Πόλος έλξης η χώρα μας για δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου και ναυτιλίας.

 Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

 

Από τη Νορβηγία στην Ελλάδα μεταφέρεται η έδρα της «Ocean Rig», μιας εκ των  μεγαλύτερων εταιρειών διεθνώς στην αγορά των πλοίων γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Ημερησία».
Η «Ocean Rig», που εξαγοράστηκε το 2008 από την ελληνικών συμφερόντων  «DryShips» του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, μεταφέρει την έδρα της στα νότια προάστια της Αθήνας από το Stavanger της Νορβηγίας.

Τα νέα της γραφεία έχουν ήδη αρχίσει να στελεχώνονται με το κατάλληλο προσωπικό από Έλληνες, ενώ θα μεταφερθεί και ένα μέρος των υπαλλήλων από τα 120 άτομα, που απασχολούνταν συνολικά στη Νορβηγία. Υπολογίζεται, ότι έως το τέλος του 2013 ολόκληρο το αρχηγείο της «Ocean Rig» θα λειτουργεί στην Ελλάδα. Προβλέπεται επίσης ότι άλλα δύο νέα γραφεία της θα ανοίξουν στην Αγκόλα και την Βραζιλία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δύο είναι οι βασικοί λόγοι, που συντέλεσαν σημαντικά στην απόφαση για τη μεταφορά της «Ocean Rig» στην Ελλάδα. Ο πρώτος είναι, ότι αρχίζει να οικοδομείται η αντίληψη, πως η Ελλάδα στο μέλλον θα αποτελέσει κόμβο για τις δραστηριότητες, που σχετίζονται με τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», εκτός από την «Ocean Rig» και η «Νautilus Marine Acquisition», που έχει την έδρα της στην Αθήνα, ετοιμάζεται να εισέλθει σε αυτόν τον χώρο, δημιουργώντας ένα νέο πεδίο στην τεχνογνωσία της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.
Ο δεύτερος λόγος είναι, ότι η διαχείριση μίας τέτοιας εταιρείας στην Ελλάδα σε σχέση με τη Νορβηγία, είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από άποψη κόστους.
Τους τελευταίους μήνες, λόγω της κρίσης στη ναυτιλία αλλά και της κρίσης στην ελληνική οικονομία, οι αποδοχές των ελληνικών στελεχών έχουν περικοπεί σημαντικά, αφού η μείωσή τους φθάνει περίπου το 30%, καθώς καταργήθηκαν οι έξτρα αμοιβές και τα μπόνους.
Η πτώση των αμοιβών σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμπειρία, που διαθέτει η ελληνική αγορά ναυτιλιακών στελεχών, θεωρούνται μεγάλο πλεονέκτημα για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες. Έτσι δεν αποκλείεται, τους προσεχείς μήνες να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα και άλλες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, όχι μόνον ελληνικών αλλά και ξένων συμφερόντων

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ