Γράφει η Αναστασία Δουκάκη*.

Άσπρο ή μαύρο, το ποιο πιόνι διαλέγουμε δεν έχει σημασία. Το παιχνίδι θα κρίνει η στρατηγική που θα χαράξουμε πάνω στη σκακιέρα. Η Ελλάδα καθισμένη αντικριστά με τη διεθνή κοινή γνώμη, προσπαθεί να γυρίσει την παρτίδα. Το Roi Mat μπορεί να το φέρει σε τρεις, προσεκτικές και υπολογισμένες, κινήσεις.

Και ας παίζει με μειονέκτημα, καθότι οι κορυφαίες αναζητήσεις στο Google για τη χώρα μας συνδέονται με λέξεις κλειδιά όπως κρίση, διαφθορά, πρόβλημα και απεργίες,  επιβεβαιώνοντας τη φθορά που έχει υποστεί η εικόνα της Ελλάδας. Επειδή ακόμα και αυτή η διεθνής καμπάνια του ΕΟΤ για την ερχόμενη τουριστική σεζόν καθυστερεί σημαντικά. Και αν μη τι άλλο, το πλεονέκτημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έχει χαθεί. Μαζί και η εθνική μας αυτοπεποίθηση. Μετά το 2004 η Ελλάδα ως brand σιωπά επικοινωνιακά, συνεπώς κάθε προσπάθεια δόμησης μιας στρατηγικής εικόνας για τη χώρα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι από μηδενική βάση.

Όσοι υποστηρίζουμε την Ελλάδα, όμως, δεν πρέπει να πτοούμεθα. Ως γνωστόν η εθνική ανάταση, η καλή ψυχολογία δηλαδή, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι. Μας έχουν μείνει τρία ισχυρά πιόνια, βασίλισσα και δύο πύργοι αντίστοιχα- βαριά πιόνια δηλαδή. Αρκεί να τα τοποθετήσουμε στο σωστό τετραγωνάκι της σκακιέρας.

Ήρθε η ώρα να παίξουμε το τρίπτυχο:

–        Ιστορία- Πολιτισμός,

–        Τουρισμός,

–        Εκπαίδευση- Ανθρώπινο δυναμικό, σε ένα κοινό άξονα- αυτό του Nation Branding!

Το nation branding λειτουργώντας στη βάση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής που δεν έχει ως στόχο τα πυροτεχνήματα και την πρόσκαιρη επιτυχία μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα ως προς τη διαμόρφωση μιας διαχρονικά σταθερής και δυναμικής εθνικής ανταγωνιστικής ταυτότητας.

Ένα κράτος με θετική φήμη, χαίρει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας, και είναι σε θέση να μετασχηματίσει τη φήμη του σε ουσιαστικά οικονομικά οφέλη για την εθνική ευημερία. Για να μας δουν ως ένα τέτοιο κράτος πρέπει να επικοινωνήσουμε μια σταθερή πολιτική, ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, το μεγάλο πλεονέκτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτουμε, τα ποιοτικά εξαγώγιμα προϊόντα, τη μοναδικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, καθώς και τον πλούσιο πολιτισμό και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό μας. Σύμβολο του έθνους, πέρα από τη σημαία μας, μπορούμε να γίνουμε εμείς οι ίδιοι.

Απέναντι σε έναν έμπειρο παίκτη όπως είναι η διεθνής κοινή γνώμη, καλούμαστε να υιοθετήσουμε μια στρατηγική πέρα κι έξω από τα στερεότυπα και τις εικόνες που μέχρι πρόσφατα επιλέγαμε να επανεκδίδουμε, κι ας έχουμε προ πολλού διαπιστώσει ότι δεν αποδίδουν στο brand Ελλάδα καμία μοναδικότητα, καμία προστιθέμενη αξία. Η εποχή ζητάει, απαιτεί για την ακρίβεια, να αποδώσουμε το brand της χώρας μας με τρόπους καινοτόμους, μέσα από αμφίδρομα κανάλια επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας τον κάθε πολίτη πυλώνα της επικοινωνίας του εθνικού μας brand. Οι καιροί απαιτούν μια συνολική και συντονισμένη εθνική στρατηγική για τη διαχείρισης της εικόνας της χώρας μας με όρους branding, marketing και σύγχρονης επικοινωνίας.

Μπορούμε ακόμα να κάνουμε την έκπληξη και να φέρουμε ένα καλά υπολογισμένο roi mat ενάντια στην αρνητική κοινή γνώμη, κερδίζοντας την παρτίδα της εθνικής μας αυτοπεποίθησης! Αρκεί να επικοινωνήσουμε τη χώρα μας μέσα από τα δικά μας μάτια, ώστε ακόμα και ο περιβόητος αντίπαλος να δει την Ελλάδα ως brand, ως ευκαιρία και ως πύλη στον κόσμο!

 

Αναστασία Δουκάκη*

Η Αναστασία Δουκάκη είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας. Απόφοιτος του τμήματος  Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cardiff και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πολιτική Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο του Leeds. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Πολιτικής Επικοινωνίας.

Έχει εργασθεί ως αρθρογράφος σε διαδικτυακά portal ειδήσεων και στον τοπικό τύπο, καθώς υπήρξε στέλεχος εταιρικής επικοινωνίας σε εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας με ειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων και την πολιτική επικοινωνία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ