Ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών θα έχει επαφές με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν για την κατάσταση στη Γάζα, τις διμερείς σχέσεις, αλλά και περιφερειακά ζητήματα.Ο Αμερικανός διπλωμάτης μεταβαίνει στην Τουρκία σε μια στιγμή που οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας βρίσκονται στο πλέον χαμηλό επίπεδο, με τον πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει, ότι «ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής για εμάς με κανέναν τρόπο. Τον διαγράψαμε», και να ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον τούρκο πρέσβη στο Τελ Αβίβ. Την ίδια στιγμή, όμως, να αφήνει όλα τα σενάρια ανοικτά προσθέτοντας ότι «η πλήρης ρήξη των δεσμών, στη διεθνή διπλωματία, δεν αποτελεί επιλογή». Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν θέλει η Τουρκία να παραμείνει βασικός παίκτης στη διαπραγματευτική φάση για το Παλαιστινιακό όποτε και αν αρχίσει αυτή.

Στην Άγκυρα, ο Μπλίνκεν θα «επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με εταίρους για να τεθούν οι προϋποθέσεις για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή και για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους». Υπάρχει όμως σοβαρή διαφορά απόψεων. Η Άγκυρα δίνει προτεραιότητα στην άμεση κατάπαυση του πυρός. Η Ουάσιγκτον φαίνεται να περιμένει το τέλος της πολύνεκρης στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα. Υπάρχει όμως και άλλο πεδίο διαφωνίας. Ο Μπλίνκεν θα θέσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό πρωτόκολλο στις 23 Οκτωβρίου και το έστειλε στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, στις τελευταίες δηλώσεις του, πρόβαλε και πάλι το επιχείρημα ότι « δεν έχουν ληφθεί ακόμα μέτρα για τη δράση του PKK στη Σουηδία». Με άλλα λόγια η τελική απόφαση θα καθυστερήσει ενώ το παζάρι της Άγκυρας συνεχίζεται απέναντι στη Δύση, με τον πρόεδρο Ερντογάν να ενισχύει το γόητρο του και στο εσωτερικό της χώρας του όπου η κοινή γνώμη παραμένει συντριπτικά υπέρ των Παλαιστινίων.

Οζγκιούρ Οζέλ, νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η ενίσχυση της δημοτικότητας του προέδρου Ερντογάν αλλά και του κυβερνώντος κόμματος είναι πλέον μια αναγκαιότητα για να μπορέσει να επανακτήσει τους μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους της χώρας στις 31 Μαρτίου του 2024. Στις δημοτικές εκλογές του 2019, σε μια ταπεινωτική ήττα, το ΑΚΡ έχασε τους μεγαλύτερους δήμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Σμύρνης, της Αττάλειας και άλλων.

Η χθεσινή ήττα του Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, που επί 14 χρόνια βρισκόταν στο τιμόνι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να κερδίσει ούτε μια εκλογική νίκη, ταράζει τα ήρεμα νερά στα οποία έπλεε ο πρόεδρος Ερντογάν μετά την εντυπωσιακή διπλή εκλογική νίκη του τον περασμένο Μάιο. Η αυτοπεποίθηση ότι στις δημοτικές εκλογές στις 31 Ιανουαρίου του 2024 οι δικοί του άνθρωποι θα πάρουν τις πόλεις που έχασαν ήταν διάχυτη τελευταία στους λόγους του Ερντογάν.

Η εμφάνιση ενός νεότερου, πιο δυναμικού και με ρητορικές ικανότητες νέου αρχηγού, του 49χρονου Οζγκιούρ Οζέλ που κέρδισε την υποστήριξη μεγάλου αριθμού συνέδρων στο 8ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσον η νίκη των υποψηφίων του ΑΚΡ στις μεγάλες πόλεις, είναι σίγουρη. Η μεγάλη μάχη θα παιχτεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο τούρκος πρόεδρος έχει ρίξει όλο το βάρος της προεκλογικής ρητορικής του για να ανακτήσει τον μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Δήμο της χώρας που έχασε το 2019 από τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Ιμάμογλου από το χώρο του ΡΛΚ, κατακτώντας την Πόλη, έγινε ο στόχος της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν, αν και η αρχική υψηλή δημοτικότητά του έχει πέσει αρκετά τελευταία. Η ανάδειξη του Οζέλ στην αρχηγία του ΡΛΚ ενισχύει τον Ιμάμογλου που άσκησε κριτική στον Κιλιτζντάρογλου και υποστήριξε τον Οζέλ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Rawest Research το 54,5% των Κούρδων ερωτηθέντων που κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη, πιστεύουν ότι ο σημερινός δήμαρχος Ιμάμογλου δεν μπορεί να κερδίσει τις τοπικές εκλογές χωρίς την υποστήριξη του κουρδικού κόμματος HEDEΡ. Από την άλλη, το 52,7% πιστεύει ότι ο Ιμάμογλου θα κερδίσει ξανά τις εκλογές. Άλλωστε, με την βοήθεια των ψήφων των Κούρδων της Πόλης είχε κερδίσει ο Ιμάμογλου το 2019. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο Ιμάμογλου έχει καταδικαστεί από την τουρκική δικαιοσύνη για προσβολή δημόσιου λειτουργού και θα μπορούσε να αναγκαστεί να παραιτηθεί εάν επικυρωθεί η απόφαση. Ίσως αυτό να είναι και το τελευταίο χαρτί στο οποίο υπολογίζει ο τούρκος πρόεδρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ