Γράφει η Προϊσταμένη του Δημόσιου Ταμείου της Δ.Ο.Υ. Ηγουμενίτσας Κόλλια Κωνσταντίνα.

Tην Τετάρτη 7 Μαϊου 2014, στην κατάμεστη αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, το ΚΕΣΥΠ Θεσπρωτίας έκλεισε τις φετινές εκδηλώσεις με μία καταπληκτική ημερίδα «Σπουδές στη Γαλλία, Γνωριμία με τον Άλλον…».

Επίτιμη προσκεκλημένη ήταν η κ. Ilham Belhabib, υπεύθυνη επιστημονικής και πανεπιστημιακής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Ευάγγελος Τζάνης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαί-δευσης Νομού Θεσπρωτίας ο οποίος επικεντρώθηκε στη σημασία της απόκτησης της γνώσης από τον άνθρωπο.

Στη συνέχεια προβλήθηκε video με τίτλο: La France en Images προβάλλοντας τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά αλλά και σύγχρονα μνημεία της Γαλλίας.  Κατόπιν η κ. Αγλαϊα Χασκοπούλου DEA, καθηγήτρια Γαλλικών, έκανε μια παρουσίαση της Γαλλίας με τίτλο: Ένας ανθρωπιστικός & παλλόμενος σε βάθος χρόνου πολιτισμικός οδοδείκτης.Η κ.Χασκοπούλου έκανε λόγο για τα γεωγραφικά και γεωφυσικά χαρακτηριστικά της χώρας, τον τουρισμό, τα πανεπιστήμια την τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας η οποία προσφέρει μόρφωση και πολιτισμό στους επισκέπτες της.

Στην πορεία ακολούθησε η ομιλία της κ. Βασιλικής Β. Παππά Msc MA, υπεύθυνης του ΚΕΣΥΠ Ηγουμενίτσας . Η εισήγησή της είχε τίτλο: «Σπουδάζω στο εξωτερικό: οι αλλαγές ως πρόκληση για αυτοβελτίωση και διεύρυνση επαγγελματικών οριζόντων».

Μίλησε για την ψυχολογία του φοιτητή στο εξωτερικό, τις δυσκολίες και τις ανασφάλειες που έχει σε ένα ξένο και διαφορετικό περιβάλλον αλλά και την αυτοπεποίθηση που αποκτά τις εμπειρίες,τη διεύρυνση του μυαλού και την προοπτική για νέες σπουδές και γνώσεις.

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Ilhan Belhabib με τίτλο «Προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία».

Παρουσίασε τα Γαλλικά πανεπιστήμια, τις σχολές, τα έτη σπουδών, τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών καθώς και τον τρόπο πρόσβασης σε αυτά των Ελλήνων σπουδαστών. Στη συνέχεια η κ. Γεωργία Κολιοπούλου DEA, καθηγήτρια Γαλλικών, εστίασε στο «Πρόγραμμα Comenius και τον ρόλο του στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Παράλληλα με την ομιλία της προέβαλε ένα video με τις δραστηριότητες των παιδιών του Α΄ Γυμνασίου στο πρόγραμμα COMENIUS.

Τα παιδιά μέσω του προγράμματος, φιλοξενούνται και φιλοξενούν μαθητές από ξένες χώρες, με αποτέλεσμα να βιώνουν τους ξένους πολιτισμούς και να εξασκούν τις ξένες γλώσσες. Έρχονται σε επα-φή με τη νοοτροπία, τον τρόπο ζωής των άλλων μαθητών, αποκτούν γνώσεις μέσω των δραστηριοτήτων οι οποίες μπορεί να είναι φιλολογικού, ιστορικού, καλλιτεχνικού ή άλλου περιεχομένου και κάνουν φιλίες βρίσκοντας έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας με τα άλλα παιδιά. Επίσης αποκτούν αυτονομία, ανεξαρτησία, αποφυγή του ρατσισμού και προετοιμάζονται για τυχόν σπουδές στο εξωτερικό. Οι μαθήτριες του Β’ Λυκείου Ηγουμενίτσαgallia1ς Μυρτώ Κοκμοτού και Αρετή Παπανικολάου απήγγειλαν ποιήματα Γάλλων ποιητών.

Επίσης την εκδήλωση πλαισίωσε κλασσική μουσική με τις μαθήτριες Τζωρτζίνα Παππά και Ελευθερία Κισσοπούλου στο πιάνο και η Βικτωρία Ζάρρου στο τσέλο.

Η υπεύθυνη του Θεσπρωτικού Ωδείου κ. Νικόλ Μουσκέττα τίμησε το αφιέρωμα στη Γαλλία παίζοντας στο πιάνο το μουσικό Γαλλικό κομμάτι Rapproche d΄Amour.

Τέλος πραγματοποιήθηκε συνέντευξη από την κ. Βάσω Παππά στην κ. Ilham Belhabib η οποία συνοψίζοντας είπε ότι η Γαλλία έχει μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών, διότι προσφέρει υψηλού επιπέδου σπουδές με χαμηλό κόστος ζωής._

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ