, ότι το εμβόλιο παραμένει εθελοντικό, αλλά ο στόχος είναι να εμβολιαστούν όσο τον δυνατόν περισσότεροι.

Η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στη Γαλλία το πρώτο εμβόλιο έγινε σε μία 78χρονη που νοσηλεύεται σε κλινική κοντά στο Παρίσι. Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν οι μαζικοί εμβολιασμοί που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν αναμένεται να αρχίσουν πριν από την άνοιξη του 2021. Στην Πολωνία το πρώτο εμβόλιο έγινε σε μία νοσηλεύτρια, την Αλίσια Γιακουμπόφσκα, που εργάζεται σε νοσοκομείο της Βαρσοβίας. Επίσης σε νοσηλεύτρια δόθηκε το πρώτο εμβόλιο στην Ιταλία, στη Ρουμανία και στη Μάλτα.

Από τα γηροκομεία άρχισαν οι εμβολιασμοί στη Δανία, στη Σουηδία και στην Ισπανία. Στην Τσεχία τα πρώτα εμβόλια έγιναν στον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, που όπως λέει «θέλει να δώσει το παράδειγμα στους πολίτες», καθώς και σε μία 95χρονη. Στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει στον Δήμο της Ρώμης 4.000 εμβόλια για τους άστεγους της πόλης.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, tagesschau.de, AFP)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ