Ο Διεθνής  Σύνδεσμος  ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ  διοργανώνει και φέτος τον διεθνή αγώνα δρόμου υπεραποστάσεων «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2013». Πρόκειται για την 31η διοργάνωση του θεσμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», που ολοκληρώνει την τριετή διάρκειά της.
Η διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων θα καλυφθεί από τους συμμετέχοντες σε χρονικό περιθώριο 36 ωρών.
Στον αγώνα έχουν δηλώσει εμπρόθεσμα συμμετοχή 560 αθλητές και αθλήτριες, από 35 χώρες. Από αυτούς, επιλέχθηκαν με απόλυτη σειρά προτεραιότητας και θα τρέξουν 350 (311 άνδρες και 39 γυναίκες). Η  έγκριση για την συμμετοχή τους γίνεται με αυστηρά και συγκεκριμένα αγωνιστικά  κριτήρια  (σε χρόνους και τερματισμούς σε παραπλήσιους διεθνείς αγώνες), έτσι ώστε ο αγώνας να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο. Πολλοί από τους καλύτερους αθλητές των υπεραποστάσεων θα πάρουν μέρος στον επίπονο ιστορικό αγώνα. Απ’ αυτούς πολλοί είναι αστέρια του παγκοσμίου στερεώματος των υπερμαραθωνίων δρόμων. Οι συμμετέχοντες είναι  αθλητές από Ευρώπη, Β. και Ν. Αμερική, Αυστραλία, Ασία, και την Ελλάδα. Οι Ιάπωνες έχουν την πολυπληθέστερη ομάδα με 71 αθλητές και ακολουθούν οι Έλληνες με 46 αθλητές  και οι Γερμανοί με 31 αθλητές. Για κάθε αθλητή που θα επιλεγεί να πάρει μέρος στον αγώνα,  θεωρείται  ύψιστη τιμή η συμμετοχή του σ΄αυτόν και εκπλήρωση ενός στόχου ζωής και ενός μεγάλου ιδανικού.  Το Έπαθλο, εκτός από τη διεθνή αναγνώριση, δεν είναι τίποτα περισσότερο, από ένα λιτό στεφάνι ελιάς και λίγο νερό από τον ποταμό Ευρώτα. Ξένοι δημοσιογράφοι και κανάλια έρχονται και καλύπτουν αυτόν τον ιστορικό αγώνα, βήμα προς βήμα  και μεταδίδουν τα αποτελέσματα και τα γεγονότα παγκοσμίως. Το ιδιωτικό κανάλι NET MED – HELLAS (NOVA) θα καταγράψει όλον τον αγώνα και θα κάνει πολύωρες αφιερωματικές εκπομπές μετά το τέλος του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».
Ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι και η παρουσία  καναλιών (Κρατικών και ιδιωτικών) από χώρες με μεγάλη συμμετοχή, όπως η Ιαπωνία, η Αγγλία κ.α.
Φέτος, χάρη στην οικονομική στήριξη του Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, θα γίνει και πάλι ηλεκτρονική καταγραφή των αθλητών σε δέκα κεντρικούς σταθμούς και τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται σε οθόνη στο χώρο του τερματισμού και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.spartathlon.gr, η οποία αναβαθμίστηκε ριζικά.

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Ιδρύθηκε το 1984 και από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο, γιατί τότε τοποθετεί χρονολογικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.
Η προετοιμασία του αγώνα, επί ένα σχεδόν χρόνο, δεν απέχει καθόλου από εκείνη ενός στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος. Συγκεκριμένα, υπάρχει πολυάριθμο έμψυχο υλικό, χρησιμοποιούνται οχήματα, κάθε κυβισμού και τύπου, εφόδια για το στήσιμο των 75 σταθμών ανεφοδιασμού κατά μήκος της διαδρομής, άγρυπνη παρακολούθηση των αθλητών για την πλήρη ασφάλεια τους και για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού, με πλαισίωση από κινητές ιατρικέςspartathlon1 μονάδες άμεσης επέμβασης.
Επίσης μια μεγάλη ομάδα  εθελοντών Ιατρών, φυσιοθεραπευτών και χειροπρακτών, εξειδικευμένοι σε αγώνες και κατανεμημένοι σε καίρια σημεία, θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν άμεσα την βοήθεια τους  στους αθλητές. Η κινητοποίηση κατά  την διάρκεια του Αγώνα είναι μεγάλη  από Δήμους, Κοινότητες, Περιφερειακά Νοσοκομεία και Τροχαία, σε όλη τη διαδρομή.
Ο μόχθος για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα όπως το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, είναι σκληρός και οι ευθύνες απέναντι στους αθλητές, είναι τεράστιες.
Ο ΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ  είναι  σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οργανώνει τον αγώνα με τα μέλη του επικουρούμενος και από εθελοντές που αναλαμβάνουν τη χρονομέτρηση, την οποιαδήποτε  παροχή βοηθείας και εφοδίων στους αθλητές καθ΄όλη την 36ωρη διάρκεια του αγώνα,  ανιδιοτελώς.
Ένα μέρος των εξόδων καλύπτεται  από την συμμετοχή των αθλητών και τα υπόλοιπα  από τoν αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ – για διάρκεια τριών ετών που ολοκληρώνεται φέτος –  και μέρος των εφοδίων από ιδιώτες  υποστηρικτές.
Η δυσκολία της διαδρομής και των συνθηκών του αγώνα αποτελούν κίνητρο συμμετοχής  και έχουν  φέρει το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ανάμεσα στους δυο δυσκολότερους δρόμους υπεραποστάσεων.
Οι συμμετέχοντες  δρομείς, συνοδοί τους και  δημοσιογράφοι επιστρέφουν στις πατρίδες τους με τις καλύτερες εντυπώσεις και γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές  της πατρίδας μας, σε μια περίοδο μάλιστα που, ως χώρα, έχουμε απόλυτη ανάγκη από καλά λόγια και θετικά δημοσιεύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ