Ο Β.Η./κός Ελληνισμός απέναντι στην έξαρση του Αλβανικού Εθνικισμού.

Της Θωμαϊς Παριανού.

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση στην μνήμη του αδικοχαμένου Αριστοτέλη Γκούμα, που διοργάνωσε η Ενωση Χειμαρριωτών «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ», στην Αίθουσα Κωνσταντινοπολιτών στους Αμπελοκήπους, με αθρόα προσέλευση κόσμου. Εισηγητής και κεντρικός παρουσιαστής ήταν ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά την εισήγηση του κ. Αγ. Συρ., έγινε προβολή σε Video Wall, του πατέρα, της μητέρας και του αδελφού του αδικοχαμένου Αρ.Γκ., . Μιλούν για τις συνθήκες της δολοφονίας τού παλικαριού τους που έγινε ύπουλα, απρόοπτα και απροειδοποίητα, για τις τραγικές στιγμές που περνάει η οικογένεια Μιλούν επίσης για την αμέλεια , αν όχι για την ανοχή, της αστυνομίας, του δικαστηρίου και του συνόλου του πολιτικού κόσμου της Αλβανίας, και ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων. Χαρακτηριστική η φράση τους ‘ΕΜΕΊΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ, ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ’. Ευχαρίστησαν την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα και τον λαό της Ελλάδος για το ενδιαφέρον τους.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή. Στην συνέχεια, ακολούθησαν ομιλίες, όπου όλοι εξέφρασαν την θλίψη τους για την δολοφονία του Αρ.Γκούμα και τον προβληματισμό τους για την ΕΕΜ και για την Β.Η./ρο γενικότερα. Παράλληλα εθίγησαν και άλλα συναφή θέματα, οι δε ομιλητές είχαν την εξής σειρά :

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΛΑΝΟΣ, Δήμαρχος Χειμάρρας, Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ‘ΟΜΟΝΟΙΑ’

o οποίος είπε περιληπτικά τα εξής: «Να δούμε και να αναλογιστούμε τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν σήμερα εντός του Αλβανικού κράτους και κοινωνίας, στις οποίες ο Β.Η/κος .Ελληνισμός καλείται να ανταπεξέλθει. Το γεγονός ότι ο Αρ. Γκ.. δολοφονήθηκε επειδή μιλούσε την μητρική του γλώσσα, συντάραξε όχι μόνο την κοινωνία της Χειμάρρας, αλλά ολόκληρη της Ε.Ε.Μ. Εμείς ως ΟΜΟΝΟΙΑ. από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε κοντά στα γεγονότα, δίπλα στην οικογένεια και τους κατοίκους. Τα ΜΜΕ της Αλβανίας, αλλά και άλλοι κύκλοι, καλλιεργούν μέσω του Τύπου, κλίμα όχι θετικό και προσπάθησαν να δικαιολογήσουν το συμβάν ως ένα συνηθισμένο τροχαίο. Παράλληλα, φρόντισαν να επιτεθούν εναντίον της ηγεσίας της ΕΕΜ χωρίς προηγούμενο. Δεχθήκαμε μέχρι ύβρεις και κατηγορίες ότι είμαστε οι σχεδιαστές όλης αυτής της κατάστασης. Η δολοφονία .του Αρ. Γκ. ήταν η αποκορύφωση των διώξεων που έχει υποστεί η ΕΕΜ τα τελευταία 20 χρόνια. Φαίνεται να υπάρχουν εντός της Αλβανικής.κοινότητας. συγκεκριμένοι πυρήνες, ομάδες ανθρώπων , κυρίως νέοι, οι οποίοι έχουν ποτιστεί από το μίσος για οτιδήποτε Ελληνικό και, όπως φαίνεται, να βρίσκουν και στήριξη από σημαντική μερίδα του Τύπου και της διανόησης.

Tα ζητήματα της ΕΕΜ, συνδέονται άμεσα με την εξωτερική πολιτική τη πατρίδος μας της Ελλάδας. Οσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο αναγκαία η χάραξη μίας στρατηγικής, η οποία θα μας οδηγήσει μπροστά και με τα σωστά βήματα σε σωστό χρόνο. Πιστεύω ότι είναι η στιγμή να καταλήξουμε και να καταλάβουμε ότι πρέπει να έχουμε μία και ενιαία φωνή. Και το συντομότερο να υλοποιηθεί μία άλλη συνάντηση διευρυμένη, η οποία, σε συνεργασία με το εθνικό κέντρο, να καθορίζει την στρατηγική αυτή.»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ, Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ο κ. Μ. Π. εισέπραξε την μερίδα του λέοντος σε διαμαρτυρίες από τον κόσμο, για τις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την οποίαν εκπροσωπούσε, χωρίς φυσικά να φταίει σε τίποτα ο ίδιος. Εκανε μία ιστορική αναδρομή για το πώς οι Β.Η./τες ήταν πάντοτε δεμένοι με την Ελληνική τους γλώσσα. Επεσήμανε κάποια αλβανικά σχολικά βιβλία που περιέχουν στοιχεία αλυτρωτισμού και επεκτατισμού εις βάρος της Ελλάδας και τα οποία ευθύνονται, κατά ένα μεγάλο μέρος, για το μίσος που νοιώθουν οι Αλβανοί, κυρίως στις νεαρές ηλικίες, εις βάρος των Ελλήνων. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους λανθασμένους χειρισμούς της Ελλάδος και στο θέμα της ΕΕΜ αλλά και γενικότερα της εξωτερικής πολιτικής, ασκώντας έτσι μία άτυπη κριτική στην κυβέρνηση. Είπε (περιληπτικά) ότι:

«Η Ελλάδα δίνει χωρίς να ζητά τίποτε. Στις διεθνείς σχέσεις ποτέ δεν δίνεις χωρίς να παίρνεις. Είναι κανόνας και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες. Μέσα από μία ενιαία στρατηγική πρέπει να εξετασθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕΜ στην Αλβανία, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά της, με την περιουσία της, με τα ατομικά τους, τα πολιτικά τους, θρησκευτικά τους και οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τα προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με ό,τι αντιμετωπίζουν οι Β.Η./τες εδώ στην μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα, είτε αυτό αφορά την ιθαγένειά τους, είτε τα ζητήματα που είναι τρέλα να τα σκεφθεί κανείς (με τους τρόπους που αντιμετωπίζονται από την επίσημη πολιτεία), κυρίως στα θέματα της ιθαγένειας και της σύνταξης των ηλικιωμένων στην Β.Η./ρο. »

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, Βουλευτής Ροδόπης, της Ν.Δ.

Ο κ. Ευρ. Στ. είναι παιδί προσφυγικής οικογένειας από την Αν. Θράκη, που μετακόμισε στην σημερινή Ν.Δ. Θράκη το 1922. Ως γνωστόν, στην Θράκη υπάρχει και η Μουσουλμανική Μειονότητα και ο κ.Ε.Στ. είναι εξοικειωμένος με θέματα μειονοτήτων, έχοντας μάλιστα διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εξίσωσε, κακώς κατά την γνώμη μας, τις δύο μειονότητες (Μουσουλμανική και ΕΕΜ), λέγοντας ό,τι απαιτείται για την μία πρέπει να γίνει σεβαστό και για την άλλη. Και λέμε κακώς, γιατί οι Β.Η./τες ήταν πάντα εκεί, στα πατρογονικά ΕΛΛΗΝΙΚΑ εδάφη τους από τα αρχαία χρόνια. Ενώ η μουσουλμανική μειονότητα, είτε προέρχεται από απογόνους βιαίως εξισλαμισθέντων Ελλήνων, είτε από τουρκογενείς, είναι προ’ι’όν αιματηρής εισβολής και κατοχής βαρβάρων, στην χώρα του ΟΡΦΕΑ.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στους καθ’ημάς «’κουλτουριάρηδες’, που επαίρονται ότι φωνάζουν όταν παραβιάζονται τα μειονοτικά δικαιώματα (αλλογενών)ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, αλλά σιωπούν όταν παραβιάζονται ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα Ελλήνων εκτός Ελλάδος και χαρακτηρίζουν τους πατριώτες ‘εθνικιστές’, δημιουργώντας συχνά σύγχυση και παραλογισμό». Εξήρε την δημοκρατική μεταχείριση που έχουν οι μουσουλμάνοι της Θράκης, και μάλιστα σε σύγκριση με αυτά που υφίστανται οι Ελληνες μειονοτικοί, που ζουν στα εδάφη της Αλβανίας και της Τουρκίας Αναφέρθηκε επίσης και στις ‘μειονοτικές ζώνες’ που καθιέρωσε ετσιθελικά ο Χότζα και τις οποίες ‘προσκυνάει’ μέχρι σήμερα το Ελληνικό κράτος.

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ, Βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ.

Ο κ. Μ. Β. θεωρεί αιτία των δεινών της σημερινής Ελλάδας, την υποχωρητικότητα των πολιτικών της κυρίως στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Είπε, συγκεκριμένα:

«Η Ελλάδα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, για δεκαετίες, ακολουθεί πολιτική της αψόγου στάσεως. Είναι το καλό παιδί, είμαστε μονίμως με ένα μεγάλο χαμόγελο προς πάσαν κατεύθυνσιν. Είμαστε μονίμως υποστηρικτικοί σε κάθε είδους αίτημα. Από κάθε πλευρά πιεζόμαστε και εμείς συνεχίζουμε βλακωδώς να χαμογελάμε και να τείνουμε και άλλη χείρα φιλίας. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό επ’ αόριστον. Τι καλή σχέση μπορείς να έχεις π.χ. με την Αλβανία, όταν ακολουθεί πολιτικές εποικισμού και αφελληνισμού της Β.Η./ρου? Μπορούμε να πιέσουμε τους Αλβανούς με το ‘τυρί’ της Ε.Ε. και παράλληλα να ενισχύσουμε τους Β.Η./τες στους αγώνες τους. Επί πλέον, .αυτά που λέμε εδώ 20 χρόνια τώρα, να τα θέτουμε συνεχώς στα διεθνή φόρα.

Εγώ θα τα λέω, όσο χρόνο μπορώ, μέχρι να μπορέσουμε κάποτε αυτά να τα δούμε να γίνονται πολιτικές, έτσι ώστε να μην θρηνούμε θύματα, έτσι ώστε ο Αρ.Γκ. να μην πάει αδικοχαμένος, έτσι ώστε οι θυσίες όσον φυλακίσθηκαν και διώχθηκαν να μην μείνουν στο κενό, πάρα να αποκτήσουν κάποιο νόημα.»

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΟΥΛΕΣ, Πρόεδρος του Κ.Ε.Α.Δ.

«Το μεγάλο ζήτημά μας είναι το ιδιοκτησιακό και κυρίως στην περιοχή της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχή της Χειμάρρας. και όχι στον Δήμο της Χειμάρρας. Είναι τεράστιες οι εκτάσεις, οι κυριότητες των οποίων, αυτήν την στιγμή που το συζητάμε, έχουν αλλοιωθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν ληφθεί βάσει χαλκευμένων στοιχείων εις βάρος των Χειμαρριωτών. Eίμαστε υποχρεωμένοι, σε καθημερινή βάση, να προσάγουμε τους καταπατητές στην Δικαιοσύνη. Σε ποια Δικαιοσύνη? Στην Αλβανική Δικαιοσύνη., αυτή που το 94% του συνόλου της κοινής γνώμης της χώρας την θεωρεί διεφθαρμένη. Την δικαιοσύνη αυτή, η οποία νομίζει πως τελεί εθνικό χρέος και καθήκον εάν αποφασίσει εις βάρος των Ελλήνων και των Ελληνικών συμφερόντων. Αυτή είναι η κατάσταση. Υπάρχουν όμως και Β.Η./τες ιδιοκτήτες, που πουλάνε σε αλλοεθνείς και αλλόθρησκους την γη τους, βάζοντας και πινακίδες ‘ΠΩΛΕΙΤΑΙ’ σε κεντρικούς δρόμους. Με ποια λογική? Που αποβλέπουν? Γιατί πουλάνε? Μπορεί να έχουν οικονομικές δυσκολίες, δεν μπορούνε να βρούνε έναν κατάλληλο αγοραστή? Πρέπει να ξεπουλάνε στις νευραλγικές αυτές γεωγραφικές περιοχές, στις κρίσιμες αυτές συγκυρίες?

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

A. Για την γενέτειρά μας: H ΟΜΟΝΟΙΑ, το Κ.Ε.Α.Δ., σύσσωμος ο Β.Η./κός Ελληνισμός, οφείλουμε να διασφαλίσουμε και αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για συνθήκες ασφάλειας και ομαλότητας, ούτως ώστε όποιος επιθυμεί και έχει την δυνατότητα να ζήσει, να προκόψει και να δημιουργήσει οικογένεια στις πατρογονικές μας εστίες, συμβάλλοντας έτσι και στο δημογραφικό. Δεν είναι εύκολο, τα ζητήματα και τα προβλήματα είναι πολλά. Σε πολλές κατευθύνσεις, η Αλβανική Νομοθεσία έχει υιοθετήσει πολλές από τις αρχές των Ευρωπαϊκών συμβάσεων για το σεβασμό των μειονοτήτων. Ποιο είναι όμως το πρόβλημα? Ούτε δομές υπάρχουν, όπως όλα να τα συγκροτήσουν, ούτε νομική βούληση υπάρχει, ούτως ώστε να γίνει σεβαστή η νομοθεσία. Υπάρχει και η κοινή γνώμη των Αλβανών. Είναι πράγματι ανατριχιαστικό, αναφέρθηκαν και άλλοι στο παράδειγμα αυτό, όταν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι ρωτήθηκαν, δεν δίστασαν, μέρα μεσημέρι, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, να δηλώνουν πως, ναι, ενοχλούνται που ομιλείται η Ελληνική. Και στην ερώτηση που ακολούθησε, το πώς θα αντιδρούσαν αυτοί, σε μία ανάλογη περίπτωση με του Αρ.Γκούμα, ομολόγησαν πως θα ενεργούσαν και αυτοί με κάποιο παρόμοιο τρόπο. . Και ακόμη, υπάρχουν και πολιτικοί μέσα από τα κόμματα, οι οποίοι δεν διστάζουν να καλλιεργούν κλίμα εθνικισμού και ανθελληνισμού. Αυτό πολλές φορές γίνεται από το βήμα του Αλβανικού Κοινοβουλίου. Και γίνεται κατά μίας χώρας, της Ελλάδος, η οποία δεν στέρησε ποτέ, καμία στιγμή την στήριξή της για την πορεία της ενσωμάτωσης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Αλλά η ενσωμάτωση αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόματος πιλότος ρύθμισης όλων των προβλημάτων. Λειτουργεί ως μία προ’υ’πόθεση, την οποίαν πλέον, εάν εμείς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε, θα λειτουργήσει προς όφελός μας..

B. Για την Ελλάδα: Να προχωρήσουν πλέον τα χρόνια ζητήματα που ταλαιπωρούν όλους εσάς και όλους εμάς. Είναι η χορήγηση της ιθαγένειας, με γρήγορους, ταχείς ρυθμούς, χωρίς γραφειοκρατία, την στιγμή που περάσαμε μια τέτοια διαδικασία χρονοβόρα. Είναι πλέον η στιγμή να προχωρήσουν, εφ’όσον η κατάλληλη νομοθεσία έχει ψηφισθεί, με γρήγορους ρυθμούς σε κάθε ικανοποίηση του αιτήματος αυτού.

Το θέμα των συντάξεων δεν είναι τόσο απλό, όσο ακούγεται, είναι ακόμη πιο σκληρό. Το βοήθημα αυτό χορηγήθηκε, ούτως ώστε οι άνθρωποί μας, οι εναπομείναντες ηλικιωμένοι, να έχουν μία κάποια οικονομική δυνατότητα παραμονής στις πατρογονικές εστίες. Σήμερα μετατρέπεται σε αντικίνητρο, την στιγμή που οι ηλικιωμένοι αυτοί καλούνται να έρθουν στην Αθήνα , στα Γιάννενα, στην Θεσσαλονίκη και αλλού,. για το εισπράξουν.

Όμως, δεν είμαστε και εμείς άμοιροι ευθυνών. Και πρέπει να γνωρίζουμε ότι το Β.Η./κό έχει γίνει ένα ζήτημα, για το οποίο ενδιαφέρεται, στην καλύτερη περίπτωση, το 10% του συνόλου των Β.Η./των. Οι υπόλοιποι παραμένουν αδιάφοροι, δεν τους συγκινεί με κανέναν τρόπο. Κανένα πρόβλημα, ζούμε στην νηφαλιότητά μας στην Αθήνα, στα Γιάννενα, δεν ξέρω που, και ξεχνάμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μία γενέτειρα, ξεχνάμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μία ιστορία, ξεχνάμε ότι έχουμε και μία υποχρέωση. Και όταν η ΟΜΟΝΟΙΑ. λειτουργεί ως ξυπνητήρι, όταν μας υπενθυμίζει ένα χρέος, αρχίζουμε και την πετροβολούμε όλοι. Να είμαστε ειλικρινείς, με τον εαυτό μας. Να δώσουμε εμείς την πρώτη γραμμή στους αγώνες και να ανταποκριθούμε σε ένα χρέος.

Φίλες και φίλοι, είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, δεν έχει χαθεί τίποτα, δεν έχει κερδιθεί τίποτα. Μπροστά μας έχουμε την προοπτική και πίσω μας, δυστυχώς, έχουμε τον αφανισμό. Από εμάς θα εξαρτηθεί, από εμάς, από την προσπάθεια και από τους αγώνες. Δεν γνωρίζει η ιστορία καμία περίπτωση, όπου κάποιος να χάρισε κάτι σε κάποιον άλλον. Πόσο μάλλον μία κοινότητα, πόσο μάλλον κοινωνικά σύνολα. Γι’αυτό εγώ θα ολοκληρώσω, απευθύνοντας και μία έκκληση. Βλέπετε τι κλίμα επικρατεί. Παρακολουθείτε, πολλοί από εσάς και τα Αλβανικά ΜΜΕ. Ερχεται την επόμενη άνοιξη η απογραφή πληθυσμού, μία πολύ δύσκολη αλλά και ιστορική ευκαιρία. Είναι πολλές οι παγίδες που στήνονται καθημερινά και θα αυξάνουν, όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής της απογραφής αυτής. Πρέπει και εμείς να ευαισθητοποιήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, να δώσουμε τον θεσμικό αγώνα, να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους η απογραφή αυτή. Οσο δύσκολο αυτό και αν ακούγεται, στις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες στην Αλβανία, εμείς τουλάχιστον να κάνουμε το χρέος μας, να ανταποκριθούμε, και θα δούμε ότι μόνο τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν προς όφελος μας.»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

«Η κατάσταση των σχέσεών μας με την Αλβανία διολισθαίνει σε μία κατάσταση που είναι ακόμα χειρότερη από αυτήν που βιώσαμε την δεκαετία ’90. Εχει διαμορφωθεί ένα κλίμα που κάνει τον ανθελληνισμό ένα προ’ι’όν που πουλάει πολύ στην Αλβανική αγορά. Σήμερα αυτό ισχύει περισσότερο, με την αναβίωση του Τουρκαλβανισμού και την πίεση που ασκεί η κυβέρνηση Ερντογάν στα Βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Η συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων υδάτων, που ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ Ελλάδας -Αλβανίας, με βάση της αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ακυρώθηκε από το Αλβ. Συνταγματικό Δικαστήριο, κατόπιν παρασκηνιακών ενεργειών της Τουρκίας. Παράλληλα, έχει δοθεί Τουρκική ναυτική βάση στην Αλβανία και έγιναν ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κοινά ναυτικά γυμνάσια, δυτικά της Κεφαλονιάς.

Υπάρχει η αντίληψη από τα Αλβανικά ΜΜΕ ότι «Η Ελλάδα πια είναι αδύνατη, άρα μπορούμε να κάνουμε πράγματα που πριν νοιώθαμε πως δεν μας έπαιρνε να τα κάνουμε». Οντως, η Ελλάδα αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε μία αδυναμία, αλλά μπορεί να ασκήσει μία πολιτική πάνω στα Τίρανα. Ο Μπερίσα είπε «Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα βάλει βέτο για την Ε.Ε.». Οι Αλβανοί αντιλαμβάνονται την πολιτική με βάση την δύναμη και την ισχύ. Η Ελλάδα δίνει αφειδώς από μόνη της, χωρίς ανταλλάγματα και αυτό δίνει την εντύπωση στον άλλον ότι του το χρωστάς και σου το παίρνει με τον τσαμπουκά του. Φοβάμαι δε ότι, αν δεν μπει ένα φρένο, θα έχουμε και συνέχεια.»

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά

Ο Αρ. Γκ. είναι ο 7ος Νέο-εθνομάρτυρας, μαζί με τους πεσόντες στα Ιμια (3), στην Κύπρο (2, Ισαάκ – Σολωμού) και τον Κ.Ηλιάκη. Ο κ.Χρ.Λαζ. επεσήμανε την επεκτατική πολιτική των γειτόνων μας εις βάρος μας, την εθνικά ‘αποχρωματιστική’ πολιτική του Υπουργείου Παιδείας / Δια Βίου Μάθησης, την αντεθνική συνομωσία σιωπής των ‘Ελληνικών’ ΜΜΕ και την αριστερή πολιτική που μας έχει επιβληθεί, η οποία διαμαρτύρεται για τα δίκαια της Νικαράγουας, της Κούβας, κλπ, ενώ σιωπά για τα εθνικά μας δίκαια, γιατί τα θεωρεί … εθνικιστικά. Επίσης επεσήμανε την σκληρή τοκογλυφική πολιτική του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, πράγμα που δεν έκανε με άλλες χώρες που είχαν βρεθεί σε πολύ χειρότερη οικονομική θέση από την Ελλάδα. Και κατέληξε «ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ, Μην ακούω σαχλαμάρες τώρα επειδή είμαστε στα δύσκολα να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας. Λένε ότι το χειρότερο σκοτάδι είναι πριν ξημερώσει. Τώρα, με την δολοφονία του Αρ.Γκ, νοιώθουμε να είναι βαρύ σκοτάδι Εγώ είμαι βέβαιος ότι δεν αργεί να ξημερώσει, και αυτό δεν το πιστεύω, το ξέρω και ελπίζω να το πιστέψετε και εσείς». ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: Για να δούμε τι ξημέρωμα θα είναι αυτό!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο Β.Η/τικής καταγωγής υποψήφιος Μπάμπης Καραθάνος, ο Πρόεδρος της ΚΑΒΗ κ.Δ.Περδίκης, οι λογοτέχνες Απόστολος Παπαθεοδώρου και Νίκος Κατσαλίδας, μέλη του ΚΕΑΔ (Ηλέκτρα Κίκη, Αρης Κατσαλίδας κ.α), μέλη της Ενωσης Χειμαρριωτών, της ΝΕ.Β., διωχθέντες Β.Η./τες αντιστασιακοί, εκπρόσωποι Β.Η./κων Ενώσεων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ