Εκδήλωση  για την   «Α.Ο.Ζ.  Κύπρου -Ελλάδας»  στην  Κυπριακή   Εστία   Αθήνας

 

Ρεπορτάζ: Νίκος  Σουτόπουλος

Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Κυπριακής Πρεσβείας
ΑΘΗΝΑ: Εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακοί πόροι της Μεσογείου – Κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας – Διαφύλαξη της Ειρήνης – Επιπτώσεις και Προοπτικές στο Κυπριακό» πραγματοποίησαν πρόσφατα στην Κυπριακή Εστία, στην Αθήνα, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.), με τη συνεργασία της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Ηλιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νεοκλής Συλικιώτης, ο βουλευτής και τέως Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Μπεγλίτης και ο βουλευτής και τέως Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΚΕ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΟΚΟΕ, Λοϊζος Λοϊζος εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα, αξιοποιώντας το πολιτικό και ενεργειακό πλεονέκτημα που της παρέχεται, η Κύπρος μπορεί να επιτύχει «μία δίκαιη λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας στο έδαφος, στην οικονομία, στο κράτος και θα διασφαλίζει την παραγωγική και ειρηνική συμβίωση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων», σημειώνοντας τη σημασία του δημοσίου διαλόγου στα συγκεκριμένα ζητήματα.
Την άποψη ότι ενδέχεται τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποδειχθούν σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα διαμορφώσουν τη γεωπολιτική πραγματικότητα των επόμενων δεκαετιών σε όλο το διεθνές σύστημα, εξέφρασε ο κ. Μπεγλίτης, ξεκινώντας στην ομιλία του και προχωρώντας σε μία ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με δεδομένες τις εξελίξεις που επέφερε η Αραβική Άνοιξη.

Περιγράφοντας το τοπίο που διαμορφώνεται στην περιοχή, ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι τα μόνα σημεία που έχουν παραμείνει σταθερά και που κατά συνέπεια αποτελούν πλέον τους πυλώνες δράσης της Δυτικής γεω-στρατηγικής στην περιοχή είναι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας ότι ο εν δυνάμει γεωπολιτικός ρόλος των δύο χωρών αναβαθμίζεται σε σημαντικό βαθμό.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης, τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο και με «δραματικό τρόπο» τη λειτουργία του νησιού στο πλαίσιο του διαμορφούμενου πολιτικού συστήματος, προσθέτοντας ότι στη γεωπολιτική τους λειτουργία πρέπει να προστεθεί και το ότι ενισχύουν την ενεργειακή οικονομία της Δύσης, τη στιγμή που εξελίξεις στα αραβικά κράτη καθιστούν όλο και πιο ασαφή τη γεωγραφία της ενέργειας.

Ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε σε μία διαφαινόμενη δημιουργία ενιαίου ενεργειακού χώρου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι με δεδομένο ότι εγκαταστάσεις ενεργειακών υποδομών κοντά στις ισραηλινές ακτές δεν είναι εξασφαλισμένες λόγω δράσης της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, η Κύπρος «αποτελεί οργανικό κομμάτι μίας ευρύτερης ενεργειακής οντότητας που ξεπερνά το άθροισμα των δικών της κοιτασμάτων με αυτά του Ισραήλ». Σε αυτό το πλαίσιο ο πρώην ΥΠΑΜ τόνισε ότι ενισχύεται και η σημασία της ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο και ευρύτερα στο θαλάσσιο χώρο Κρήτης – Ρόδου και Καρπάθου, για την ισραηλινή στρατηγική αφού ο ενιαίος χώρος Ισραήλ και Κύπρου χρειάζεται ένα διάδρομο προς τη Μεσόγειο. Υπό αυτές της συνθήκες, ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ αποκτούν γεωπολιτικό βάθος και δημιουργούν τις βάσεις για μία νέα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνοντας ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου γεωπολιτικού μεγέθους που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο μελλοντικό διεθνές σύστημα, να ενισχύσει τη διεθνή προσωπικότητα και την κυριαρχία της Κύπρου, τις προσπάθειες δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι απαιτείται τολμηρή σκέψη, ρεαλιστική και ορθολογική ανάγνωση των νέων δεδομένων και όχι υποταγή σε παραπλανητικά στερεότυπα τα οποία ίσχυαν μέχρι πρόσφατα και πλέον αποτελούν ιστορικό παρελθόν.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη στασιμότητα που υπάρχει στο Αιγαίο όπου, παρά τις διερευνητικές επαφές και τις συνομιλίες με την Τουρκία, η κατάσταση παραμένει παγιωμένη από το 1975, χωρίς πρόοδο. Στο ίδιο πλαίσιο της στασιμότητας, σημείωσε, ότι βρίσκεται και το Κυπριακό, μετά το σχέδιο Ανάν και την απόρριψη του από τους Ελληνοκύπριους, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη, λέγοντας ότι εάν κάποιος στοιχημάτιζε αυτή τη στιγμή, όπως έχουν τα πράγματα, θα πόνταρε υπέρ του αδιεξόδου.

Στα πράγματα που παραμένουν σταθερά ο βουλευτής της ΝΔ, πρόσθεσε και την επιθετικότητα της Τουρκίας τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, παράγοντας που – όπως είπε – απογοήτευσε και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι θα ήθελαν οι Τούρκοι να προσχωρήσει η Ευρώπη στην Τουρκία και όχι η Τουρκία στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε, ορισμένες πολιτικές επιλογές στο διπλωματικό πεδίο έχουν ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου, αναφέροντας την επιλογή της ένταξης των δύο χωρών στην ΕΕ, αλλά και την επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμαχία με το Ισραήλ, η ανάδειξη της αμερικανο – ισραηλινής εταιρείας στις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, η οποία δημιούργησε μία ασπίδα στις τουρκικές προκλήσεις.

Αναφερόμενος στη θέση της ΝΔ για την ΑΟΖ της Ελλάδας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το κόμμα του θα παλέψει για την ΑΟΖ που θα περιλαμβάνει και το χώρο του Καστελόριζου.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι οι συμμαχίες που διαμορφώνονται με δεδομένες τις ανακαλύψεις των κυπριακών κοιτασμάτων είναι ενθαρρυντικές αλλά δεν πρέπει να θεωρούνται παντοτινές «καθώς στη διπλωματία, όπως υποστήριζε συχνά ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν υπάρχουν δίκαια, υπάρχουν συμφέροντα» και αυτό, όπως υπογράμμισε, πρέπει να «μας κάνει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση και να έχουμε εθνικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, ώστε να παγιωθούν τα όποια οφέλη». Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την ειρήνη και τη συνεργασία μονόδρομο, τονίζοντας ωστόσο ότι για να συμβεί αυτό είναι αναγκαία μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και μία ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας με βάση το Αιγαίο και το Διεθνές Δίκαιο.

Σχετικά με τη σημασία των ενεργειακών κοιτασμάτων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αν και τα άλλα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδειχθούν ανάλογα της «Αφροδίτης», τότε θα έχουμε ένα τελείως διαφορετικό ενεργειακό και οικονομικό σκηνικό που θα επιτρέψει στην Κύπρο να κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου μείζονος κλίμακος, κάτι που θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, σημειώνοντας ως ιδιαίτερα σημαντικό και την κατασκευή σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο.

Ο Γιώργος Μανιάτης, υφυπουργός Ενέργειας, της Ελλάδας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνοντας ότι όλοι οι ενεργειακοί αγωγοί από Ανατολή προς Δύση περνούν από την Τουρκία, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 30 χρόνια που μπορεί να υπάρξει διαφορετικός δρόμος ορυκτών πόρων προς τη Δύση, εκτός Τουρκίας. Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε θαυμασμό στις κυπριακές κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν διαχρονικά σταθερή, αταλάντευτη και ξεκάθαρη πολιτική, τόσο επί Κληρίδη, επί Παπαδόπουλου όσο και επί Χριστόφια.

Στην Ελλάδα, ο κ. Μανιάτης είπε ότι έχουν προκηρυχθεί σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, προσθέτοντας ότι ο χάρτης που δημοσιεύτηκε με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων είναι ο πρώτος που δημοσιεύεται στον οποίο τα όρια της προς έρευνα περιοχής είναι ΑΟΖ, με Αλβανία, Ιταλία και Λιβύη. Ο κ. Μανιάτης είπε ότι η Ελλάδα το Δεκέμβρη ή το Γενάρη, θα προχωρήσει σε προκήρυξη τριών οικοπέδων με τη διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης, στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα. Όποιος διαθέτει στοιχεία που δεν έχει το ελληνικό δημόσιο, ανέφερε, να καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση αίτηση ορίζοντας την περιοχή για την οποία ενδιαφέρεται, και η ελληνική κυβέρνηση αξιολογεί την τεκμηρίωση και την αξιοπιστία της αίτησης που έχει κατατεθεί και αν την αξιολογήσει ως σοβαρή, στέλνει για δημοσίευση ανοιχτό διαγωνισμό και σε 90 μέρες κατατίθενται φάκελοι ανοιχτά και δημόσια από κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο κ. Μανιάτης έκλεισε λέγοντας ότι η εκπληκτική επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η τύχη της γεωγραφίας έχει φέρει και άλλα θετικά, εκτός από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα του χειρισμού του θέματος εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κινήσει το ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και σε άλλες περιπτώσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές πλευρές και είναι σε καλό στάδιο.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Ιωάννης Κοραντής παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σημείωσε ότι το κόμμα του θεωρούσε και θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της γιατί είναι απαραίτητο στοιχείο για να προστατευθεί η εθνική κυριαρχία της χώρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Θεόδωρος Δρίτσας χαρακτήρισε βέβαιο ότι όπως η Κυπριακή Δημοκρατία έπραξε ορθά και προχώρησε στην οριοθέτηση της δικής της ΑΟΖ έτσι έχει αναφέρετο δικαίωμα και η χώρα μας να προχωρήσει σε τέτοιου είδους επιλογές. Σημείωσε ότι για το ΣΥΝ αυτό το δικαίωμα πρέπει να ασκηθεί, αλλά τόνισε ότι η μονομερής άσκηση του δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και δεν λύνει το πρόβλημα. Αναφερόμενος στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ τόνισε ότι οι πολιτικές επιλογές πρέπει να συμβάλλουν στο να γίνουν το Αιγαίο και η Μεσόγειο θάλασσες ειρήνης και όχι αιτίες πολέμου, εντάσεων και ανταγωνισμών.

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Ιωσήφ Ιωσήφ ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, συγχαίροντας την ΟΚΟΕ και την ΕΚΕ για τη διοργάνωση και τη συμβολή τους στον πολιτικό και επιστημονικό διάλογο.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής και νυν βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σιούφας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γρηγόρης Νιώτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλος, ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Γιώργος Γεωργίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του ΟΑΣΕ, Πέτρος Ευθυμίου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουπλής, η βουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Α. Μουνδράκης, ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, πολυπληθής αντιπροσωπεία της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και εκπρόσωποι των παραρτημάτων των κομμάτων της Κύπρου στην Ελλάδα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ