Με την συμμετοχή  337 αθλητών και αθλητριών από 35 χώρες, θα διεξαχθεί φέτος ο διεθνής αγώνας δρόμου υπεραποστάσεως ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Πρόκειται για την 31η διοργάνωση του θεσμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», που ολοκληρώνει την τριετή διάρκειά της. Τον ιστορικό αγώνα διοργανώνει και φέτος ο ΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.
Η διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων θα πρέπει να καλυφθεί από τους συμμετέχοντες μέσα σε χρονικό περιθώριο 36 ωρών.
Στη διοργάνωση «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2013» είχαν δηλώσει εμπρόθεσμα συμμετοχή 560. Από αυτούς, επιλέχθηκαν με απόλυτη σειρά προτεραιότητας και θα τρέξουν τελικά 337 (304 άνδρες και 33 γυναίκες). Η  έγκριση για την συμμετοχή τους γίνεται με αυστηρά και συγκεκριμένα αγωνιστικά κριτήρια, έτσι ώστε ο αγώνας να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο.
Οι Ιάπωνες που πρόσφατα ανέλαβαν την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, έχουν την πολυπληθέστερη ομάδα με 71 αθλητές. Ακολουθεί η Ελλάδα με 45 αθλητές και αθλήτριες.
Στο «31ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» θα πάρουν μέρος αθλητές με μεγάλες επιτυχίες σε διοργανώσεις υπεραποστάσεων.
Μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν και έχουν διακριθεί σε προηγούμενες διοργανώσεις, είναι και οι MARKUS THALMANN (Αυστρία), με 13 τερματισμούς τα τελευταία 17 χρόνια. Κατέλαβε την 1η, 2η, 3η και 4η θέση και βρέθηκε μέσα στην πρώτη δεκάδα, με μόνη εξαίρεση την πρώτη του συμμετοχή το 1996.
IVAN CUDIN (Ιταλία), με δύο συμμετοχές το 2010 και 2011 κατά τις οποίες τερμάτισε πρώτος. Φέτος είναι η τρίτη συμμετοχή του.
JAN-ALBERT LANTINK (Ολλανδία), είναι η τέταρτη συμμετοχή του φέτος και στις δύο προηγούμενες κατέλαβε τη δεύτερη θέση το 2010 και την 5η το 2009. Φιλοδοξεί να τερματίσει πρώτος πριν εγκαταλείψει το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.
YUJI SAKAI (Ιαπωνία), με τρεις τερματισμούς στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Κατέλαβε τη δεύτερη θέση το 2011 με χρόνο 24:22:24
SZILVIA LUBICS (Ουγγαρία), Κατέλαβε την πρώτη θέση στις γυναίκες το 2011 και την τρίτη το 2012. Φέτος είναι η τρίτη συμμετοχή της. Το 2013 έχει λάβει μέρος σε 5 αγώνες και πήρε την πρώτη θέση των γυναικών στους τρείς. Κάλυψε μέχρι στιγμής 653,672 χλμ.
MICHEL MORTON (ΗΠΑ), συμμετέχει για πρώτη φορά. Το 2012 έλαβε μέρος σε 5 αγώνες και κατέλαβε σε όλους την πρώτη θέση με καλύτερο αποτέλεσμα την κάλυψη 277,543 χλμ. σε 24 ώρες. Ίσως κάνει την έκπληξη.

Ένα μέρος των εξόδων καλύπτεται  από την συμμετοχή των αθλητών και τα υπόλοιπα  από τoν αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ – για διάρκεια τριών ετών που ολοκληρώνεται φέτος –  και μέρος των εφοδίων από ιδιώτες  υποστηρικτές.
Χάρη στην οικονομική στήριξη του Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ – η συνεργασία με το οποίο ξεκίνησε  το 2004 και έκτοτε, με μία ετήσια διακοπή συνεχίζεται μέχρι σήμερα – θα γίνει και πάλι ηλεκτρονική καταγραφή των αθλητών σε δέκα κεντρικούς σταθμούς και τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται σε οθόνη στο χώρο του τερματισμού και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.spartathlon.gr, η οποία αναβαθμίστηκε ριζικά.  Το ιδιωτικό κανάλι NET MED – HELLAS (NOVA) θα καταγράψει όλον τον αγώνα και θα κάνει πολύωρες αφιερωματικές εκπομπές μετά το τέλος του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».  Ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι και η παρουσία  καναλιών (Κρατικών και ιδιωτικών) από χώρες με μεγάλη συμμετοχή, όπως η Ιαπωνία, η Αγγλία κ.α.  Για κάθε αθλητή που θα επιλεγεί να πάρει μέρος στον αγώνα,  θεωρείται  ύψιστη τιμή η συμμετοχή του σ΄αυτόν και εκπλήρωση ενός στόχου ζωής και ενός μεγάλου ιδανικού.  Το Έπαθλο, εκτός από τη διεθνή αναγνώριση, δεν είναι τίποτα περισσότερο, από ένα λιτό στεφάνι ελιάς και λίγο νερό από τον ποταμό Ευρώτα. Ξένοι δημοσιογράφοι και κανάλια έρχονται και καλύπτουν αυτόν τον ιστορικό αγώνα, βήμα προς βήμα  και μεταδίδουν τα αποτελέσματα και τα γεγονότα παγκοσμίως.

Πως ξεκίνησε το Σπάρταθλον

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που διεξάγεται  κάθε χρόνο στην Ελλάδα, στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα. Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα. Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα απέδειξε πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.
Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν, οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον, επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και άθλος. Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ, με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα.
Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ