Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας Αθανάσιος Σκορδάς επισκέφθηκε, επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής, την περιοχή της Σταυρούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία, προκειμένου να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό στην Έκθεση Άρτου (Bread Festival) που διοργανώθηκε στην περιοχή. Ο κ. Σκορδάς επίσης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο και τους επικεφαλής των επιτροπών τροφίμων, οικονομικών, τουρισμού και νεολαίας της περιφέρειας Σταυρούπολης. Ακολούθως ο κ. υφυπουργός συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της περιφέρειας κ. Βλαδίμηρωφ και τον πρώην υφυπουργό Γεωργίας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και ηγετικό στέλεχος των ομογενών στη Ρωσία κ. Βλαδίμηρο Καΐσεφ. Στο πλαίσιο των επαφών του με τους ομογενείς της περιοχής, ο κ. Σκορδάς πραγματοποίησε επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο της Σταυρούπολης, στο οποίο φοιτούν περί τα 300 παιδιά.

Παρακάτω παρουσιάζουμε την ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά στους ομογενείς της περιοχής Σταυρούπολης (Ρωσία).

“Εκ μέρους της κοινής μας πατρίδας, της Ελλάδας, σας απευθύνω θερμό, πατριωτικό χαιρετισμό και σας μεταφέρω τη χαρά και τη συγκίνηση όλης της αποστολής για το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μαζί σας.
Ο Ελληνισμός, που αποτελεί κοινό στοιχείο όλων όσοι είμαστε Έλληνες από γέννηση, ή από καταγωγή, έλαβε παγκόσμια χαρακτηριστικά χάρη στους Έλληνες της Διασποράς, δηλαδή φωτισμένους συμπατριώτες μας που αποφάσισαν να κατοικήσουν και να εργαστούν σε ένα άλλο σημείο της γης, μακριά από την Ελλάδα, έχοντας όμως κλείσει μέσα στην καρδιά τους, τους φάρους που οδηγούν πάντοτε τον Ελληνισμό: Τον Παρθενώνα, την Ορθοδοξία, την κυριαρχία του Λόγου, της Πίστης στο Θεό και την αγάπη στην Πατρίδα.
Έτσι, ο Ελληνισμός έγινε παγκόσμιος. Στην Αθήνα ή στη Νέα Υόρκη, στο Πεκίνο ή στη Σταυρούπολη, παντού θα βρεις Έλληνες, που είναι περήφανοι για την καταγωγή τους αλλά και για την παρουσία τους στη νέα τους πατρίδα.
Αυτούς εγώ τους θεωρώ δυο φορές Έλληνες και νοιώθω τυχερός που αυτή την ώρα απευθύνομαι σε ανθρώπους που τους θεωρώ δυο φορές Έλληνες.
Εδώ, στη Σταυρούπολη, η ευρύτερη περιοχή είχε την ευκαιρία να βιώσει και να υποκλιθεί στο μεγαλείο των Ελλήνων. Ο ελληνικής καταγωγής Γιόργκι Βλαστόφ υπήρξε πριν από σχεδόν δυο αιώνες ο άνθρωπος που έδωσε στην περιοχή μια αναπτυξιακή ώθηση με υποδομές που για την εποχή θεωρούνταν πρωτοπόρες κι έκαναν την περιοχή μια από τις πιο ανεπτυγμένες της Ρωσίας.
Μερικές δεκαετίες αργότερα, όταν και πάλι η Σταυρούπολη είχε ανάγκη από έναν ηγέτη που θα άνοιγε ένα νέο κύκλο ευημερίας για την περιοχή, βρέθηκε πάλι ένας Έλληνας, ο Νικολάι Νικιφοράκι, που στα τέλη του 19ου αιώνα έδωσε, ως γενικός Κυβερνήτης της περιοχής, μια νέα πνοή στην ανάπτυξη της Σταυρούπολης.
Το πρώτο τηλεφωνικό δίκτυο της περιοχής σας, η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή, ένα πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής νοσοκομείο, το περίφημο Όλγιο Κολέγιο για κορίτσια, τα πρώτα κυριακάτικα σχολεία για πολίτες που έχουν έφεση στη μόρφωση, το πρώτο επαγγελματικό σχολείο της Σταυρούπολης, όλα αυτά φέρουν την υπογραφή του Νικολάι Νικιφοράκι, γόνου ελληνικής οικογένειας, που έκανε νέα του πατρίδα τη Σταυρούπολη, όπως εσείς, την αγάπησε και προσέφερε πολλά σε αυτήν. Όπως εσείς.
Είμαι βέβαιος ότι η παρουσία μας εδώ, αυτής της αποστολής, ενδυναμώνει τους δεσμούς σας με την Ελλάδα, αλλά και αναδεικνύει την οικουμενικότητα του Ελληνισμού, τόσο ως πνευματική και πολιτισμική παρακαταθήκη, όσο και ως φυσική παρουσία.
Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας, όπως λέει ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης, είναι ο ελληνικός κόσμος, ο κόσμος του φωτός, της Δημοκρατίας και του Πνεύματος.
Αυτή η πατρίδα, έχει στην μακραίωνη ιστορία της πολλές στιγμές δόξας και προκοπής, κι άλλες πολλές στιγμές δοκιμασίας.
Μια τέτοια δοκιμασία περνά εδώ και μερικά χρόνια η Ελλάδα.
Οι προηγούμενες γενιές, με τις δικές τους εμπειρίες και προτεραιότητες, δημιούργησαν ένα οικονομικό μοντέλο που δεν άντεξε στις νέες συνθήκες της παγκοσμιότητας και του ανταγωνισμού εθνικών οικονομιών κι επιχειρήσεων.
Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, τα τέσσερα τελευταία χρόνια οι Ελληνίδες και οι Έλληνες περνάμε μια συλλογική οικονομική κρίση, η οποία, όμως, αποτελεί ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την πορεία μας.
Η Ελλάδα, που πριν από ενάμιση χρόνο ήταν πολύ πιθανό να καταρρεύσει, σήμερα όχι μόνο έχει πλήρως ξεφύγει από αυτόν τον κίνδυνο, αλλά κατάφερε να στραφεί στη διεθνή αγορά.
Αυτή ακριβώς η στροφή, μας έφερε σήμερα στη Σταυρούπολη, προκειμένου να μεταφέρουμε εδώ το μοντέλο του ελληνικού αρτοποιείου.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική αγορά είναι σχεδόν έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ανταγωνιστικής και διεθνοποιημένης αγοράς.
Η κυβέρνησή μας κατάφερε μέσα σε λίγο διάστημα να διορθώσει πολλά από τα κακώς κείμενα στη λειτουργία των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμα μερικά εμπόδια, αλλά αγωνιζόμαστε καθημερινά για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση της οικονομίας μας, και έτσι να είμαστε σε θέση να τα εξαλείψουμε κι αυτά.
Με δυο λόγια, διαμορφώνουμε μια Ελλάδα πιο φιλική στις επιχειρήσεις από όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια.
Σε αυτή την προσπάθεια ολόκληρης της Ελλάδας, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας και η δική σας παρουσία στη φίλη και σύμμαχο Ρωσία μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμος σύμμαχος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και μετέπειτα κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας είναι η εμβληματική μορφή που συμβολίζει τους διαχρονικά στενούς δεσμούς των δυο χωρών.
Ήδη οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αναβαθμίζονται σταθερά: Φέτος, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες επισκέφθηκαν την Ελλάδα για τουρισμό, κι απόλαυσαν τον ήλιο, τη θάλασσα και την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία.
Προσωπικά, συνυπογράφω απολύτως τη δήλωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας όταν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια: «Τα προβλήματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα και καμία χώρα, όσες δυνάμεις και αν διαθέτει δεν μπορεί να τα διευθετήσει από μόνη της. Απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες, και ιδιαίτερες συμμαχίες» είπε, μεταξύ άλλων ο κύριος Λαβρόφ.
Συγχρόνως, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της ελληνικής νομοθεσίας, παρέχουμε άδεια παραμονής για τουλάχιστον πέντε χρόνια σε όποιον επιλέξει να επενδύσει σε ελληνική ακίνητη περιουσία ποσό 250.000 ευρώ και άνω.
Την προσπάθεια σύσφιγξης των ελληνορωσικών σχέσεων όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά σε όλους τους τομείς της ζωής μας, στον Πολιτισμό, στην παράδοση, στη θρησκεία και την Ορθοδοξία, συμβολίζετε εσείς, που ζείτε σε αυτή την όμορφη χώρα και στις φλέβες σας τρέχει ελληνικό αίμα.
Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι ανάμεσά σας, σφίγγω το χέρι καθενός και καθεμιάς από σας ξεχωριστά, και σας εύχομαι όλα τα καλά του Θεού.
Σας ευχαριστώ πολύ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ