Συνέχεια στην εξωτερική πολιτική, μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό: Eξαγγελίες του νέου καγκελάριου στη γερμανική Βουλή. Στόχος η άμεση καταπολέμηση της πανδημίας.Ο νέος γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, παρουσίασε σήμερα στη Βουλή τους στόχους του κυβερνητικού συνασπισμού. Στην αρχή των κυβερνητικών εξαγγελιών αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πάλη ενάντια του ιού έχει άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση κια θα διεξαχθεί με «μεγάλη αποφασιστικότητα», δήλωσε ο κ. Σολτς. Επίσης, τόνισε τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού, ενώ εξέφρασε έλλειψη κατανόησης για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν. Στόχος της κυβέρνησης είναι πάντως, ως το τέλος του έτους να έχουν χορηγηθεί 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει 18 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Οι αναφορές του Όλαφ Σολτς στην εξωτερική πολιτική χαρακτηριζόταν από το πνεύμα της συνέχειας. Ενώ διαβεβαίωσε, ότι η συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους και τις ΗΠΑ θα είναι σταθερή και αξιόπιστη, κατέστησε σαφές, ότι όπως και στο παρελθόν «η επιτυχία της Ευρώπης είναι η σημαντικότερη εθνική υπόθεση» της Γερμανίας και ότι η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία στην ΕΕ χωρίς συνεννόηση με τη Γαλλία. Υπαινισσόμενος τις διαφορές με την Πολωνία δήλωσε, πως σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των αξιών που διέπουν την ΕΕ, η Γερμανία θα βρίσκεται στο πλευρό της Κομισιόν. Εκτός αυτού υποσχέθηκε την αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών. Στην περίπτωση της έντασης που επικρατεί στα σύνορα της Ουκρανίας, ο κ. Σολτς προειδοποίησε τη Ρωσία ότι η όποια παραβίαση εθνικής ακεραιότητας θα έχει ένα «ακριβό τίμημα».

Κλιματική ουδετερότητα και ψηφιοποίση

Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική, επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του θα είναι μια κυβέρνηση της προόδου. Η προστασία του κλίματος και η ψηφιοποίηση στη χώρα είναι οι δύο μεγάλες προκλήσεις. Η Γερμανία βρίσκεται στην αρχή του «μεγαλύτερου μετασχηματισμού» της βιομηχανίας και της οικονομίας εδώ και 100 χρόνια. Η επόμενη δεκαετία θα είναι μια «δεκαετία της καινοτομίας». Οι δε αναγκαίες επενδύσεις θα γίνουν προπαντός από τον ιδιωτικό τομέα. Για τις επενδύσεις που αφορούν την κλιματική ουδετερότητα και την ψηφιοποίηση, ο καγκελάριος υποσχέθηκε ελκυστικές φορολογικές διευκολύνσεις. Οι δε γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις επιχειρηματικές άδειες θα επιταχυνθούν. Παράλληλα ο κ. Σολτς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής. Ένα από τα μέτρα θα είναι η απαγόρευση της αγοράς ακινήτων σε μετρητά.

Ως μεγαλύτερη απειλή για τη γερμανική Δημοκρατία ο καγκελάριος χαρακτήρισε τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα τον καταπολεμήσει με «όλες τις δυνάμεις» της όπως επίσης ότι θα ενισχύσει οικονομικά πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών κατά της ακροδεξιάς. Ο κ. Σολτς ανακοίνωσε επίσης την αλλαγή του νόμου περί πολιτογράφησης. Μελλοντικά μετανάστες θα δικαιούνται τη γερμανική υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια παραμονής (μέχρι στιγμής οκτώ χρόνια), ενώ θα καθιερωθεί το δικαίωμα της πολλαπλής ιθαγένειας.

Ο Όλαφ Σολτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προκάτοχο του, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία επαίνεσε για τα 16 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας «χωρίς φιλαρέσκεια και ιδιοτροπίες», όπως επίσης και για τον «παραδειγματικό» τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη μετάβαση από την παλιά στη νέα κυβέρνηση.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ