Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όπου τα κόμματα δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία, η χώρα έχει ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον μέχρι τώρα Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτη Πικραμμένο. Ο κ. Πικραμένος επελέγη στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια. Μάλιστα η επιλογή έγινε αφού δεν υπήρξε η επιλογή κάποιου πολιτικού προσώπου. Ο κ. Παπούλιας είχε προτείνει Παπαδήμο, Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν, ωστόσο ο κ. Τσίπρας αντιπρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη. Έτσι, στις 14.15 η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε βάσει του σχετικού Αρθρου  του Συντάγματος, ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον κ. Πικραμένο. Στη συνέχεια το βράδυ ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος, επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οριστεί, θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Συνάντηση

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον νέο Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο (Μέγαρο Μαξίμου). Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Κύριε Πρωθυπουργέ, αναλαμβάνετε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Είμαι βέβαιος ότι και εσείς, και η κυβέρνηση που θα σχηματίσετε, θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της χώρας αποτελεσματικά. Η επαγγελματική σας διαδρομή, η δημόσια εικόνα σας και το κύρος σας αποτελούν εγγύηση ότι θα καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να διαμορφωθούν συνθήκες ηρεμίας και μετριοπάθειας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά το διάστημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να εκπληρώσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και να εφαρμοστούν οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και είμαι στη διάθεσή σας για να βοηθήσω σε ό,τι χρειάζεται.

Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Συμμερίζομαι πλήρως το γεγονός ότι η χώρα τελεί υπό ιδιαίτερες συνθήκες και ότι αναλαμβάνω πράγματι αυτό τον δύσκολο ρόλο σε μια ιδιαίτερα δυσχερή περίοδο. Η κυβέρνηση αυτή όπως γνωρίζετε είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή η οποία έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια εκλογών, ώστε να εκφραστεί ο ελληνικός λαός και να δοθεί η ευκαιρία να σχηματιστεί κυβέρνηση. Συμμερίζομαι όμως πλήρως τα όσα είπατε – ότι πρέπει να επικρατήσουν για το καλό του τόπου συνθήκες ηρεμίας και τάξεως. Και τέλος, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να εξάρω τη συμβολή σας κατά το διάστημα αυτό, όπου με πολύ κόπο και πολλές θυσίες και τεχνογνωσία συμβάλατε με αποφασιστικό τρόπο ώστε να περάσουμε δύσκολα εμπόδια τα οποία βρίσκονταν ενώπιον μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ