Ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση επ ́ ευκαιρία του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Κατόπιν πρόσκλησης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για Θέματα της Ευρώπης, κ. Μίχαελ Ροτ (Michael Roth), επισκέφθηκε στις 25 και 26 Ιανουαρίου την Θεσσαλονίκη. Ο κ. Ροτ ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση επ ́ ευκαιρία του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Προηγουμένως είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και να ενημερωθεί ως προς τις δραστηριότητες της Κοινότητας για την διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, καθώς και για την ανοικοδόμηση και διατήρηση του εβραϊκού τρόπου ζωής στη Θεσσαλονίκη. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα (1941- 1944) εκτοπίστηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως σχεδόν όλοι οι 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης. Σήμερα η Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης αριθμεί περίπου 1.200 άτομα.

“Το 1943 αφανίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου ό,τι είχε σχέση με τη ζωή των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Η απώλεια αυτή εξακολουθεί και σήμερα να μας προξενεί πόνο. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα στηρίξει την Ισραηλιτική Κοινότητα στις προσπάθειές της να ενισχύσει και να αναπτύξει και πάλι τον εβραϊκό τρόπο ζωής στη Θεσσαλονίκη.”

Ο Υφυπουργός κ. Ροτ πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και με εκπαιδευόμενους στα πλαίσια προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσβλέπει στην προώθηση της κατάρτισης των νέων. Στο επίκεντρο των συνομιλιών και στις δύο αυτές συναντήσεις ήταν η κατάσταση αυτών που έχουν χτυπηθεί από την ανεργία, καθώς και οι δυνατότητες και προοπτικές απασχόλησης των νέων στην Ελλάδα. Ήδη κατά την εθιμοτυπική του επίσκεψη στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Ροτ είχε επιβεβαιώσει ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οποία έχει αυξηθεί δραματικά.

“Η Γερμανία θα εξακολουθήσει να στηρίζει αλληλέγγυα την Ελλάδα στον δύσκολο δρόμο που αυτή διανύει. Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε από κοινού, κυρίως για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους νέους ένα καλύτερο μέλλον. Προγράμματα, τα οποία διευκολύνουν την πρόσβαση νέων ανθρώπων σε τεχνικά και εμπορικά επαγγέλματα, δείχνουν πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Το ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Η Ευρώπη πρέπει να υφίσταται και πάλι ως μέρος μιας λύσης και όχι ως μέρος του προβλήματος, “ ανέφερε ο Υφυπουργός κ. Ροτ.

 Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ