Για μια κρίσιμη περίοδο στην οποία εισέρχεται το Κυπριακό μίλησε ο έλληνας Πρωθυπουργός κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο για την συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.Την θέση ότι Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν προσηλωμένες στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες προκρίνουν την λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως την μόνη αποδεκτή λύση για το Κυπριακό, διατύπωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στη Λευκωσία με τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για τον συντονισμό Κύπρου-Ελλάδας ενόψει της σύγκλισης άτυπης πενταμερούς συνόδου για το Κυπριακό, τόνισε ότι οι τουρκικές θέσεις, έτσι όπως τουλάχιστον διατυπώνονται δημοσίως, βρίσκονται εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και χαρακτήρισε τις θέσεις περί δύο κρατών ως ανεδαφικές, αφού απορρίπτονται από τον ίδιο τον ΟΗΕ, αλλά και από την ΕΕ. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση 2561 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που όπως ανέφερε, προκρίνει ως μόνη βιώσιμη λύση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Συνεπώς, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η Άγκυρα και ο Ερσίν Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επανέναρξη ενός διαλόγου νοείται μόνο εντός των υφιστάμενων και δεσμευτικών ορίων που περιγράφονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για μια «ευαίσθητη συγκυρία για το μέλλον του Κυπριακού», τόνισε την ανάγκη η λύση του Κυπριακού να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των κυπρίων, και όχι τις στοχεύσεις της Τουρκίας. Ως εκ τούτου είπε, αμετακίνητη θέση της Ελλάδας παραμένει η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Οι θέσεις αυτές κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, αποτελούν και την στάση μας στις διαπραγματεύσεις που επιχειρεί να επανεκκινήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Η Ελλάδα, τόνισε, στηρίζει ενεργά τις διαπραγματεύσεις και θα είναι παρούσα στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό.

Κοινή γραμμή ενόψει πενταμερούς

Από την πλευρά του ο κύπριος Πρόεδρος σημείωσε πως κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων, Ελλάδα και Κύπρος είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα δεδομένα για την άτυπη διάσκεψη, αλλά και να καθορίσουν από κοινού τους επιδιωκόμενους στόχους. Επαναδιατυπώθηκε η ξεκάθαρη θέση, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι η επιδιωκόμενη λύση,δεν μπορεί να αποκλίνει από τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Όπως και ο έλληνας Πρωθυπουργός, έτσι και ο κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι η επιδιωκόμενη λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να διαλαμβάνει τον τερματισμό των αναχρονιστικών συνθηκών εγγυήσεων, της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και να διακρίνεται από λειτουργικότητα του μετεξελιχθέντος μορφώματος.

Ο Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη για την δημιουργία ενός δημιουργικού κλίματος, λέγοντας πως «δεν μπορεί κάτω από συνθήκες απειλής ή μονομερών ενεργειών ή εκνόμων ενεργειών να αναμένεται ένας ουσιαστικός διάλογος». Τέλος ο Πρόεδρος της Κύπρου, αναφερόμενος και στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ «θα επιδείξει την επιβαλλόμενη αλληλεγγύη, στηρίζοντας τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού με έμπρακτη και ενεργό εμπλοκή σε έναν αναμενόμενο μελλοντικό διάλογο στην ουσία του Κυπριακού».

“Μπαράζ” επισκέψεων στην Κύπρο

Με την επίσκεψη Μητσοτάκη κλείνει ο κύκλος των επισκέψεων των εκπροσώπων των τριών εγγυητριών δυνάμεων, που στις αρχές Μαρτίου θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της άτυπης πενταμερούς. Πρόσφατα επισκέφθηκε την Κύπρο ο Μεβλούτ Τζαβούσογλου, ο οποίος μετά από συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων έδωσε το στίγμα των τουρκικών θέσεων, παραπέμποντας σε λύση εκτός του πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Την προηγούμενη Πέμπτη βρέθηκε στην Κύπρο και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινικ Ράαμπ, ο οποίος σε διαδοχικές συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες, παρουσίασε συγκεκριμένες ιδέες για αναθέρμανση της διαδικασίας. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθεί στην Κύπρο και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος αναμένεται να διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί οποιαδήποτε μορφή λύσης που θα παραπέμπει σε δύο κράτη.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ